Navody

Kolik rajčat můžete sníst denně?

Je absolutně nemožné si představit letní salát bez rajčat a nějaké zeleniny. Milují a jedí je po celém světě syrové, nakládané, nakládané, dušené, ve formě rajčatového protlaku a dokonce i sušené. Co je na tomto ovoci tak zvláštního? Jaké jsou přínosy a poškození rajčat pro lidské zdraví a co se stane, když je přejídáte?

Složení a obsah kalorií rajčat

Samozřejmě, jako každé přírodní ovoce, je rajče doslova nabité užitečnými minerály a vitamíny:

  1. Vitamin C. Další důležitý antioxidant. V průměru jedno rajče poskytuje 28 % denní hodnoty vitaminu C;
  2. Draslík. Velmi důležitý minerál, který se účastní téměř všech metabolických procesů. Je však nejcennější, protože udržuje rovnováhu voda-sůl a kontroluje krevní tlak;
  3. Vitamín K1. Také známý jako fylochinon, velmi důležitý pro hemostázu (srážení krve) a zdraví kostí;
  4. Kyselina listová (vitamín B9). Velmi důležitý esenciální vitamín, který se podílí na procesu dělení buněk a obnově tkání. Je zvláště důležité při formování nervového systému u dítěte během těhotenství;
  5. Lykopen. Již na začátku zmíněný karotenoid je důležitý pro zdraví srdce a cév;
  6. Beta karoten. Další pigment s antioxidačními vlastnostmi. V rajčatech je ho méně než v mrkvi. Podílí se na mnoha metabolických procesech – zejména pomáhá tělu vstřebávat vitamín A;
  7. Naringenin. Polyfenolová sloučenina (flavonoid). Relativně nedávno byl objeven ve slupce rajčat a při pokusech na laboratorních myších prokázal výrazné protizánětlivé vlastnosti;
  8. Kyselina chlorogenová. Další antioxidační sloučenina, která pomáhá normalizovat krevní tlak u lidí s hypertenzí.

Obsah vody v průměrném rajčatu je asi 95 %, takže je lze s úspěchem použít k doplnění tekutin v těle. Zbývajících 5 % tvoří sacharidy a vláknina

Kalorický obsah rajčat na 100 gramů je 18 kcal. Sloučenina:

  1. Bílkoviny 0,9 gramů;
  2. Celkové sacharidy 3,9 gramů;
  3. Fruktóza a glukóza 2,6 gramů;
  4. Dietní vláknina 1,2 gramu;
  5. Tuk 0,2g.

Viz také: Je zdravé jíst každý den syrovou řepu?
Viz také: Jaké potraviny obsahují pomalé sacharidy: základy zdravé výživy

Jaké jsou výhody rajčat?

Hlavní a nepopiratelnou prospěšnou vlastností všech rajčat je jejich vysoký obsah lykopenu. Je to karotenoidní pigment, který dává plodu jasně červenou barvu. Je také silným antioxidantem s mnoha prospěšnými vlastnostmi, včetně prevence kardiovaskulárních onemocnění a některých typů zhoubných nádorů.

Designed by stockking/freepik

Kolik sacharidů je v rajčatech

Jak vidíte, sacharidy tvoří přibližně 4 % složení jednoho rajčete. To je méně než 5 gramů na průměrné ovoce o hmotnosti asi 123 gramů.

Navíc z celkového množství sacharidů v rajčatech tvoří téměř 70 % glukóza a fruktóza, což je činí docela sladkými. Stejné průměrné rajče má přibližně 1,5 gramu vlákniny. To je velmi dobrý ukazatel. Z toho 87 % tvoří nerozpustné odrůdy hemicelulózy, celulózy a ligninu

Všeobecné zdravotní přínosy rajčat

  1. Prevence srdečních onemocnění, včetně srdečních záchvatů a mrtvice;
  2. Lykopen ve složení pomáhá snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu;
  3. Snížené markery oxidačního stresu a stárnutí buněk;
  4. Prevence rakoviny, včetně rakoviny žaludku, plic a prostaty, rakoviny prsu u žen;
  5. Zdraví pokožky. V první řadě je to ochrana před spálením díky karotenoidům (mimochodem, mrkev je také považována za užitečnou při opalování).
Přečtěte si více
Jak vypadá odrůda jahody Malvína?

Výhody rajčat pro ženy

Kromě jejich obecných zdravotních přínosů a prevence rakoviny prsu jsou rajčata důležitá pro ženy během perimenopauzy a postmenopauzy. Faktem je, že ženské tělo ve stáří začíná rychle ztrácet vápník a rozvíjí se osteoporóza. Prospěšné vlastnosti rajčat pomáhají tento proces omezit.

Během těhotenství

Těhotným a kojícím ženám se také doporučuje jíst rajčata kvůli obsahu kyseliny listové. Vitamin C bude také užitečný pro podporu vašeho imunitního systému.

Důležité je však rajčata nepřehánět, zvláště pokud vás pálí žáha. Kromě toho se v prvních dvou měsících krmení nedoporučují červené potraviny, aby u dítěte nevyvolaly negativní příznaky

Výhody rajčat pro muže

V první řadě je to prevence adenomu prostaty. Kromě toho se také věří, že lykopen zlepšuje potenci a sexuální výkonnost.

Výhody rajčat pro děti

Je velmi důležité zahrnout čerstvou zeleninu a ovoce do každodenní stravy vašeho dítěte. Rajčata by také neměla být ignorována, protože obsahují kyselinu listovou a mnoho dalších užitečných mikroelementů.

Rajčata můžete dát dítěti od 1 roku, ale buďte opatrní, protože jsou považovány za vysoce alergenní produkt.

Která rajčata jsou zdravější: červená nebo žlutá?

Designed by stockking/freepik

Za bohatou barvu rajčat jsou tedy zodpovědné karotenoidové pigmenty. Když rajče dozrává, množství chlorofylu (zelený) postupně klesá a lykopen se zvyšuje.

Podle některých tvrzení jsou žlutá rajčata zdravější než červená, protože obsahují retinol, pigment důležitý pro zdraví očí. Ale zároveň obsahují velmi málo beta-karotenu a lykopenu, takže problém je diskutabilní.

Žlutá rajčata jsou přitom mnohem méně alergenní než červená. Při přikrmování je lze dítěti podávat dříve (cca od 1 roku)

Je důležité pochopit, že obsah prospěšných mikroelementů a vitamínů v rajčatech velmi závisí na tom, kde a jak byly plody pěstovány. Mějte proto na paměti, že nejvíce benefitů budou mít přírodní sezónní rajčata.

Jaký je nejlepší způsob, jak jíst rajčata?

Rajčata jsou dobrá v jakékoli podobě, ale nejzdravější je samozřejmě jíst je zralá a syrová. A nejlepší je v salátech se spoustou zeleniny, okurek, papriky a nerafinovaného oleje, abyste z letní sklizně vytěžili maximum

Kolik rajčat můžete sníst denně?

Nejvýhodnější normou je 250 gramů syrových rajčat denně. U chronických střevních onemocnění je lepší nejíst více než 200 gramů (asi 2 zralé velké plody).

Obecně není příliš důležité, kolik rajčat denně sníte. Pokud vás z nich nebude pálit žáha. Hlavní je, že plody jsou zralé, dobře umyté a pěstované za normálních podmínek, tedy bez pesticidů. Obecně je vhodné jíst pouze sezónně

Je možné jíst rajčata na lačný žaludek?

Rajčata, jako každá zelenina, jsou považována za základ zdravé výživy. Chcete zhubnout? Opřete se o ně. Vzhledem k tomu, že obsahují málo kalorií, hodně tekutin a vlákniny, dobře hasí žízeň a pomáhají ulevit od hladu. Je samozřejmě lepší nakrájet rychlý salát s ředkvičkami, okurkami a bylinkami. Ale když nemáte čas, poslouží kousek rajčete.

Přečtěte si více
Jak dlouho by měla být orchidej namočená ve vodě?

Je možné jíst rajčata v noci?

V zásadě ano. Ale samozřejmě byste se jimi neměli přejídat. A rozhodně je lepší je nejíst v noci pro těhotné ženy, aby znovu nenarušily žaludek a nevyvolaly pálení žáhy.

Měli byste jíst zelená rajčata?

Nezralá rajčata jsou také docela jedlá, ale je lepší je jíst smažená, nakládaná nebo nakládaná. Předpokládá se, že mají vysoký obsah alkaloidu solaninu (ve skutečnosti jde o formu tomatinu), což je v podstatě antifungální a insekticidní činidlo. Je těžké se otrávit solaninem z rajčat, ale stále musíte být opatrní

Obecně platí, že zelená rajčata můžete jíst, když zmizí charakteristická matnost ovoce, to znamená, že se stanou lesklými a lesklými. Ale i v této podobě je lepší je vícekrát přelít vařící vodou a odstranit slupku (je v ní nejvíce solaninu).

Rajčata s plísní: můžete jíst nebo ne?

Phytophthora je mikroorganismus podobný houbám. Infikují plody rostlin a způsobují plíseň. Živí se i rajčaty. Ovoce napadené plísní je velmi snadné rozpoznat: získává tmavý odstín, vůně se stává hnilobným, plesnivým.

Je přísně zakázáno jíst rajčata s plísní! Během procesu reprodukce uvolňuje kolonie hub mnoho toxinů, které mohou způsobit otravu jídlem. Můžete si to vydělat, i když odříznete shnilou část. No, kromě toho, jaké potěšení je jíst očividně shnilou zeleninu?

Je rajčatový kečup zdravý?

Kečup a kečupové omáčky, rajčatová šťáva atd. Jedná se o potraviny nejbohatší na lykopen. V průměru zajišťují až 80 % denní potřeby této látky.

Po přepočtu na gramy bude kečup a jakákoli rajčatová omáčka obsahovat mnohem více lykopenu než čerstvá rajčata. 100 gramů kečupu obsahuje 10 až 14 mg a zralé rajče asi 1–8 mg.

Když se však podíváme na složení typického kečupu z obchodu, zjistíme, že je doslova nabitý cukrem, solí a konzervanty. Zda je tedy rajčatový kečup zdravý, je velmi kontroverzní tvrzení. Snažte se jíst čerstvou zeleninu, ne omáčky z ní.

Je rajčatový protlak zdravý?

Rajčatový protlak je díky své koncentraci také spolehlivějším zdrojem lykopenu a neobsahuje koření a konzervační látky jako kečup. Pozor ale na složení: je vhodné, aby se jednalo pouze o koncentrovanou pastu bez přidání soli a cukru. Totéž platí pro pasírovaná rajčata.

Výhody sušených rajčat

Jedním z tradičních způsobů přípravy rajčat, který si zachovává většinu prospěšných vlastností, je sušení na slunci a zavařování ve sklenicích s rostlinným olejem a kořením.

Sušená rajčata jsou obecně zdravá, ale zase nejsou příliš vhodná pro lidi trpící vysokou kyselostí žaludku.

Výhody nakládaných rajčat

Obecně platí, že všechny stejné prospěšné vlastnosti zůstávají v konzervovaných rajčatech. Obsahují tolik lykopenu jako čerstvé. Kyselé fermentované potraviny jsou navíc výborným probiotikem díky velkému množství lakto a bifidobakterií.

Je tu však jeden problém: sůl. Pokud váš krevní tlak kolísá, pak se příliš slaná jídla nedoporučují. Totéž platí pro domácí přípravky v podobě závitků s okurkami a rajčaty.

Přečtěte si více
Mechanismus splachování WC: zařízení, princip činnosti, přehled konstrukce

Nakládaná rajčata ve vlastní šťávě a zejména s octem byste také neměli jíst, pokud máte gastrointestinální onemocnění, jako je zánět žaludku, žaludeční vředy, kolitida nebo Crohnova choroba.

Viz také: Co byste neměli jíst, pokud máte hypertenzi a srdeční arytmii?

Možná zdravotní rizika rajčat, kontraindikace

Stejně jako každá zelenina nebo ovoce jsou rajčata velmi citlivá na to, jak byla vypěstována a zpracována. Hydroponická rajčata ze skleníků rozhodně nebudou ani z poloviny tak užitečná jako sezónní rajčata pěstovaná ve volné půdě.

Mimo jiné se často sklízejí zelené a následně se ošetřují ethylenem pro urychlení procesu zrání. V důsledku toho se rajče ukáže téměř bez chuti.

Poškození rajčat je obvykle spojeno s jejich nutričními vlastnostmi:

  1. Komplex látek v jejich složení může vyvolat alergickou reakci, nejčastěji kopřivku. Jsou však možné závažné systémové reakce, jako je angioedém;
  2. Exacerbace hypertenze s příliš velkým množstvím rajčat ve stravě;
  3. Vzhledem k kyselinám ve svém složení mohou rajčata způsobit exacerbaci pankreatitidy, gastritidy s vysokou kyselostí a cholelitiázou;
  4. Při dně a artritidě by se také měly používat opatrně.

Krátkodobé poškození rajčat v podobě průjmu a bolestí břicha je také možné, pokud jich sníte příliš mnoho najednou.

Jak vybrat správná rajčata

Designed by Racool_studio/freepik

Při výběru čerstvých rajčat věnujte pozornost několika věcem:

  1. Barva. Měla by mít sytě červenou barvu. A je mnohem lepší, když je ovoce mírně zelené, protože přírodní rajčata dozrávají nerovnoměrně. Pokud věnujete pozornost semenům, měla by být také mírně nazelenalá;
  2. Aroma. Dobré, kvalitní rajče vždy voní. Skleník zpravidla vůbec nevoní;
  3. Velikost. Velké rajče samo o sobě nemá nic kriminálního. Velká rajčata však obecně nejsou o nic zdravější než malá;
  4. Vzhled. Ovoce musí být samozřejmě neporušené a bez poškození, které pravděpodobně obsahuje mikroby. Mimochodem, dokonale rovnoměrný tvar není ukazatelem kvality. „Nemotorná“ a nevzhledná rajčata z domácí zahrádky jsou mnohem chutnější a aromatičtější;
  5. Rajče by mělo být na dotek docela elastické, ale ne dřevnaté-tvrdé. Tyto vlastnosti mají pouze hydroponické plody.

Dusičnany v rajčatech: jak určit vizuálně

Dusičnany nejsou nic jiného než soli kyseliny dusité. Právě ony pomáhají zelenině a ovoci dozrát, a proto jsou přítomny ve všech zralých plodech bez výjimky. Pro urychlení dozrávání však výrobci začínají rostliny doslova „krmit“ dusičnany. Ve skleníkových podmínkách je to téměř nevyhnutelné, jinak rajčata prostě nedozrají.

Dusičnanová zelenina a ovoce jsou extrémně zdraví škodlivé, mohou způsobit i těžkou otravu – methemoglobinémii.

Co dělat a jak určit dusičnany v rajčatech? Podle vzhledu:

  1. Dužnina ovoce je světlejší než slupka;
  2. Silná kůže, která se drží na střeše úst nebo není vůbec žvýkatelná;
  3. Přítomnost bílých žil;
  4. Bílá, ne zelená semena;
  5. Obecně plody vypadají bledě, ale na řezu mají jednotnou barvu bez cákanců zeleně;
  6. Dusičnanová rajčata jsou bez chuti a prakticky bez zápachu.
Přečtěte si více
Jak bojovat s mšicemi na orchidejích?

Rajčata. Tato zelenina pomáhá potlačovat růst střevních bakterií a zvyšuje chuť k jídlu. Konzumace rajčat je zvláště užitečná pro lidi trpící onemocněními gastrointestinálního traktu, kardiovaskulárního systému a obezitou. Za rok musíte zkonzumovat minimálně 17 kg rajčat. Jsou užitečné pro nemocné i zdravé lidi, děti i dospělé.
Pokud však trpíte onemocněním ledvin, měli byste výrazně omezit konzumaci balených rajčatových šťáv.
Zajímavé je, že rajčata patří do čeledi lilek a lilek obsahuje jed. Ale navzdory tomu jsou zralá rajčata velmi užitečná.

Neobsahují cholesterol a jsou bohaté na vlákninu. Obsahují spoustu antioxidantů, které zabraňují vzniku nádorů a jsou dobrou prevencí rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění.

Smysl má používat jak slupky rajčat, tak semínka.

Slupka rajčat stimuluje peristaltiku gastrointestinálního traktu. Semena zase obsahují látky, díky kterým je krev tekutější, což brání rozvoji trombózy.

Čím jsou rajčata zralejší, tím více vitamínů a prospěšných prvků obsahují. Červená rajčata mají více živin než žlutá.

Je pozoruhodné, že prospěšné vlastnosti rajčat se lépe projevují ne v syrové formě, ale ve vařené formě.

Vitamíny v rajčatech

Rajče obsahuje glukózu a fruktózu, stejně jako minerální soli: jód, hořčík, sodík, zinek, mangan, železo. Dále obsahuje vitamíny A, B6, B2, B, K, E, PP.

Rajče jako silný antioxidant

Důležitou vlastností rajčat je, že obsahují lykopen, silný antioxidant. Lykopen je unikátní přírodní prostředek, který pomáhá při léčbě mnoha nemocí. Má protirakovinný účinek, protože zabraňuje mutaci DNA a zastavuje dělení rakovinných buněk. Lykopen je lépe absorbován tělem v přítomnosti tuku, takže rajčata by měla být konzumována s rostlinným olejem. Právě díky přítomnosti lykopenu mají rajčata tak sytě červenou barvu. Lykopen je nejen silný antioxidant, ale také snižuje riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění.

Léčivé vlastnosti rajčat jsou rozmanité: rajčata jsou dobrými antidepresivy, regulují činnost nervového systému, pomáhají zlepšovat náladu díky obsahu serotoninu a také normalizují metabolismus a činnost trávicího systému. Díky přítomnosti fytoncidů mají rajčata protizánětlivé a antibakteriální účinky.

Další užitečnou vlastnost rajčat ocení dámy, které si chtějí udržet štíhlou linii nebo zhubnout. K tomu jim pomůže nízký obsah kalorií rajčat, který činí 23 kcal na 100 g.

podporuje normální metabolismus v těle. Používá se také v dietní výživě pacientů s diabetem.

Vezměte prosím na vědomí, že rajčata, přestože mají mnoho prospěšných vlastností, mají také určité kontraindikace. Proto musí být jejich použití v případě cholelitiázy omezeno, protože organické kyseliny obsažené v rajčatech mohou způsobit zvýšenou bolest.

Neustálá konzumace rajčatové šťávy z konzervy (zejména v kombinaci s potravinami obsahujícími škrob) může navíc vést k tvorbě ledvinových a močových kamenů.

Jiné odpovědi

Jím to celý život, nenašel jsem žádnou škodu) Ale říká se, že kdo opravdu miluje rajčata, vůbec nešediví) Je mi 43, nemám jediný šedivý vlas) Možná je to nesmysl)

Přečtěte si více
Jak vyměnit baterii v klíči Mazda 2015 3?

Existuje spousta užitečných věcí, například pro srdce, jsou velmi dobré, ale bez ohledu na to, co jsem slyšel, je to škodlivé

Ale jedla jsem přímo z keře (malých) a ráno už jsem podruhé cítila bolest, protože mám nemoc g/c, ale pořád jsem tomu nevěřila! Rozhodl jsem se tedy hledat odpověď na svou vlastní?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button