Pštros africký: jak vypadá, kde žije, čím se živí

Afričtí pštrosi patří mezi ptáky nadřádu běžci, kteří zastupují řád pštrosů a rod pštros. Pštros se z řečtiny překládá jako „velbloudí vrabec“.
Africký pštros: popis
Afričtí pštrosi jsou nyní považováni za jediné zástupce této rodiny. Tento největší nelétavý pták obývá rozsáhlá území afrického kontinentu, zatímco africkým pštrosům se daří v zajetí, takže tito ptáci jsou uměle chováni na pštrosích farmách.
Внешний вид

Jedná se o největší ptáky nalezené ve volné přírodě na naší planetě. Dospělí ptáci mohou dosáhnout výšky až 2,7 metru a mají váhu asi 150 kilogramů. Tito ptáci mají poměrně hustou stavbu těla, velmi dlouhý krk a relativně malou zploštělou hlavu. Zobák pštrosů je poměrně měkký, rovný a plochý, zatímco v oblasti zobáku můžete vidět jakýsi nadržený „dráp“.
Pokud věnujete pozornost očím, jsou poměrně velké, stejně jako dlouhé a husté řasy, které se nacházejí výhradně na horním víčku. Pták vidí perfektně. Na hlavě jsou jasně viditelné vnější sluchové otvory, které svým vzhledem připomínají úhledné a malé uši, protože opeření v této oblasti je velmi slabé.
Zajímavé vědět! Afričtí pštrosi jako druh mají charakteristický rys spojený s absencí kýlu a také s přítomností nedostatečně vyvinutých prsních svalů. Kostra pštrosa je poměrně tuhá, s výjimkou stehenní kosti.
Pštrosi se také vyznačují nedostatečně vyvinutými křídly, která končí poměrně velkými prsty vyzbrojenými ostruhami nebo drápy. Pokud jde o zadní končetiny, jsou poměrně dlouhé a mohutné, zakončené dvěma prsty. Na jednom z prstů, který ptákovi slouží jako opora při běhu, je jakési rohovité kopyto.

Afričtí pštrosi mají poměrně bujné opeření, zatímco je volné a kudrnaté. Celý povrch těla je víceméně rovnoměrně pokryt vrstvou peří. Povaha opeření je považována za docela primitivní:
- Vousy k sobě nepřilnou.
- Nejsou zde žádné husté lamelové ventilátory jako takové.
Zajímavý moment! Pštrosi nemají obilí a krk se vyznačuje vysokým stupněm roztažnosti, což umožňuje ptákům krmit se poměrně velkými potravinovými předměty.
Části těla, jako je hlava, boky a krk, jsou zcela bez peří, zatímco v oblasti hrudníku je také holá část těla, která se nazývá „hrudní mozol“. Při ležení pták spočívá na této části těla.
U dospělých samců je barva peří převážně černá a ocas a křídla jsou zbarveny bíle. Samice jsou nejen menší ve srovnání se samci, ale také se vyznačují ne tak jasným opeřením, které se scvrkává na přítomnost jednotného matného zbarvení, ve kterém převládají šedohnědé tóny, stejně jako špinavé bílé tóny v oblasti ocasu, včetně na křídlech.
Zajímavá fakta o pštrosech
Chování a životní styl

Pštrosi zpravidla preferují život ve stejném životním prostoru jako zebry a antilopy, takže se pohybují po určitém území společně. Pštrosi jsou poměrně vysocí a mají vynikající zrak, takže si jako první všimnou blížícího se nebezpečí. To pomáhá ostatním zvířatům včas reagovat na přístup predátorů.
V případě nebezpečí vydávají afričtí pštrosi hlasité zvuky a také začnou utíkat, přičemž často vyvinou rychlost vyšší než 70 km/h. V tomto případě pták dělá kroky dlouhé asi 4 metry. Jakmile se pštrosí mláďata narodí, jsou schopna během měsíce běžet rychlostí až 50 km/h, přičemž prudké zatáčky nemají na takto rychlý pohyb negativní vliv.
V zásadě, kromě období páření, pštrosi preferují pobyt ve velkých skupinách, které zahrnují dospělého samce, několik mladých ptáků a asi 5 samic.
Важный момент! Často můžete slyšet, že v případě nebezpečí se pštrosi snaží strčit hlavu do písku. Ve skutečnosti to není pravda. Pštrosi jednoduše nakloní hlavu k zemi a začnou polykat písek, což zlepšuje proces trávení.
Při západu slunce, když horko začíná ustupovat, začnou být pštrosi aktivní. V noci, stejně jako ve dne, pštrosi obvykle odpočívají. Tito velcí ptáci spí poměrně originálním způsobem, protože jejich spánek se skládá z období hlubokého spánku, kdy pták leží na zemi a natahuje krk, a také z období polospánku, kdy pták sedí, zvedl krk a zavřel oči.
Hibernace

Afričtí pštrosi snadno snášejí zimní podmínky středních zeměpisných šířek našeho území. Může za to nejen jejich bujné opeření, ale také vynikající zdraví, kterým je příroda obdařila. Jejich držení v zajetí zahrnuje výstavbu izolovaných stájí pro drůbež. Když se potomci narodí v zimě, v budoucnu se stanou otužilejšími a zdravějšími ve srovnání s jedinci narozenými v teplém období.
Druhy pštrosů s fotkami a jmény
Mezi africké pštrosi patří poddruhy jako severoafrický, masajský, jižní a somálský poddruh a také pštros aleppský (syrský nebo arabský), který je považován za vyhynulý poddruh.
Je důležité vědět! Skupina pštrosů nemá ustálené složení. Navzdory tomu je ve skupině přísně dodržována hierarchie. Jedince nejvyšší úrovně lze identifikovat podle krku a ocasu, když jsou ve vzpřímené poloze. Ptáci nižší hodnosti nesou ocas v nakloněné poloze.
Pštros obecný (Struthio camelus camelus)

Dnes je největším zástupcem pštrosího rodu. Pták se vyznačuje tím, že má na hlavě jasně viditelnou lysinu. Dospělí jedinci dosahují výšky asi 2 metry 70 cm, s průměrnou hmotností asi 150 kilogramů. Krk a končetiny se vyznačují přítomností intenzivní červené barvy. Skořápky těchto pštrosích vajec jsou zdobeny vzory v podobě hvězd tvořených tenkými provázky pórů.
Somálský pštros (Struthio molybdophanes)

Na základě speciálních výzkumů se mnoho odborníků domnívá, že somálský pštros je samostatný druh. Samci tohoto druhu mají na hlavě stejnou lysinu jako mnoho dalších zástupců rodu pštros, zatímco krk a končetiny mají modrošedou barvu kůže. Samice somálských pštrosů se vyznačují světlejší nahnědlou barvou peří.
Pštros masajský (Struthio camelus massaicus)

Nepatří do kategorie nejběžnějších obyvatel území východní Afriky. Prakticky se neliší od ostatních poddruhů pštrosího rodu, i když krk a končetiny mohou během období rozmnožování získat jasně červenou barvu. V ostatních obdobích se tento poddruh vyznačuje nepříliš nápadným růžovým zbarvením.
Pštros jižní (Struthio camelus australis)

Je považován za jeden z poddruhů afrického pštrosa, který se vyznačuje poměrně působivou velikostí. Krk a končetiny mají šedavou barvu. Samci jsou mnohem větší než samice.
Pštros syrský (Struthio camelus syriacus)

V polovině 20. století tento poddruh navždy zmizel z divoké přírody a do té chvíle obýval rozsáhlé rozlohy severovýchodní Afriky. Obecně se uznává, že pštros obecný je blízký příbuzný pštrosa syrského. Právě pštros obecný se účastnil programu repopulace území Saúdské Arábie. Hlavní stanoviště tohoto poddruhu bylo spojeno s pouštními oblastmi.
přírodní stanoviště

O několik desetiletí dříve, nebo možná staletí, byli obyčejní pštrosi nalezeni v poměrně velkých oblastech, které byly spojeny se severozápadními územími Afriky. Proto pták obýval mnoho afrických zemí, jako je Uganda, Etiopie, Egypt, Alžírsko, Senegal, Mauretánie a další.
V současné době je stanoviště těchto jedinečných ptáků výrazně omezeno, takže pštrosi se nacházejí pouze v některých zemích afrického kontinentu.
Jižní území Etiopie, severovýchodní Keňa a Somálsko jsou považovány za přirozené prostředí somálských pštrosů. Tento poddruh preferuje život sám nebo v párech.
Masajští pštrosi se vyskytují po celé Keni, Tanzanii a Etiopii. Jižní poddruh preferuje život v jihozápadní Africe. Kromě toho se vyskytují v Namibii a Zambii, Zimbabwe, Botswaně a Angole. Jejich stanoviště je také spojeno s řekami Kunene a Zambezi.
Přirození nepřátelé pštrosů

Pokud mluvíme o dospělých jedincích, pak nemají prakticky žádné nepřátele, protože tento pták se může postavit sám za sebe, přestože před ním může být i lev. Především problémy pštrosů jsou spojeny s inkubací vajec a také s obdobím dospívání. Pštrosí vejce loví různé druhy predátorů.
Zajímavý moment! Jsou zdokumentovány případy, kdy jim dospělí pštrosi, bránící se před lvy, způsobili nebezpečná zranění nohama a zranění byla neslučitelná se životem.
To je důkaz, že pštrosi nelze klasifikovat jako plaché ptáky, kteří skrývají hlavu v písku. Kromě toho, že dospělí jedinci jsou silní, jsou také agresivní, pokud jde o ochranu území, svých příbuzných a ještě více budoucích potomků.
Co jedí

Základem pštrosí stravy jsou potraviny rostlinného i živočišného původu. Jako rostlinnou potravu jedí pštrosi různé výhonky, květenství, semena a plody rostlin. Jako potravu pro zvířata požírá pták různé druhy hmyzu, sarančat, plazů a hlodavců. Často nacházejí zbytky potravy od různých predátorů. Mladší jedinci se živí převážně živočišnou potravou.
Pro chov pštrosů v zajetí je potřeba počítat s tím, že jeden dospělý pštros potřebuje denně až 3 a půl kilogramu potravy, případně i více. Aby byla potrava plně strávena, musí pták spolknout malé kamínky nebo jiné pevné nepotravinové předměty. Je to dáno tím, že pštros nemá zuby a nemá čím drtit potravu před spolknutím.
Má se za to, že pštrosi jsou docela otužilí a vydrží dlouho bez vody, vystačí si s množstvím vlhkosti, která se do jejich těla dostává s jídlem. Navzdory tomu pštrosi rádi plavou.
Pštrosi. Život na útěku.
Rozmnožování a potomci

Když začíná období páření, afričtí pštrosi začnou pečlivěji kontrolovat své území, které může mít několik kilometrů čtverečních. Toto období je charakteristické tím, že u ptáků jsou krk a končetiny namalovány v jasnějších, atraktivnějších barvách. Je třeba poznamenat, že samice samce na své území nepouštějí, ale samci takové narušení území vítají.
Po dosažení 3 let věku jsou pštrosi připraveni k rozmnožování. Toto období je také charakteristické tím, že samci začnou vydávat velmi unikátní zvuky, které se podobají řevu lvů, stejně jako syčení nebo zvuky troubení. K tomu pták nasává dostatečné množství vzduchu do plodiny a tlačí ji silou směrem k jícnu. Výsledkem je něco jako lví řev.
Jeden samec je schopen oplodnit několik samic, takže pštrosi netvoří páry na celý život. Po procesu páření si samec vyhrabe v písku hnízdo hluboké až půl metru, načež všechny samice nakladou vajíčka do tohoto hnízda.
Важный момент! Pštrosí vejce váží od jednoho a půl do dvou kilogramů, přičemž jejich délka může být až 20 centimetrů a jejich průměr dosahuje 13 cm. Tloušťka skořápky je asi 0,5 mm a jejich struktura může být hladká nebo hrubá lesklé a matné.
Vajíčka se mohou vyvinout maximálně do jednoho a půl měsíce. V noci vajíčka inkubuje hlavně samec a ve dne hlavně samice, protože její barva peří splývá s okolní krajinou, což jí umožňuje dokonalé maskování.

Často, zejména během dne, je snůška vajec ponechána bez dozoru a vejce jsou zahřívána přirozeným slunečním teplem. Ve skupinách, kde je mnoho samic, je do hnízda sneseno velké množství vajíček, takže se některá nevylíhnou naplno a nevylézají z nich potomci.
Před narozením se pštrosí kuřata snaží udělat pomocí zobáku několik otvorů ve skořápce. Poté mládě udeří do této oblasti silou hlavou a dostane se z ulity.
V tomto ohledu lze u mnoha pštrosích kuřat po narození pozorovat poranění ve formě hematomů v oblasti hlavy. Všechna vejce, ze kterých se mláďata nenarodí, rodiče nemilosrdně zlikvidují a mouchy, které se na zničená vejce slétnou, poskytují pštrosím mláďatům výbornou potravu.
Jakmile se pštrosí kuřata narodí, váží o něco více než 1 kilogram, mají dobrý zrak, jsou dobře fyzicky vyvinutá a jsou pokryta světlým chmýřím. Již druhý den po narození se potomci společně s rodiči vydávají hledat potravu. První dva měsíce mají kuřata černou a nažloutlou barvu, přičemž oblast koruny má charakteristickou cihlovou barvu.
Je důležité vědět! Pštrosi žijící ve vlhkém podnebí se rozmnožují od června do poloviny října, zatímco pštrosi žijící v pouštních oblastech se rozmnožují po celý rok.
Uplyne nějaký čas a potomstvo začne být pokryto opeřením charakteristickým pro konkrétní poddruh. Samci a samice mají problémy s další výchovou svých potomků, protože o právo na další péči mezi sebou musí doslova bojovat. Samice afrických pštrosů mohou snášet vejce po dobu 25 let, zatímco samci si udržují svou produktivitu po dobu 4 desetiletí.
Stav populace a druhů

Ještě v 19. století začali praktikovat chov pštrosů v zajetí a vytvořili speciální farmy. To umožnilo v podmínkách prudkého snížení celkového počtu pštrosů zachovat populaci těchto nelétavých ptáků žijících v přírodních podmínkách. V dnešní době mají desítky zemí speciální farmy, kde se pštrosy chovají.
Speciální farmy umožnily nejen zachovat pštrosí populace ve volné přírodě, ale také získat drahé peří a kůži a také maso, které chutná jako hovězí. Délka života pštrosů je docela působivá, protože se dožívají až 80 let. Vzhledem k tomu, že jsou pštrosi chováni hromadně v zajetí, je riziko jejich vymizení z přirozeného prostředí minimální.
Domestikace pštrosů

Již v roce 1650 před naším letopočtem se Egypťané pokusili ochočit tohoto ptáka na území starověkého Egypta. Teprve v 19. století začala v Jižní Americe fungovat první pštrosí farma. Pak se podobné farmy začaly objevovat jako houby po dešti v afrických zemích, Severní Americe a také v jižní Evropě. V zajetí nevyžadují pštrosi zvláštní podmínky zadržení, ale vyznačují se vysokou odolností.
Pštrosi, kteří žijí v afrických zemích, si snadno zvyknou na podmínky severních oblastí. V tomto ohledu praxe chovu takových ptáků každým rokem nabírá na síle. Navzdory skutečnosti, že afričtí pštrosi mohou snadno tolerovat mrazy až do -30 stupňů, necítí se dobře v podmínkách náhlých teplotních změn. Na pštrosa negativně působí průvan a mokrý sníh, který může způsobit onemocnění a smrt.
Při organizaci stravy nejsou žádné problémy, protože pštrosi jedí téměř vše, i když nejedí tak málo. Na každý den potřebujete alespoň 5 kg jídla a jídlo by mělo být pestré, obohacené o minerály a vitamíny. To platí zejména pro mladá zvířata, která musí přijímat dostatek bílkovinné potravy pro podporu aktivního růstu.
Domácího pštrosa je přípustné krmit:
- Kukuřičná zrna nebo kukuřičná kaše.
- Kaše vyrobená z pšeničných zrn.
- Kaše na bázi ječmene a ovsa.
- Nasekané zelené kopřivy, vojtěšky, jetele atd.
- Drcené vitamínové seno ze stejných bylin.
- Bylinná mouka.
- Kořenová zelenina, jako je mrkev, brambory, řepa atd.
- Zakysané mléčné výrobky ve formě tvarohu, mléka atd.
- Jakýkoli druh odpadních ryb.
- Masokostní moučka a rybí moučka.
- Rozdrcené vaječné skořápky.
Je důležité vědět! Chov pštrosů je v naší době samostatným odvětvím chovu drůbeže, který nám umožňuje získat lahodné maso, vejce a pštrosí kůži.
Za stejně hodnotný produkt je považováno pštrosí peří, které má atraktivní dekorativní vzhled. Pštrosí tuk má řadu užitečných funkcí, protože nezpůsobuje alergie a napomáhá hojení ran, eliminuje různé zánětlivé procesy. Proto můžeme bezpečně říci, že v naší době je chov pštrosů doma slibným a výnosným podnikáním.

Pštros je obrovský pták, který neumí a neumí létat. Pštros africký je jediným žijícím zástupcem pštrosího rodu a čeledi pštrosů. Stanoviště těchto ptáků se rozkládá na sever a na jih od lesů na rovníku afrického kontinentu. Pštrosi obývají území savan a polopouští, vyhýbají se hustým zalesněným houštinám a bažinám, kde v případě nebezpečí nejsou schopni použít svůj hlavní únikový prostředek – rychlý běh.
Africký pštros je největší nelétavý pták a mezi všemi ptáky vůbec. Výška dospělého muže dosahuje 3 m a hmotnost – až 160 kg. Hlava pštrosů je ve srovnání s tělem velmi malá. Oči jsou velké, řasy načechrané, zobák široký, ústa dosahují k linii očí.
Samci a samice jsou velmi odlišní. Samci jsou větší, jejich opeření je černé s bílým peřím na špičkách křídel a na ocasu. Samice mají také bílé peří na křídlech a ocase, ale zbytek peří je šedý. Hlava, krk a kůže nohou ptáků obou pohlaví jsou bez opeření.
Jak se pštros liší od ostatních ptáků?
Vzdálení předkové těchto ptáků ztratili schopnost létat před stovkami tisíc let, jak dokazují nalezené pozůstatky několika vyhynulých druhů. Od té doby došlo v anatomii pštrosů k velkým změnám, které je výrazně vzdalovaly od všech moderních létajících opeřených příbuzných.
Pštrosi mají plochou hrudní kost, nemají kýl a skupina svalů zodpovědná za mávání křídly je přítomna pouze jako rudiment. Letky a ocasní pera ztratily svůj účel a jsou nyní vhodné pouze pro párovací tance. Téměř všechny kosti kostry jsou bez vzduchových dutin, což dodává těžkost již tak těžkému tělu. Proto tito velcí ptáci samozřejmě nemohou létat.
Ale na oplátku za schopnost třepotat se na obloze jim evoluce dala velmi silné nohy a schopnost běžet rychlostí až 70 km/h a přitom dělat čtyřmetrové skoky. Přesně takhle se řítí vyděšený pštros s nataženým krkem.
Ne vždy však pštros v případě nebezpečí uteče. Úder z jeho silné tlapy může zabít lva nebo jiného velkého predátora, který se rozhodne bojovat s obřím ptákem. Ale tito ptáci zpravidla projevují agresi pouze během období páření.
Jejich nohy vypadají velmi neobvykle. Jsou dlouhé, ve femorální části výrazně ztluštělé a mají dva prsty. Jeden prst je mnohem větší, keratinizovaný a s tvrdým drápem. Tento prst nese hlavní zatížení při pohybu.
Životní styl a výživa
Pštrosi jsou všežravci. Jedí rostliny (včetně květin a semen), různý hmyz, malé hlodavce a malé plazy. Pokud najdou zbytky kořisti, kterou nesežrali predátoři, sežerou ji také.
Tito ptáci nemají zuby, takže k trávení potravy potřebují gastrolity – malé oblázky, které pomáhají žaludku rozmělnit spolknutou potravu. Ptáci občas takové oblázky zvednou ze země a spolknou je.
Velcí ptáci mohou zůstat bez vody po dlouhou dobu, protože se dlouho přizpůsobili životu v suchých oblastech. Převážnou část potřebné vlhkosti dostávají ze šťavnaté vegetace, kterou jedí. Ale tito ptáci velmi milují vodu, pokud je to možné, ochotně pijí a plavou v jakékoli vodě.

V mimohnízdním období žijí ve skupinách 20-30, někdy až 100 jedinců. Při pastvě na prostranstvích se nejčastěji toulají vedle zeber a antilop. Tato taktika je užitečná pro oba: díky své výšce si pštrosi všimnou nebezpečí už zdálky a spustí poplach. Kopytníci mají mnohem lépe vyvinutý čich a zrak, takže plížícího se predátora si všimnou včas, pokud ho v trávě neviděli pštrosi.
Chov pštrosů
Velcí ptáci jsou polygamní, v rodinné skupině je několik samic. Mezi samicemi se ale vždy najde jeden dominantní jedinec, se kterým samec naváže navždy spojení a společně přebírají většinu starostí o potomstvo skupiny. Jiné samice čas od času opouštějí rodinu a objevují se nové, které je nahrazují.
V období páření se samec snaží upoutat pozornost co největšího počtu samic. Předvádí se před nimi, hází hlavou dozadu a předvádí své opeření, které je v této době nejzářivější.
V tomto období je často slyšet „zpěv“ pštrosů (syčení, sténání a řev) a mezi samci dochází k vážným rvačkám. Samec se také stává agresivním vůči všem cizím lidem na svém území.

Samec kryje všechny samice ve skupině, ale vajíčka inkubuje střídavě s hlavní samicí. Před začátkem snášky vyhrabe samec v zemi 30–60 cm díru, kam všechny samice kladou vajíčka. Dominantní samice klade vajíčka doprostřed snůšky (to je nejlepší místo).
Je pozoruhodné, že samice odlišuje svá vejce od ostatních podle vzhledu a struktury. Po dokončení snůšky hlavní samice odežene ostatní samice a zahájí inkubaci. Na snůšce ale sedí jen přes den, v noci ji vystřídá samec.
Péče o kuřata

V jedné snůšce se sbírá až 30 vajec. V oblastech, kde jsou samci aktivně loveni, obsahují snůšky mnohem více vajíček, protože přeživší samci získávají velké harémy. Ale mláďata z nejvzdálenějších vajec často umírají ještě před narozením.
Pštrosí vejce váží 1,5-2 kg, což je v přepočtu na slepičí vejce asi 20 kusů. Čtyřicet dní po inkubaci vylézají z vajíček pštrosí mláďata, která jsou téměř okamžitě připravena k pohybu a v případě nebezpečí jsou schopna běžet rychlostí 50 km/h.
O mláďata se z velké části stará otec rodiny. Učí je získávat jídlo a bedlivě hlídá, aby se jim nic nestalo. Potkají-li se dva samci s mláďaty, často mezi nimi dojde k potyčce, v jejímž důsledku vítězný samec sebere mláďata poraženého.
Mladí ptáci zůstávají se svými rodiči asi 2 roky. Ve věku tří let se stávají schopnými reprodukce, což je tlačí k vytváření vlastních harémů. Průměrná délka života pštrosů je 30-40 let, ale někteří jedinci se dožívají až 75 let.
Zajímavá fakta
- Mozek pštrosa má velikost jeho oka.
- Skořápky pštrosích vajec byly používány jako nádobí africkými domorodci po mnoho tisíciletí.
- V zoologických zahradách jsou pro tyto ptáky instalovány dvoumetrové sítě, pod touto značkou jsou schopni přeskočit bariéru.
- Abyste pštrosa uklidnili, musíte mu dát na hlavu punčochu. Pštros zbavený schopnosti vidět se stává zcela poslušným.
- Pštrosí kuřata dokážou prskat ještě ve skořápce.
- Pštrosi kladou největší vejce ze všech ptáků, ale v poměru k jejich tělesné hmotnosti jsou tato vejce menší než vejce jiných ptáků.
Použití pštrosů

Dříve byli pštrosi aktivně vyhlazováni pro své krásné peří, ze kterého vyráběli vějíře a ozdoby na klobouky. V důsledku nekontrolovaného odstřelu jeden poddruh afrického pštrosa zcela vymizel, další byly zachovány pouze tím, že byly odebrány pod ochranu. V současné době existují pštrosí farmy v přibližně 50 zemích světa. Ptáci jsou chováni pro maso a vejce, stejně jako pro kůži, která je velmi ceněná.
Na pštrosech se dá jezdit jako na koni. V některých zemích se pravidelně konají pštrosí závody, které přitahují mnoho diváků. Nejčastěji se ale na opeřené obry chodí lidé dívat do zoologických zahrad nebo soukromých školek, kde se tito ptáci smí dotýkat a krmit, z čehož mají sami ochočení pštrosi velkou radost.
Autor materiálu: Margarita Olegovna Samusik
novinář, ekolog, kurátor materiálů
na zvířata, ptáky, přírodu