Kolik cukru je v kvasu?
S příchodem léta a horkého počasí lidé začínají přijímat více tekutin. A to je správné, protože pomáhá chránit tělo před dehydratací. Místo vody však lidé často preferují sladké sycené nápoje. Pití studené Coca Coly ze zamlžené plechovky v horkém počasí je skutečně velmi příjemné, ale tělu vůbec neprospívá a dokonce hrozí nebezpečnými zdravotními problémy. Důvodem je, že tyto nápoje jsou velmi sladké. Každý o tom asi slyšel, ale je nepravděpodobné, že jste studovali složení a dokázali si představit, jaké množství cukru ve skutečnosti obsahuje malá plechovka Coca-Coly nebo Fanty.

Konzumace slazených nápojů je přímou cestou k obezitě a zdravotním problémům
Kolik cukru může člověk sníst za den?
Cukr je škodlivý nejen proto, že obsahuje hodně kalorií a může vést k obezitě nebo způsobit cukrovku. Ve skutečnosti působí na tělo mnohem negativněji – vyplavuje vitamíny skupiny B, narušuje rovnováhu fosforu a vápníku, způsobuje problémy se střevní mikroflórou a mnoho dalšího. V důsledku toho vznikají problémy se srdcem, ledvinami a slinivkou. To vše zvyšuje riziko předčasného úmrtí.
Kromě známých negativních účinků cukru na organismus existují i ty méně patrné. Jedna studie například zjistila, že konzumace velkého množství sladkostí způsobuje únavu a snižuje vaši bdělost, jak uvádí časopis Neuroscience & Biobehavioral Reviews. Slazené nápoje z toho důvodu zabijí ročně celkem asi 184 tisíc lidí.

WHO doporučuje konzumovat ne více než 25-50 mg cukru denně
To však neznamená, že se musíte cukru úplně vzdát. WHO doporučuje konzumovat 25 gramů cukru denně (méně než 10 % vašeho celkového příjmu kalorií), což je asi šest čajových lžiček nebo pět kostek denně. Bavíme se ale o množství celkovém, tedy spolu s cukrem obsaženým v potravinách, včetně ovoce a zeleniny. Dodržení této normy znemožňuje konzumace sycených nápojů.
Anti-hodnocení nejsladších nápojů
Nyní přejdeme k tomu nejzajímavějšímu – podíváme se na nejoblíbenější nápoje a zjistíme, jaké množství cukru obsahují. Možná vám tato informace pomůže přejít na perlivou vodu bez cukru.
Kvas v lahvích
Kvas byl vždy považován za kyselý a žízeň hasící nápoj. Obsahuje však také poměrně dost cukru. V závislosti na výrobci se toto číslo pohybuje od 6 do 7 mg na 100 ml. Například Ochakovský kvas obsahuje 6,5 mg cukru na 100 ml.

Kvass není tak neškodný nápoj, jak by se na první pohled mohlo zdát, zvláště pak lahvový
Navzdory skutečnosti, že jiné nápoje obsahují více cukru, z hlediska nebezpečí není kvas zdaleka na posledním místě, protože se obvykle konzumuje ve velkém množství. Vypitím pouhého litru kvasu získáte 60-70 mg nebo 12-14 kostek cukru.
Ledový balený čaj
Balený čaj, stejně jako kvas, se dodává v různých odrůdách a od různých výrobců. Ale pokud si vezmete tak populární značku jako Nesti, pak tento nápoj bude obsahovat 7,2 gramů cukru na 100 ml. To znamená, že láhev takového čaje obsahuje 36 ml cukru, což se rovná přibližně 7 kostkám cukru.
V porovnání s ostatními nápoji v našem anti-hodnocení to také není mnoho. Je však nepravděpodobné, že byste si vyrobili vlastní čaj s takovým množstvím cukru. Mějte také na paměti, že jiné značky mohou mít obsah cukru ještě vyšší.

Porovnání obsahu cukru v různých populárních nápojích
Citro
Pokud jste navštívili SSSR, pravděpodobně si pamatujete chuť Citro. Ve skutečnosti je tento nápoj nyní v prodeji, ale receptura a obsah cukru v něm se budou lišit od klasického sovětského Citro.
Nápoj se vždy zdál velmi sladký, ale když si vezmete sovětský GOST, uvádí 7,35 mg cukru na 100 ml nápoje. To znamená, že sovětská láhev Citro obsahovala 36,75 ml cukru. Na jednu stranu je to opravdu hodně. Je pravda, že v moderním Citro může obsah cukru dosáhnout 12-13 mg na 100 ml.
Fanta
Fanta má příjemnou sladkokyselou ovocnou chuť. Zdá se, že dokáže osvěžit a uhasit žízeň. Obsahuje však 8 g cukru na 100 ml nápoje. To znamená, že 0,5 litru Fanty obsahuje 40 gramů (8 čajových lžiček) cukru.

Fanta dokáže nejen uhasit vaši žízeň, ale také vás „odměnit“ kily navíc
Jen si představte, že jste toto množství cukru přidali do čaje nebo kávy. Vypil bys to po tomhle? V létě se ale Fanta dá pít ve velkém, stejně jako ostatní nápoje z našeho anti-hodnocení.
Koka-kola
Jak asi tušíte, Coca Cola obsahuje více cukru než Fanta. Na internetu najdete různé údaje, na láhvi s nápojem, kterou jsem koupil, bylo uvedeno 10,6 g na 100 ml. To znamená, že nejmenší plechovka tohoto nápoje obsahuje právě denní dávku cukru.
Vypitím 500 ml coly tedy přijmete výrazně více, než je vaše denní dávka, i když nebudete jíst vůbec nic. Je však nepravděpodobné, že by tento nápoj uspokojil hlad a příliš dobře se nevyrovnává se žízní. Je třeba říci, že mnoho dalších sladkých sycených nápojů a energetických nápojů má přibližně stejný obsah cukru. Například Red Bull obsahuje 10 g cukru na 100 ml.

Jedna malá plechovka Coca-Coly obsahuje denní povolenou dávku cukru.
Krémová soda
Cream Soda je oblíbeným nápojem mnoha dětí již od sovětských dob. Patříte-li k jeho fanouškům dodnes, pak se snažte jeho spotřebu co nejvíce omezit. Obsahuje 13-14 g cukru na 100 ml nápoje.
Jen si představte, že 500 ml Cream Soda obsahuje více než tři polévkové lžíce nebo více než 12 čajových lžiček cukru. Takové nápoje lze právem nazvat „tekutou smrtí“.
Jablečné a hroznové šťávy
Ovocné šťávy, zejména jablečné a hroznové, se v našem anti-hodnocení umístily na prvním místě. Mohou obsahovat od 14-15 mg do 31-36 mg cukru na 100 ml v závislosti na výrobci nebo receptuře. Jde o to, že ovoce samotné obsahuje cukr, navíc do nich cukr přidávají výrobci. Hašení žízně šťávou koupenou v obchodě proto také není nejlepší řešení. Podle jedné studie jsou ovocné šťávy mnohem nebezpečnější než jiné slazené nápoje.

V obsahu cukru je vinná réva před Coca-Colou a energetickými nápoji
Vzhledem ke všemu výše uvedenému je při velké žízni nejlepší volbou minerální voda. Ale mějte na paměti, že vysoká mineralizace může také poškodit tělo.
Proč jsou sladké sycené nápoje dražší?
V Rusku od 1. července začaly být sladké nápoje považovány za zboží podléhající spotřební dani v souladu s federálním zákonem č. 21-FZ z 2022. listopadu 443. Hovoříme o všech nealkoholických nápojích, které obsahují vodu a cukr (glukózu, fruktózu, sacharózu, dextrózu, maltózu, laktózu, cukrový sirup, med) v množství větším než 5 gramů na 100 ml nápoje.
Klikněte na odkaz na náš YANDEX.ZEN CHANNEL. Připravili jsme pro vás spoustu zajímavých, vzrušujících materiálů věnovaných vědě.
To znamená, že cena se zvýší u všech nápojů, které jsme uvedli výše, kromě džusů a kvasu s obsahem alkoholu do 1,2 % včetně. Sazba spotřební daně je 7 rublů na 1 litr. Proto byste neměli být příliš naštvaní – zvýšení ceny bude malé.
První věc, kterou byste o kvasu měli vědět, je, že může být velmi odlišný, a to se týká surovin, způsobu výroby, množství cukru, obsahu alkoholu a chuti hotového výrobku. Doma si můžete vyrobit chléb, ovoce, mléko, bobule a zeleninový kvas. Někdy se kvas vyrábí na chlebovém základu a přidává se šťáva z ovoce nebo bobulí.

Jak vyrobit kvas
K výrobě kvasu potřebujete slad – naklíčená a sušená (pražená) zrna ječmene nebo žita. Historicky se k výrobě kvasu používal odpad z výroby chleba: otruby, sušené kousky těsta, příliš hrubě namletá mouka.
Slad se rozemele, zalije vodou a uvaří; ukáže se, že je to sladina. Sladina se přefiltruje, smíchá s kombinovaným startérem (kvasinky + bakterie mléčného kvašení) a nechá kvasit. V průmyslové výrobě to může trvat dva dny. Během této doby se v kvasu tvoří kyselina mléčná a octová, ethylalkohol a oxid uhličitý. Poté se kvas ochladí, přidají se šťávy nebo éterické oleje, pasterizuje se a stáčí do lahví.
Kolik alkoholu je v kvasu
Výroba kvasu je založena na dvojím kvašení: alkoholové a mléčné. Proces produkuje malé množství ethylalkoholu.
Podle ruské GOST nemůže být obsah alkoholu v kvasu, který se vyrábí průmyslově, vyšší než 1,2%. Pro srovnání v pivu je 3,5 – 4,7 % (nebereme v úvahu nealkoholické a velmi silné odrůdy), v kefíru – 0,2 – 0,6 %.
Protože kvas obsahuje alkohol, nedoporučuje se ho pít dětem do tří let a těhotným ženám. Je možné řídit, když jste právě vypili kvas? 1,2 % je velmi malé procento alkoholu, ale stále tam je a dechový analyzátor ho dokáže zjistit, pokud dojde k okamžité zkoušce.
Jak vyrobit domácí kvas
Pro domácí výrobu kvasu se používá žitný nebo ječný slad, mouka nebo žitné krekry. Sušenky zalijte vroucí vodou a nechte 2-3 hodiny. Poté se hmota zfiltruje, přidá se k ní cukr a droždí, nechá se 5–6 hodin na teplém místě, poté se ochladí a plní do lahví. Domácí kvas se skladuje velmi krátkou dobu, maximálně 72 hodin; po tomto velmi kysele.
Do kvasu se přidávají rozinky, koření, ovocné a zeleninové šťávy; to vše může změnit chuť nápoje a procento alkoholu.
Výhody kvasu
— Pro obsah kyseliny mléčné a octové dobře hasí kvas žízeň; Díky malému množství alkoholu zklidňuje a uvolňuje.
— Kvas obsahuje vitamíny B, PP a E.
— Pití kvasu před jídlem může uspokojit první hlad, což znamená, že budete potřebovat méně jídla, abyste se cítili sytí.
– Kvas obsahuje mikroorganismy užitečné pro trávení – bakterie mléčného kvašení, v tomto je podobný kefíru, acidofilu nebo koumissu.
Je možné pít kvas pro ty, kteří hubnou?
100 ml kvasu obsahuje asi 35 kcal, zatímco kvas podle klasické receptury obsahuje poměrně hodně cukru. Kvas můžete pít, pokud nemáte žádné lékařské kontraindikace a splňujete svůj denní požadavek na kalorie.
Pro koho je kvas kontraindikován
Kvas by neměli pít lidé s cirhózou jater, gastritidou, vysokou kyselostí žaludku, žaludečními a dvanácterníkovými vředy, nemocemi ledvin a močových cest. Během těhotenství a kojení se nedoporučuje pít kvas.
Neobvyklé druhy kvasu
Můžete si ho uvařit doma kvas bez kvasnic: surovinami pro něj jsou černý žitný chléb nebo krekry, voda, cukr a někdy navíc nemyté rozinky (zdroj divokých kvasinek).
Bílý kvas vyrobeno ze světlého pšeničného a ječného sladu. Nejčastěji se nefiltruje, takže se liší nejen chutí (je více kyselý než sladký); Bílý kvas je také hutnější a uspokojivější. Mimochodem, je to bílý kvas, který je považován za tradiční; dark je relativně nedávný vynález.
Neobvyklým a zdravým nápojem je kvas vyrobený ze zeleniny, například řepy.

Řepný kvas
Budete potřebovat:
řepa – 200 g (1 střední velikost);
vařená voda – 1,5 l;
suché droždí – 1 lžička.
návod k vaření
Řepu oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle a dáme do skleněné nádoby.
Přidejte tam cukr a droždí.
Umístěte nádobu na teplé místo. Čas od času budoucí kvas promíchejte.
Po dni se v kvasu začnou objevovat bubliny – známka fermentace.
Po 48 hodinách je kvas hotový, stačí jej přecedit a vychladit. Zbývající řepnou mladinu lze použít k přípravě nové várky kvasu.
Získáte sladkokyselý zdravý osvěžující nápoj, který obsahuje vitamíny C, PP, K, A, E, několik vitamínů skupiny B, jód, draslík, hořčík, železo, měď a zinek.
Energetická hodnota na 100 g: 27 kcal.
Nutriční hodnota na 100 g: bílkoviny – 0,1 g, tuky – 0 g, sacharidy – 2,9 g.
Nenechte si ujít nové publikace Z editoru