Africká černonohá kočka – popis plemene.
– krásný zástupce kočičí rodiny původem z Jižní Afriky. Za jejím drobným vzhledem a krásnou skvrnitou srstí se skrývá divoká, dravá povaha s nepotlačitelným loveckým pudem. Od roku 2002 je veden jako kriticky ohrožený druh, takže jeho chov jako domácího mazlíčka je z řady dalších důvodů velmi obtížný.
Černonohá kočka ve volné přírodě
Kočky černonohé jsou endemické v jižní Africe. Žijí na pastvinách a v polopouštních oblastech, včetně suchých otevřených savan, kde jsou hojní drobní hlodavci a ptáci na zemi. Malí dravci se usazují v prázdných norách dikobrazů, ardvarků a také ve zdevastovaných termitištích, a proto dostali své druhé neoficiální jméno – mravenec tygr. Zoologové rozlišují dva poddruhy koček černonohých:
- Felis nigripes nigripes – nalezený v Namibii,
- Felis nigripes thomasi (tmavší barvy) – nalezený v Botswaně.
Malí „tygři“ jsou neúnavní lovci. Za jednu noc dokážou ujet až 16 km při hledání malých savců a každou půlhodinu udělají jeden skok za kořistí. Více než polovina těchto skoků je úspěšná. Kočky černonohé loví v noci za všech povětrnostních podmínek a jejich schopnosti přežití jsou obdivuhodné. Ne každý suchozemský dravec se může pochlubit tím, že jeho jídelníček tvoří 54 druhů různých zvířat a ptactva. Kočky navíc vydrží dlouho bez vody a absorbují co nejvíce tekutiny z živé potravy.
Kočka černonohá vede samotářský způsob života. Samci zabírají areál až 15 km2, často se překrývá s areály samic, které zabírají asi 10 km2. Hranice území jsou vyznačeny jak kočkami, tak kočkami. Ale pokud kočky používají hlavně značkovací pachy, to znamená, že se třou o předměty, zanechávají výkaly nebo moč na viditelných místech a škrábou drápy, pak kočky mohou stříkat moč až 12krát za hodinu. Volání koček je ve srovnání se zvířaty podobné velikosti velmi hlasité. Na blízkou vzdálenost používají tišší zvuky: vrnění, bublání, syčení nebo vrčení, pokud je ohroženo.
Samice pohlavně dospívají v 8-12 měsících. Období sexuální aktivity trvá doslova 1-2 dny a oplodnění je možné pouze během několika hodin. Po námluvách a páření se pár rozchází. Těhotenství trvá 60-68 dní. Poté se narodí 1-2 polonahá koťata, která jsou zcela pokryta srstí pouze v 6 týdnech, ale ve 3 týdnech již začínají opouštět pelíšek. Zajímavé je, že se v případě nebezpečí nevracejí do domu, ale rozptýlí se a schovávají se v blízkých úkrytech. Tiše sedí, dokud matka nezavolá. Ve věku 7-8 týdnů se děti pokoušejí lovit kořist, která je přivedena do matčina doupěte, a již ve 3-4 měsících začnou získávat jídlo samy. Kočky mohou mít během roku až 2 vrhy.
Kočka černonohá je uvedena v Mezinárodní červené knize a také v příloze I CITIES. lov je zakázán v Jižní Africe a Botswaně. V přírodě kočky černonohé čítají něco málo přes 13 000 jedinců, z toho asi 10 000 dospělých.
Video o afrických černonohých kočkách:
Внешний вид
Kočka černonohá je nejmenší ze všech koček v Africe a je jen o něco málo větší než kočka rezavá skvrnitá, a proto zaujímá čestné druhé místo v žebříčku nejmenších divokých koček na světě. Délka těla koček je 37-44 cm plus ocas 16-19 cm Průměrná hmotnost je 1,9 kg. Kočky váží v průměru 1,3 kg, maximálně 1,6 kg. Délka těla obvykle nepřesahuje 36 cm plus ocas 12,5-17 cm.
Název těchto koček by neměl být zavádějící. Ve skutečnosti je černě natřena pouze spodní část nohou, která je v kontaktu se zemí, nikoli nad metatarsem a zápěstím. Obecně je barva velmi krásná: žlutá nebo žlutohnědá s tmavými skvrnami a rozetami podél těla. Na horní části nohou tvoří tmavé pruhy kroužky, na krku je „náhrdelník“ a na tlamě se od očí dozadu táhnou dvě jasné šipky.
Malá kočka se díky svému zbarvení dobře schovává před nepřáteli a pro svou kořist je neviditelná. Velké oči jsou dokonale přizpůsobeny k lovu v noci a kulaté, pohyblivé uši zachytí každý šelest.
Kočka černonohá je poměrně podsaditá s velkýma očima, kulatýma ušima, krátkým ocasem a nepříliš dlouhýma nohama. Černonohé kočky mají navíc jen 6 mléčných žláz (ostatní kočky 8) a světlou, nepigmentovanou kůži, což není typické pro skvrnitá zvířata.
Charakter a návyky
Africká kočka černonohá je extrémně nespolečenská, při sebemenším zašustění se schová v úkrytu, ale zahnaná do kouta se bude zoufale bránit a prokáže nebývalou odvahu a houževnatost. Samice jsou zvláště agresivní v období říje, březosti a odchovu koťat.
Kočky černonohé většinou aktivně loví. Neradi sedí v záloze po dlouhou dobu a zřídka čekají na hlodavce u díry. Využívají temnoty noci a bystrého čichu, hledají stopy a dostávají se ke kořisti co nejblíže, dokud se na ni nemohou vrhnout. Na rozdíl od jiných koček nerady šplhají po větvích stromů. Podsadité tělo s krátkým ocasem k tomu není uzpůsobeno, ale dokážou se energicky prohrabat pískem, aby změnili tvar úkrytu, čímž se jejich doupě stalo prostornějším nebo hlubším.
O dravé povaze černonohých koček mezi kmeny Bushman kolují legendy. Říká se, že dokáže zabít žirafu. Samozřejmě jde o nadsázku, která zdůrazňuje její asertivitu a dravost. Opravdu se však může pokusit o nemožné. Očití svědci vyprávějí, jak kočka vážící 1,5 kg sledovala pštrosa, který seděl v hnízdě déle než hodinu. Když se dravec již připravoval ke skoku, pták vstal a aniž by si jí všiml, zmizel v oblaku prachu.
Dieta
Malý dravec se živí drobnými zvířaty, pískomily, rejsky, ale i drobným ptactvem, hmyzem a plazy. Užijte si konzumaci vajec. V nadšení z lovu se kočka nezastaví ani před kořistí, která je dvakrát větší než ona sama. Snídaně může být zajíc nebo drop černý. Spořivé zvíře nevyhazuje nedojedené zbytky, strčí je do nory a pak se k nim vrací.
Kočka černonohá má velmi vysoké energetické potřeby. Během noci zabije asi 14 malých zvířat a sní přibližně 250 g různého jídla, což je 1/6 její tělesné hmotnosti.
Zdraví a dlouhověkost
O zdraví černonohých koček ve volné přírodě je známo jen velmi málo. Vědcům se podařilo odhalit neobvykle vysoké hladiny kreatininu a močoviny v krvi zdravých zvířat. Navíc mají vyšší energetické nároky ve srovnání s jinými africkými divokými kočkami. Jsou náchylné ke stejným nemocem jako kočky domácí, proto je v zoologické zahradě očkují proti velkým infekcím. Očekávaná délka života v zajetí je asi 10 let.
Hlavními hrozbami pro mravenčí tygry jsou degradace stanovišť a nerozlišující používání jedu k hubení škůdců, které náhodně sežerou. Stejně jako antropogenní vliv na biotop, rozvoj zemědělství a rozšiřování pastvin pro dobytek. Kočka černonohá může být zabita v boji s hady, šakaly a karakaly. Někdy trpí zuby domácích psů.
Konzervační práce a zajetí
Kočka černonohá byla prozkoumána mnohem lépe než mnoho jiných malých koček. Od roku 1992 probíhá výzkum, který zahrnuje sledování zvířat, screening jejich pohybu pomocí rádiových obojků, studium ohrožení a stavu druhu v různých biotopech. V zoologických zahradách je celosvětově jen asi 50 koček černonohých, z toho asi 20 ve Spojených státech a několik v soukromých rukou.
Černonohé kočky se obtížně přizpůsobují životu v zajetí a špatně se množí. Mnoho zoologických zahrad má speciální šlechtitelské programy, které udržují genetickou rozmanitost a co nejvíce se vyhýbají příbuzenskému křížení. Jedním z předních chovatelských center pro kočky černonohé je zoologická zahrada ve Wuppertalu, kde se od roku 1957 úspěšně chovají africké kočky černonohé. Zde je vedena jejich mezinárodní plemenná kniha.
V Americe v roce 2011 v Centru pro studium ohrožených druhů kočka černonohá porodila v důsledku umělého oplodnění dvě koťata. V roce 2012 byla ve stejném centru implantována embrya obyčejné kočce domácí, která zvládla unést a porodit jedno černonohé kotě.
Kříženci koček černonohých
Existují zkušenosti s úspěšným křížením koček černonohých s dunami a kočkami domácími. Takové experimenty ohrožují existenci druhu, ale to chovatelům nebrání ve snaze vyšlechtit domácí kočku s podobnou barvou. Je pravděpodobné, že svět felinologie bude brzy doplněn o další zajímavé plemeno.
Ti, kteří chtějí mít skvrnitou kočku s barvou jako africká černonožka, mohou věnovat pozornost následujícím plemenům: ocicat, California Shining, Bengálsko, Canaani, Arabian Mau, Egyptian Mau nebo Serengeti.
Kde koupit africkou černonohou kočku
Mnoho milovníků exotických zvířat by chtělo mít tuto roztomilou divokou kočku doma, ale pořídit si kotě je velmi problematické. A nejde jen o cenu. Zvíře je vzácné, hrozí mu vyhynutí, jeho chov a chov je přísně regulován. Cena černonohé kočky je podle některých zdrojů 10 000-15 000 $.
Fotky
Galerie obsahuje fotografie afrických koček černonohých v jejich přirozeném prostředí a v zoologických zahradách.
- Nejmenší divoká kočka na světě
- Asijská leopardí kočka
- Coonhound (coonhound)
kočka černonohá je jedním z nejmenších druhů koček na světě a nejmenší v Africe. Kočka černonohá je pojmenována podle svých černých polštářků a černé spodní strany tlapek. Navzdory své velikosti je tato kočka považována za nejsmrtelnější na světě. Dosahují nejvyšší míry zabíjení a úspěšně porazí cíl v 60 % případů. Ostatní divoké kočky, jako jsou lvi a leopardi, zřídka uspějí ve více než 20 % případů.
Původ druhu a popis

Foto: Kočka černonohá
Černonohé kočky se vyskytují pouze ve třech zemích jižní Afriky:
Tyto kočky se vyskytují především v krátkých až středně dlouhých pláních, křovinatých pouštích a písčitých pláních, včetně pouští Kalahari a Karoo. Optimální stanoviště poskytují travnaté plochy s vysokou hustotou výskytu hlodavců a ptáků. Zdá se, že se vyhýbají keřům a skalnatým oblastem, možná kvůli výskytu jiných predátorů. Průměrné roční srážky v kraji jsou 100-500 mm.
Video: Kočka černonohá
Kočka černonohá je ve srovnání s jinými malými kočkami v Jižní Africe poměrně vzácná. Poznatky o chování a ekologii této kočky jsou založeny na mnohaletém výzkumu v Benfontein Game Reserve a dvou velkých farmách ve střední Jižní Africe. Výzkumníci z pracovní skupiny pro černonohé kočky pokračují ve studiu koček v těchto třech oblastech.
Kočky černonohé sdílejí svůj areál s dalšími predátory – africkou kočkou divokou, liškou kapskou, liškou ušatou a šakalem černohřbetým. Loví v průměru méně kořisti než africké divoké stepní kočky, ačkoli obě uloví přibližně stejný počet (12-13) druhů kořisti za noc. Kočky koexistují se šakaly (kočičí dravci), během dne využívají nory. Sdílejí prostor s kapskými liškami, ale nepoužívají stejná stanoviště, aktivní časy ani neloví stejné druhy kořisti.
Vzhled a vlastnosti

Foto: Jak vypadá kočka černonohá
Kočka černonohá, původem z pastvin v jižní Africe, má pozoruhodně kulatý obličej a světle hnědé tělo s černými skvrnami, které je malé i ve srovnání s domácími kočkami.
Srst kočky černonohé je žlutohnědá a označená černými a hnědými skvrnami, které přecházejí do širokých pruhů na krku, tlapkách a ocase. Ocas je relativně krátký, tvoří méně než 40 % délky hlavy, a je označen černou špičkou. Hlava kočky černonohé je podobná hlavě koček domácích, s velkýma ušima a očima. Brada a hrdlo jsou bílé, s výraznými tmavými pruhy na krku a černě zakončeným ocasem. Sluchové konvexity jsou zvětšeny v celkové délce asi na 25 % délky lebky. Samci jsou těžší než samice.
Zajímavým faktem: Rozdíl mezi černonohými kočkami a ostatními kočkami je v tom, že jsou chudí lezci a větve stromů je nezajímají. Důvodem je, že jejich podsaditá těla a krátké ocasy znesnadňují lezení po stromech.
Tyto kočky získávají veškerou vlhkost, kterou potřebují od své kořisti, ale také pijí vodu, když je k dispozici. Černonohé kočky jsou známé svou odvahou a houževnatostí. Vize černonohé kočky je šestkrát lepší než u lidí, čemuž napomáhají její extrémně velké oči. Jsou také vybaveny vynikajícím nočním viděním a dokonalým sluchem, schopným zachytit i ten nejjemnější zvuk.
Podle International Endangered Cat Society je kočka divoká pouze 36 až 52 cm dlouhá, asi 20 cm vysoká a váží 1 až 3 kg. Je pravda, že tato měření se nezdají příliš působivá ve srovnání s velkými kočkami, které jsou jedny z nejimpozantnějších predátorů na světě. Navzdory své malé velikosti však kočka černonohá uloví a zabije více kořisti za jednu noc než leopard za šest měsíců.
Kde žije kočka černonohá?

Foto: Africká kočka černonohá
Kočka černonohá je endemitem jižní Afriky a vyskytuje se hlavně v Jižní Africe a Namibii, kde je stejně vzácná. Ale také se vyskytuje v Botswaně, v menším množství v Zimbabwe a možná v menším množství v jižní Angole. Nejsevernější záznamy jsou asi 19 stupňů jižně v Namibii a Botswaně. Jedná se tedy o druh s omezeným výskytem s nejmenším rozšířením mezi kočkami v Africe.
Kočka černonohá je specialistou na travnaté a polopouštní biotopy, včetně suchých otevřených savan s dostatečným počtem drobných hlodavců a ptáků k osídlení půdy a dostatečným krytem pro lov. Primárně se vyskytuje v suchých oblastech a preferuje otevřená stanoviště s řídkou vegetací, jako jsou otevřené savany, pastviny, oblasti Karoo a Kalahari s řídkým porostem keřů a stromů a průměrnými ročními srážkami 100 až 500 mm. Žijí v nadmořských výškách od 0 do 2000 m.
Kočky černonohé jsou noční obyvatelé vyprahlých zemí jižní Afriky a jsou obvykle spojováni s otevřenými, písčitými, travnatými stanovišti. Ačkoli bylo ve volné přírodě prozkoumáno jen málo, optimálním stanovištěm se zdají být oblasti savan s vysokou trávou a vysokou hustotou hlodavců a ptáků. Přes den žijí v opuštěných norách vyhrabaných nebo v dírách v termitištích.
V průběhu roku urazí samci až 14 km, samice až 7 km. Území samce se překrývá s územím jedné až čtyř samic. Tyto pouštní obyvatele je obtížné udržet v zajetí mimo jejich původní oblast. Mají velmi specifické nároky na stanoviště a musí žít v suchých podmínkách. V ZOO Wuppertal v Německu však došlo k vynikajícímu pokroku a většina populace je v zajetí.
Nyní víte, kde žije kočka černonohá. Podívejme se, co jí.
Co jí černonohá kočka?

Foto: Divoká kočka černonohá
Kočka černonohá má širokou stravu a bylo identifikováno více než 50 různých druhů její kořisti. Loví především hlodavce, drobné ptactvo (cca 100 g) a bezobratlé. Zvíře se živí především malými savci, jako jsou myši a pískomilové. Jeho kořist obvykle váží méně než 30–40 g a za noc uloví asi 10–14 malých hlodavců.
Příležitostně se kočka černonohá živí také plazy a větší kořistí, jako jsou dropi (např. drop černý) a zajíci. Když tyto větší druhy loví, část své kořisti si schovávají například do dutin pro pozdější spotřebu. Kočka černonohá také loví vynořující se termity, chytá větší okřídlený hmyz, jako jsou kobylky, a byla pozorována, jak se živí vejci dropa černého a skřivana. Černonohé kočky jsou také známé jako mrchožrouti.
Jedna adaptace na suché podmínky umožňuje černonohé kočce získat z potravy veškerou potřebnou vlhkost. Z hlediska mezidruhové konkurence bere kočka černonohá v průměru méně kořisti než kočka divoká africká.
Kočky černonohé používají k ulovení kořisti tři velmi odlišné metody:
- první metoda je známá jako „rychlý lov“, při kterém kočky rychle a „téměř náhodně“ proskočí vysokou trávou, aby chytily malou kořist, jako jsou ptáci nebo hlodavci;
- druhá z jejich metod je vezme na pomalejší cestu jejich stanovištěm, zatímco kočky tiše a ostražitě čekají, aby se připlížily k potenciální kořisti;
- nakonec v blízkosti nory hlodavců používají metodu „sedni a počkej“, což je technika nazývaná také lov.
Zajímavým faktem: Za jednu noc zabije černonohá kočka 10 až 14 hlodavců nebo malých ptáků, v průměru zabije každých 50 minut. S úspěšností 60% jsou černonohé kočky přibližně třikrát úspěšnější než lvi, což má za následek průměrnou úspěšnost zabití přibližně 20-25% případů.
Vlastnosti charakteru a životního stylu

Foto: Kočka černonohá z Afriky
Kočky černonohé jsou primárně suchozemské. Jsou to noční a samotáři, s výjimkou samic se závislými mláďaty a také v období páření. Jsou aktivní většinu noci a při hledání potravy urazí v průměru 8,4 km. Ve dne jsou k vidění jen zřídka, protože leží na skalních štěrbinách nebo poblíž opuštěných nor jarních zajíců, syslů nebo dikobrazů.
Zajímavým faktem: V některých oblastech používají černonohé kočky vydlabaná mrtvá termitiště, kolonii termitů, která dává zvířatům jméno „tygři mraveniště“.
Velikosti domácností se mezi regiony liší v závislosti na dostupných zdrojích a jsou poměrně velké pro malou kočku s průměrnou velikostí 8,6-10 km² pro ženy a 16,1-21,3 km² pro muže. Mužské domácnosti se překrývají s 1-4 ženami a intrasexuální domácnosti se vyskytují na vnějších hranicích mezi rezidentními muži (3 %), ale v průměru 40 % mezi ženami. Samci a samice rozprašují vůni a tím zanechávají stopy, zejména v období páření.
Kočka černonohá slídí za kořistí na zemi nebo čeká u vchodu do nory hlodavců. Dokáže chytit ptáky ve vzduchu, když vzlétají, protože je to vynikající skokan. Kočka černonohá využívá všechny vhodné úkryty. Předpokládá se, že pachové značení rozprašováním moči na trsy trávy a keře hraje důležitou roli v reprodukci a společenské organizaci. Černonohé kočky jsou extrémně nespolečenské. Utečou a kryjí se při sebemenším náznaku, že by někdo nebo něco mělo být poblíž.
Zajímavým faktem: Černonohé kočky volají hlasitěji než jiné kočky svou velikostí, pravděpodobně proto, aby mohly volat na relativně velké vzdálenosti. Když jsou však blízko sebe, používají tišší předení nebo bublání. Pokud se cítí ohroženi, budou syčet a dokonce i vrčet.
Sociální struktura a reprodukce

Foto: Kočka černonohá z Červené knihy
Období rozmnožování černonohých koček ještě není zcela objasněno. Divoké kočky se páří od konce července do března, zbývají pouze 4 měsíce, během kterých nedochází k páření. Hlavní období páření začíná koncem zimy, červencem a srpnem (7 z 11 (64 %) páření), jehož výsledkem jsou vrhy narozené v září/říjnu. Jeden nebo více samců následuje samičku, která je vnímavá pouze 2,2 dne a kopuluje až 10krát. Estrusový cyklus trvá 11-12 dní a gestační období trvá 63-68 dní.
Samice rodí obvykle 2 koťata, ale někdy mohou porodit tři koťata nebo jen 1. To je poměrně vzácné, ale stalo se, že ve vrhu byla čtyři koťata. Kotě při narození váží od 50 do 80 gramů. Koťata jsou slepá a zcela závislá na své matce. Koťata se rodí a vyrůstají v noře. Matky často přesouvají svá mláďata na nová místa poté, co jim bude asi týden.
Mláďata otevírají oči v 6-8 dnech, jedí pevnou potravu ve 4-5 týdnech a zabíjejí živou kořist v 6. týdnu. Odstavují se od 9 týdnů. Koťátko černonohé se vyvíjí rychleji než koťata domácí. Musí to udělat, protože prostředí, ve kterém žijí, může být nebezpečné. Po 5 měsících se mláďata osamostatní, ale déle zůstávají v dosahu matky. Věk puberty u žen nastává v 7 měsících a spermatogeneze u mužů začíná v 9 měsících. Životnost černonohých koček ve volné přírodě je až 8 let a v zajetí – až 16 let.
Zajímavým faktem: V krvi kočky s černýma nohama byly nalezeny neobvykle vysoké hladiny kreatininu. Zdá se také, že vyžaduje více energie než jiné africké divoké kočky.
Přirození nepřátelé černonohých koček

Foto: Divoká kočka černonohá
Hlavními hrozbami pro černonohé kočky jsou degradace stanovišť a nevybíravé metody kontroly škůdců, jako je použití jedu. Farmáři v Jižní Africe a Namibii považují podobnou africkou kočku divokou za predátora malých hospodářských zvířat a nastražují pasti a jedovaté návnady, aby se jich zbavili. To ohrožuje i kočku černonohou, která je náhodně zabita při tak nevybíravém odchytu a lovecké činnosti.
Otrava mršiny při ovládání šakala může také představovat hrozbu pro něj, protože kočka černonohá ochotně sbírá všechny odpadky. Kromě toho roste zájem o černonohé kočky v odvětví lovu trofejí, jak dokazují žádosti o povolení a dotazy taxidermistů.
Podobnou hrozbou jsou otravy sarančaty, které jsou preferovanou potravou těchto koček. V zemědělských oblastech mají málo přirozených predátorů, takže černonohé kočky mohou být častější, než se očekávalo. Předpokládá se, že největší dlouhodobou hrozbou pro kočku černonohou může být ztráta klíčových zdrojů, jako jsou místa kořisti a doupata v důsledku lidských dopadů. Tento druh ohrožuje především úbytek populace v důsledku lovu bushmeat.
V celém areálu tohoto druhu převládá zemědělství a nadměrné spásání, což vede k degradaci stanovišť a může snížit základnu malé kořisti kočky černonohé. Kočka černonohá je také zabita při srážkách s vozidly a je vystavena predaci hadů, šakalů, karakalů a sov a také úmrtím domácích zvířat. Zvýšená mezidruhová konkurence a predace mohou pro tento druh představovat hrozbu. Kočky domácí mohou také ohrožovat kočku černonohou přenosem nemocí.
Stav populace a druhů

Foto: Jak vypadá kočka černonohá
Kočky černonohé jsou hlavními predátory ptáků a malých savců v jejich stanovištích, čímž kontrolují jejich populace. Kočka černonohá je v Červené knize klasifikována jako zranitelný druh a je mnohem méně běžná ve srovnání s jinými malými druhy koček žijících v jižní Africe. Tyto kočky lze nalézt v nízkých hustotách.
Jejich distribuce je považována za relativně omezenou a heterogenní. Sběr záznamů za posledních pět let, včetně použití plakátů, ukázal, že populace koček černonohých dosahuje nejvyšší hustoty v distribučním pásu táhnoucím se od severu k jihu napříč centrální Jižní Afrikou. Méně nahrávek této skupiny existuje jak na východě, tak na západě.
V dlouhodobé radarové studii černonohých koček na ploše 60 km² v Benfonteinu, provincie Severní Kapsko, střední Jižní Afrika, byla hustota černonohých koček odhadována na 0,17 jedince/km² v letech 1998-1999, ale pouze 0,08 jedince. /km² v letech 2005-2015 V Newyars Fountain byly hustoty odhadnuty na 0,06 černonohé kočky/km².
Populace koček černonohých se však odhaduje na 13 867 zvířat, z nichž 9 707 jsou podle odhadů dospělí. Nepředpokládá se, že by žádná jednotlivá subpopulace obsahovala více než 1000 XNUMX dospělých jedinců kvůli nerovnoměrnému rozšíření tohoto druhu.
Ochrana kočky černonohé

Foto: Kočka černonohá z Červené knihy
Kočka černonohá je uvedena v příloze I CITES a je chráněna ve většině svého rozšíření. Lov je zakázán v Botswaně a Jižní Africe. Kočka černonohá je jednou z nejstudovanějších malých koček. Zvířata byla pozorována radarem již mnoho let (od roku 1992) poblíž Kimberley v Jižní Africe, takže o jejich ekologii a chování je známo mnoho. Druhá výzkumná oblast byla založena v blízkosti De Aar, 300 km na jih, od roku 2009. Protože je kočka černonohá obtížně pozorovatelná, je stále k dispozici málo informací o jejím rozšíření a stavu ochrany.
Doporučená ochranářská opatření zahrnují podrobnější studie rozšíření, ohrožení a stavu druhů, jakož i další ekologické studie v různých biotopech. Existuje naléhavá potřeba vytvořit plány ochrany kočky černonohé, což vyžaduje více údajů o druhu.
Pracovní skupina pro kočky černonohé usiluje o zachování druhu prováděním interdisciplinárního výzkumu tohoto druhu prostřednictvím různých prostředků, jako je videografie, radiotelemetrie a sběr a analýza biologických vzorků. Doporučená ochranná opatření zahrnují menší studie distribuce populace, zejména v Namibii a Botswaně.
kočka černonohá představují pouze jeden druh v extrémně rozmanité rodině koček, z nichž mnohé je obtížné pozorovat ve volné přírodě a kterým nerozumíme. A přestože většina koček čelí vážným hrozbám ztráty přirozeného prostředí a zničení v důsledku lidské činnosti, úsilí o ochranu může stále zachovat zranitelnou populaci tohoto druhu.
Datum zveřejnění: 06.08.2019
Datum aktualizace: 28.09.2019 v 22:20
Autor: Alekseeva Inna
Tagy:
- Sekundární
- Bilaterálně symetrické
- Divoká zvířata Afriky
- Divoké kočky
- Zvířata Afriky
- Zvířata z Botswany
- Zvířata červené knihy
- Zvířata začínající na písmeno K
- Zvířata začínající na písmeno H
- Zvířata z Namibie
- Polopouštní zvířata
- Pouštní zvířata
- Zvířata z plání
- Zvířata savany
- Zvířata subtropické zóny jižní polokoule
- Zvířata subekvatoriálního pásu severní polokoule
- Zvířata subekvatoriálního pásu jižní polokoule
- Zvířata tropů
- Zvířata mírného pásma severní polokoule
- Zvířata mírného pásma jižní polokoule
- Zvířata
- Kočičí
- Kočky
- Felidae
- Laurasiotherium
- Malá zvířata
- Malé kočky
- Roztomilá zvířátka
- Nebezpečná zvířata
- Placentární
- Obratlovců
- Nejmenší zvířata
- Nejroztomilejší zvířata na světě
- Predátoři
- Dravé
- Dravá zvířata
- Dravé kočky
- strunatci
- Čelisti
- Čtyřnohý
- Eukaryoty
- Eumetazoi