Lifehacks

Buvol africký: jak vypadá, kde žije, čím se živí

buvoli, blízce příbuzné rody savců z čeledi skotu. Nejčastěji se rozlišují dva rody: asijští buvoli (Bubalus) a buvoli afričtí (Syncerus). Délka těla 100–290 cm, ocas 15–90 cm, výška v kohoutku 62–180 cm, hmotnost 150–1200 kg. Tělo je mohutné, krk krátký, nohy silné. Hlava je velká, protáhlá; Na přední straně horního rtu vyniká holé a vlhké „nosní planum“. Samci jsou větší než samice a mají delší rohy. Vlasová linie je nízká nebo středně dlouhá, měkká nebo hrubá, někdy částečně chybí. Barva hřbetu se pohybuje od tmavě hnědé a tmavě šedé až po černou. Ocas je dlouhý, na konci s chlupy. Rod asijských buvolů se dělí na 2 podrody: asijský buvol (Bubalus), přičemž jediným druhem je buvol indický (Buvol buvol) a anoa (anoa), včetně 3 druhů: anoa, horská anoa (Bubalus quarlesi) a tamaraw (Bubalus mindorensis), které jsou někdy klasifikovány jako samostatný rod. Distribuováno v jižní a jihovýchodní Asii. Žijí v lesích a hustých houštinách; preferují bažinatá stanoviště. Díky širokým kopytům se mohou snadno pohybovat bahnitou zemí; Plavou dobře a daleko. buvol africký (syncerus cafferposlouchejte)) žije jižně od Sahary a obývá různé krajiny (od vyprahlých savan po tropické lesy), proniká do horských oblastí až do nadmořské výšky 4000 m.
Stádo afrických buvolů (Syncerus caffer) u napajedla. Foto: Bernard DUPONT, flickr.com. CC BY-SA 2.0 Stádo buvolů afrických (Syncerus caffer) u napajedla. Foto: Bernard DUPONT, flickr.com. CC BY-SA 2.0 Základem potravy buvolů je rostlinná potrava: listy, větve, plody, šťavnaté bylinné a vodní rostliny. Žijí v rodinných skupinách (anoa) nebo stádech (buvol asijský); Afričtí buvoli se někdy shromažďují ve stádech až 2 tisíc jedinců nebo více. Samice většinou přináší jedno mládě. Životnost buvolů je až 25–30 let. Asijský buvol byl domestikován ve 3. tisíciletí před naším letopočtem. E.; jeho domácí plemena jsou rozšířena po celém světě; používá se jako tažná síla a jako dojný skot. V důsledku antropogenních změn v krajině přežily pouze malé populace divokých asijských buvolů. Všechny druhy buvolů jsou zařazeny do Červeného seznamu IUCN. Ščipanov Nikolaj Alexandrovič. První publikace: Velká ruská encyklopedie, 2006.

Publikováno 25. května 2022 v 16:47 (GMT+3). Naposledy aktualizováno 21. července 2023 v 13:45 (GMT+3). Kontaktujte redakci

Oblasti odbornosti: Savci, Artiodactylové Čeleď: Bovidae Řád: Artiodactyla Třída: Savci (Mammalia) Kmen/oddělení: Chordata (Chordata) Království: Animalia

  • Vědecký a vzdělávací portál “Velká ruská encyklopedie”
    Vytvořeno s finanční podporou Ministerstva digitálního rozvoje, komunikací a masových komunikací Ruské federace.
    Osvědčení o registraci hromadných sdělovacích prostředků EL č. FS77-84198, vydané Federální službou pro dohled nad komunikacemi, informačními technologiemi a hromadnými komunikacemi (Roskomnadzor) dne 15. listopadu 2022.
    ISSN: 2949-2076
  • Zakladatel: Autonomní nezisková organizace „Národní vědecké a vzdělávací centrum „Velká ruská encyklopedie“
    Šéfredaktor: Kravets S.L.
    Telefon redakce: +7 (495) 917 90 00
    E-mailem Redakční e-mail: [email protected]
  • © ANO BRE, 2022 – 2024. Všechna práva vyhrazena.
  • Podmínky použití informací. Veškeré informace zveřejněné na tomto portálu jsou určeny pouze pro osobní potřebu a nejsou předmětem další reprodukce.
    Mediální obsah (ilustrace, fotografie, videa, zvukové materiály, mapy, naskenované obrázky) lze použít pouze se svolením držitelů autorských práv.
  • Podmínky použití informací. Veškeré informace zveřejněné na tomto portálu jsou určeny pouze pro osobní potřebu a nejsou předmětem další reprodukce.
    Mediální obsah (ilustrace, fotografie, videa, zvukové materiály, mapy, naskenované obrázky) lze použít pouze se svolením držitelů autorských práv.
Přečtěte si více
Ve kterém měsíci můžete prořezat břízu?

Silný a mohutný africký buvol je považován za velmi houževnaté zvíře. V Africe kvůli útokům tohoto zvířete ročně zemře velké množství lidí. Jediná zvířata nebezpečnější a silnější než africký buvol jsou hroši a velcí krokodýli nilští. Ale navzdory skutečnosti, že je nebezpečné a silné, je toto zvíře považováno za docela zranitelné. Ze všech kopytníků je buvol největší. Toto zvíře se také nazývá kafírský černý buvol.

Buvol africký: popis

Zvíře, jako je buvol africký, je strunatcovitý artiodaktylový savec. Toto zvíře je zástupcem čeledi Bovid a bylo rozděleno do samostatné podčeledi a rodu. Moderní africký buvol se vyvinul z hovězího kopytníka, který byl podobný pakoňům.

Vědci zjistili, že toto zvíře žilo před 15 miliony let na území dnešní moderní Asie. To bylo to, co znamenalo začátek linie Simatheriuma bovidů. Ve stejné době se přibližně před 5 miliony let narodil starověký kopytník rodu Ugandax. Tento rod dal vzniknout dalšímu starověkému rodu Syncerus, a to se stalo v počátečním období pleistocénu. A z tohoto rodu vznikl moderní africký buvol.

Zajímavý fakt! V dávných dobách bylo na území moderní Afriky více než 90 druhů buvolů. Jejich stanoviště bylo velmi rozsáhlé. Takové zvíře bylo možné spatřit téměř ve všech koutech afrického kontinentu. Potkat jste ho mohli i v Tunisku, Alžírsku a Maroku.

Později začali být buvoli napadáni lidmi a jejich počet se výrazně snížil. A v důsledku rozvoje stále více nových zemí lidmi bylo toto zvíře vyhnáno z území Sahary. Dnes je ve volné přírodě k vidění pouze v jižních oblastech a buvolů je zde málo. Buvol africký se konvenčně dělí na 2 poddruhy, a to: lesní a savana. Liší se od sebe tím, že první má 54 chromozomů a druhý má 52.

Nejsilnější a největší buvoli se nacházejí v jižní a východní Africe. V jeho severní části přitom žijí menší jedinci. A ve střední části afrického kontinentu se nachází nejmenší druh, který se nazývá trpasličí buvol. Ve středověku existoval i takový poddruh jako buvol horský, který žil v Etiopii. Dnes je považován za zcela vyhynulý.

Buvol – zajímavá fakta

Vzhled a vlastnosti

Buvol africký překvapuje svou obrovskou silou a nespoutanou silou. Jeho výška může dosahovat až 180–190 cm Délka těla může být 260 až 350 cm: samci jsou mnohem větší a těžší než samice.

Tělesná hmotnost

Jeden dospělý jedinec váží v průměru asi 1 tisíc kilogramů, ale najdou se i větší buvoli. Zajímavé je, že váha buvola během života postupně roste.

Každým rokem je tento artiodaktyl těžší a těžší. Jeho ocas je tenký a dlouhý: může dosáhnout téměř 1/3 délky těla (asi 0,75–1 m). Zvíře má silné tělo, které je také velmi silné. Nepříliš velké končetiny jsou také silné, protože musí odolat těžké váze buvolího těla. Protože zadní část těla je menší a lehčí než přední, zadní končetiny jsou tenčí než přední.

Přečtěte si více
Co se vyrábí alkohol z kaktusu?

Внешний вид

Vzhledem k linii páteře je hlava zvířete mírně skloněná a může se dokonce zdát, že je nízko posazená. Jeho tvar je čtvercový a protáhlý. Samci mají ve srovnání se samicemi větší rohy. Rohy samců jsou zakřivené a mají působivou velikost: jejich délka je asi 1,5 metru (někdy více). Rohy srůstají v oblasti čela a tvoří silný, silný štít, který je vysoce odolný. Uši jsou umístěny na hlavě. Jsou široké, ale ne moc velké. Kvůli objemným rohům jsou uši neustále skloněny dolů.

Zajímavý fakt! Výkonný rohový štít umístěný v oblasti čela plní ochrannou funkci. Nedokáže jím proniknout ani výstřel.

Velké černé oči jsou umístěny blízko přední části hlavy. Z očí téměř neustále tečou slzy, takže u hlavy se neustále rojí velké množství otravného hmyzu. Silně dráždí mohutné zvíře, které už má agresivní charakter. Hustá vlna má tmavou, téměř černou barvu. Velmi silná a hustá kůže hraje v životě zvířete důležitou roli – chrání jeho tělo před mechanickým poškozením.

Samice mají ve srovnání s býky světlejší barvu vlasů: světle červenou nebo tmavě hnědou. U dospělého zvířete má kůže tloušťku více než 20 mm. U jedinců starších deseti let se na povrchu těla tvoří skvrny, na kterých je pozorováno postupné vypadávání srsti. Buvoli mají špatný zrak, ale jejich sluch a čich jsou dobře vyvinuté.

Kde bydlí

Artiodaktylové, jako je africký černý buvol, lze nalézt pouze v Africe. Upřednostňují přitom oblasti s velkým množstvím vodních zdrojů a také bohaté pastviny s hustou vegetací. Nejčastěji žijí v horách, savanách a lesích. Stává se také, že stoupají do hor do výšky více než 2,5 tisíce metrů nad mořem.

Jen asi před 200 lety taková zvířata obývala téměř celé území afrického kontinentu. Buvoli přitom tvořili 40 procent všech kopytníků žijících v Africe. V současné době však dochází k silnému úbytku populace buvolů afrických a také k výraznému omezení jejich přirozeného prostředí.

Habitat zahrnuje:

  • Angola
  • Benin;
  • Zimbabwe;
  • Jižní Afrika;
  • Etiopie;
  • Mosambik;
  • Malawi.

Pro své stanoviště si buvoli vybírají území, která jsou velmi vzdálená od míst lidského osídlení. Často se usazují v obtížných lesích s mnoha keři a neprůchodnými houštinami. Takoví kopytníci se lidí bojí, protože je považují za zdroj nebezpečí.

Zajímavý fakt! Hlavním kritériem, které musí budoucí stanoviště splňovat, je přítomnost blízké vodní plochy. Tak velké zvíře si pro své stanoviště raději vybírá odlehlá místa, která se nacházejí nejen od lidí, ale také od jiných zástupců zvířecího světa.

Nedovolují jiným zvířatům obsadit jejich území. Ale z tohoto pravidla existuje výjimka. Buvoli afričtí k sobě rádi pustí malé ptáčky, kterým se říká buvoli. Pro spárkatou zvěř jsou skutečnou spásou, neboť ničí klíšťata a další krev sající škůdce, kteří je obtěžují. Ptáci tráví většinu času na zádech těchto velkých a divokých zvířat.

Přečtěte si více
Poměry složek při přípravě betonu

Během dlouhého suchého a horkého období buvoli nejčastěji opouštějí své trvalé stanoviště a vydávají se na dlouhou cestu za potravou. Zároveň osamělí buvoli, kteří žijí mimo stádo, zpravidla žijí pouze na jednom území a nepřekračují jeho hranice.

Čím se živí buvol africký?

Zvíře, jako je buvol africký, je býložravec. Živí se především rozmanitou vegetací. Co se týče výživy, tento artiodaktyl je velmi vybíravý. K jídlu používá pouze určité druhy rostlin. Navzdory skutečnosti, že buvol může být obklopen mnoha docela jedlými rostlinami, nedotkne se jich. A přitom bude hledat přesně tu vegetaci, kterou miluje.

Zajímavý fakt! Každé dospělé zvíře zkonzumuje během 24 hodin množství rostlin, které se rovná alespoň 1,5–3 procentům jeho tělesné hmotnosti. Pokud buvol během jednoho dne nenajde takový objem potravy, rychle slábne a rychle hubne.

Hlavním jídlem takového zvířete je svěží zelená vegetace nacházející se v blízkosti vodních ploch. Tito bovidi mají speciální strukturu žaludku. Obsahuje 4 kamery najednou. Během procesu jedení se nejprve naplní první komora. Nejčastěji obsahuje prakticky nerozkousané jídlo. Později ho buvol vyvrací a se zvláštní péčí po dlouhou dobu žvýká. Poté se používá k naplnění dalších komor žaludku.

Takoví kopytníci raději jedí vegetaci v noci. Během denního světla se vyhřívají v bahenních kalužích nebo se schovávají před spalujícím sluncem ve stínu hustého lesa. Také přes den mohou zajít k napajedlu k nejbližšímu rybníku. Během 24 hodin vypije dospělé zvíře minimálně 35–45 litrů vody. Pokud je nedostatek zelených sukulentních rostlin, může se buvol živit i suchými keři. Takové jídlo ale používá jen jako poslední možnost.

Charakter a životní styl

Strašidelní buvoli africký jsou stádová zvířata. Nejčastěji tvoří skupiny, které se vyznačují svou soudržností a silou. Počet jedinců ve skupině je ovlivněn především oblastí, kde kopytníci žijí. Největší skupinu v lese tedy tvoří 10 zvířat, ale v otevřených savanách může čítat v průměru od 20 do 30 jedinců. Během dlouhého suchého horkého období je pozorováno dočasné sjednocení malých skupin do jednoho velkého stáda. Tato skupina již může zahrnovat až 300 jedinců.

Existují 3 typy buvolích skupin:

  • mladá zvířata, 4–5 let stará;
  • staří muži (starší 13 let);
  • dospělé samice a samci, stejně jako mladá telata.

Ve skupině hraje každé zvíře specifickou roli. Dospělí zkušení samci se rozptýlí po obvodu území a poskytují ochranu zbývajícím slabším jedincům. V oblastech, kde africké buvoly nehrozí, se často rozptýlí na značné vzdálenosti. Když samci vycítí nebezpečí, vytvoří velmi hustý prstenec s mladými telaty a samicemi uprostřed. Pokud je skupina napadena dravými zvířaty, pak se každý z dospělých býků statečně postaví, aby ochránil ostatní členy stáda, kteří jsou slabší.

Rozzlobený buvol je velmi nebezpečný. Při útoku a také obraně používá býk velké, silné rohy. Poté, co je oběť zraněna, samci ji vždy dokončí a rozdupou ji svými silnými kopyty. Navíc to pokračuje několik hodin, v důsledku čehož z oběti nezůstane téměř nic.

Přečtěte si více
Triky výsadby česneku na zimu pro dobrou úrodu

Při záchraně života nebo pronásledování nepřítele je takové zvíře schopné dosáhnout rychlosti až 60 kilometrů za hodinu. Staří, osamělí býci často zaostávají za stádem a musí žít sami. Taková zvířata představují pro člověka nebo jiná zvířata největší nebezpečí. Mladí jedinci se také někdy odtrhnou od skupiny a vytvoří samostatné stádo.

Tito buvoli preferují noční způsob života. Když se venku setmí, opouštějí neprostupné houštiny a vydávají se na pastvu, kde zůstanou až do rána. Přes den se schovávají před spalujícími paprsky slunce v hustém lese, spí nebo odpočívají v bahenních kalužích. Kopytníci opouštějí les pouze tehdy, když jdou k vodě. V tomto případě si skupina buvolů obvykle vybírá pro své stanoviště oblast, vedle níž se nachází vodní plocha. Stádo se zpravidla nepohybuje dále než 3 km od nádrže.

Tito bovidi jsou vynikající plavci. Snadno překračují vodní plochy, když se vydávají „na dlouhé cesty“ za potravou. Zároveň ale neradi jdou hluboko do vody. Maximální plocha území obsazeného jedním stádem buvolů je asi 250 km2. Kopytník žijící ve volné přírodě dává hlas jen velmi zřídka. Buvoli spolu komunikují pomocí pohybů ocasu a hlavy.

Rozmnožování a potomci

Od prvních březnových dnů začínají afričtí buvoli období páření. A její konec nastává v posledních jarních týdnech. Býci často začínají bojovat o postavení vůdce nebo o právo pářit se se samicí, která se jim líbí. Takové boje jsou plné krutosti a vzteku, ale navzdory tomu protivníci velmi zřídka umírají. V období páření vynikají samci hlasitým řevem, zatímco kopyty ryjí půdu a vyhazují hlavy vzhůru. Pouze nejsilnější samci dostanou příležitost vstoupit do páření. Navíc jeden býk může mít vztahy s několika ženami současně.

K narození telete dochází 10–11 měsíců po páření. Jedna samice porodí pouze jedno mládě. Samice krátce před porodem opouští svou skupinu a hledá si odlehlé a co nejbezpečnější místo.

Samice se zvláštní opatrností olizuje své novorozené telátko. V této době mládě váží od 45 do 70 kilogramů. Po 40–60 min. Po narození mládě samostatně následuje svou matku do jejich stáda. Buvolí mládě se vyznačuje rychlým tempem vývoje a růstu a také rychlým přírůstkem hmotnosti. Během prvních 30 dnů po narození vypijí mláďata každý den minimálně 5 litrů mateřského mléka. Již od druhého měsíce života zkoušejí různé rostliny jako potravu. Tele konzumuje mateřské mléko až do věku 6–7 měsíců.

Mláďata buvolů zůstávají se svou matkou několik let (3 nebo 4 roky). Poté se o ně samice přestane starat. Mladí býci opouštějí skupinu a snaží se vytvořit vlastní stádo. Navíc samice žijí celý život pouze v tomto stádě. Průměrná délka života takového zvířete je od 17 do 20 let. Zároveň se v zajetí může buvol dožít 25 až 30 let a neztrácí svou reprodukční funkci.

Přečtěte si více
Co to znamená, když se kočka umyje?

Přírodní nepřátelé

Zvíře, jakým je buvol africký, vyniká svou nepopiratelnou silou a silou. Proto má v přírodě málo přirozených nepřátel. Taková zvířata zuřivě spěchají na pomoc slabým, nemocným nebo zraněným členům stáda.

Mezi přirozené nepřátele patří:

  • lev;
  • krokodýl;
  • hyena skvrnitá;
  • leopard;
  • gepard.

Mezi přirozené nepřátele patří krev sající paraziti a helminti. Parazitují na těle buvolů a často způsobují záněty. Bovidi před otravným hmyzem zachraňují ptáci, kteří se jim usadí na zádech a požírají parazity. Bahenní koupele také pomáhají uniknout hmyzu. Po proceduře nečistoty zbývající na srsti zaschnou, odvalí se a odpadnou. Hmyz a jeho larvy také odpadávají s hrudkami nečistot.

Mezi nepřátele buvolů lze počítat i lidi, stejně jako jejich aktivní činnost. Dnes jsou buvoli loveni mnohem méně, ale dříve bylo toto majestátní zvíře v obrovském měřítku aktivně vyhlazováno pytláky pro jejich kůže, rohy a maso.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button