Nosorožec indický – popis, umístění, životní styl

Nosorožec indický je největší ze tří asijských nosorožců a spolu s africkým bílým nosorožcem si drží status největšího druhu nosorožce. Tento druh má jeden roh, asi 20-60 centimetrů dlouhý, hnědou kůži se záhyby, což mu dodává vzhled brnění. Horní ret je napůl vnímavý. Hmotnost se pohybuje od 1800 do 2700 kilogramů. Barva je šedohnědá a v záhybech kůže narůžovělá.
Nosorožci indičtí jsou většinou samotáři, s výjimkou případů, kdy dospělí vyjdou na pastvu nebo se válejí v bahně. Samci mají velká území, která nejsou příliš dobře hlídaná a často se shodují s územími jiných samců. Sexuální zralost u žen nastává ve věku 5-7 let, zatímco muži dospívají pouze v 10 letech. Reprodukce probíhá po celý rok. Mládě se narodí samo a zůstává s matkou až do narození dalšího. Interval mezi těhotenstvími je 1-3 roky a jeho trvání je 15-16 měsíců. Nosorožec indický je býložravec. Jeho potrava se skládá téměř výhradně z trav, ale jsou zde také listy, větve keřů a stromů, ovoce a vodní rostliny.

Lov byl důležitým historickým faktorem v poklesu populace nosorožců indických. Během minulého století trpěli nosorožci sportovním lovem Evropanů a Asiatů. I tato zvířata byla usmrcena kvůli poškození zemědělské půdy. Na počátku 1900. století byl lov zakázán v Assamu, Bengálsku a Myanmaru.
Pytláctví nosorožce indického zůstává trvalou hrozbou kvůli jeho ceněnému rohu. Ačkoli neexistují žádné vědecké důkazy o léčivé hodnotě rohoviny, používá se v tradiční asijské medicíně především k léčbě různých onemocnění, jako je epilepsie, horečka a mrtvice. Předpokládá se, že roh asijského druhu nosorožce je účinnější než roh afrických druhů. I přes aktivní ochranu druhu a zákaz obchodování s rohem nosorožce na mezinárodním trhu se dá bez problémů koupit v Asii.
Obrovská redukce biotopu nosorožce indického je způsobena mizením aluviálních nivních pastvin. Dnes zůstává hlavní hrozbou potřeba rostoucí lidské populace rozšířit své území. Mnoho chráněných oblastí, kde se nosorožci chovají, dosáhlo své kapacity a nemohou podporovat rostoucí populaci těchto zvířat. To vede ke konfliktu mezi nosorožci a lidmi, protože druh opouští chráněnou oblast a vydává se na lov potravy do okolních vesnic. Nosorožci indičtí, zejména samice, zabijí každý rok v Indii a Nepálu několik lidí.
Historie druhů
Stanoviště velkého nosorožce jednorohého ve starověku zabíralo celou rozlohu Indoganžské nížiny v severním Pákistánu, většinu severní Indie (včetně Assamu), Nepálu, severního Bangladéše a Myanmaru. Žili především na aluviálních nížinných pastvinách, kde tráva dosahovala výšky 8 metrů, a také v přilehlých bažinách a lesích. Na začátku 20. století byl druh velmi blízko vyhynutí. V roce 1975 bylo v Indii a Nepálu ve volné přírodě jen 600 přeživších nosorožců indických.
Dnes
Do roku 2011, díky úsilí o ochranu, populace nosorožce indického čítala 2913 500 jedinců v Indii, Nepálu, na pastvinách v Assam a severním Bengálsku. V současné době se tento druh vyskytuje v oblastech pěstování plodin a pastvin a také v upravených lesích. Nosorožec indický je považován za nejpočetnější ze tří druhů asijských nosorožců. Nejméně polovina z celkového počtu nosorožců se nachází v národním parku Kaziranga ve státě Assam v Indii a zůstává klíčovou rezervací pro tento druh. V národním parku Chitwan v Nepálu žije asi 5 jedinců tohoto druhu. Díky přísné ochraně roste populace nosorožců rychlostí asi XNUMX % ročně.

Aktualizováno 23.02.2024.
podíl
Zobrazení 1602
Video: Jungle Echo / INDICKÝ RHINO RINO ke stažení

Vědecká klasifikace
Video: Nosorožec indický – Nosorožec indický (Encyklopedie zvířat) ke stažení

Všeobecné informace
Nosorožec indický (Rhinoceros jednorožec), také zvaný velký nosorožec jednorohý nebo velký nosorožec indický, je druh nosorožce pocházející z indického subkontinentu. Na Červeném seznamu IUCN je uveden jako zranitelný, protože populace jsou fragmentované a omezené na méně než 20 000 km2 (7 700 čtverečních mil). Kromě toho se má za to, že plocha a kvalita nejdůležitějšího stanoviště nosorožců – aluviální savany Terai Duar, stejně jako pastvin a říčních lesů – klesá kvůli zásahu lidí a dobytka. V srpnu 2018 byla celosvětová populace odhadována na 3588 2939 jedinců, včetně 649 2009 jedinců v Indii a 2 jedinců v Nepálu. Jen v národním parku Kaziranga byla v roce 048 populace odhadována na 84 38,80 nosorožců. Pobitora Wildlife Sanctuary v Assam má nejvyšší hustotu indických nosorožců na světě, s 2 jedinci pokrývajícími plochu 14,98 km2009 (XNUMX čtverečních mil) od roku XNUMX.
Nosorožci indičtí kdysi žili v celé Indoganžské nížině, ale nadměrný lov a rozvoj zemědělství prudce snížily jejich výskyt na 11 míst v severní Indii a jižním Nepálu. Na začátku 1990. let se odhadovalo, že žije 1 870 až 1 895 nosorožců indických. Od té doby se počty zvýšily kvůli opatřením na ochranu, která přijala vláda. Pytláctví však zůstává trvalou hrozbou, v letech 2000 až 2006 pytláci v Assamu zabili více než 150 nosorožců indických.
Téměř 85 % světové populace nosorožců indických je soustředěno v Assamu, kde je národní park Kaziranga domovem 70 % populace nosorožců.

Video: Nosorožec indický Biologické obrněné vozidlo Proč se zdá, že šelma nosí plátové brnění Stáhnout

Rozsah a stanoviště
Nosorožci indičtí se kdysi vyskytovali po celém severním indickém subkontinentu, podél povodí řek Indus, Ganga a Brahmaputra, od Pákistánu po hranici Indie a Myanmaru, včetně Bangladéše a jižních částí Nepálu a Bhútánu. Možná byla zvířata nalezena také v Myanmaru, jižní Číně a Indočíně. Obývají aluviální pastviny povodí Terai a Brahmaputra. V důsledku ničení stanovišť a změn klimatu se jejich areál postupně snižoval, takže do 19. století přežívali pouze na pastvinách Terai v jižním Nepálu, severním Uttarpradéši, severním Biháru, severním Západním Bengálsku a v údolí Brahmaputra v Ásámu.
Dnes byl jeho rozsah omezen na několik míst v jižním Nepálu, severním Západním Bengálsku a údolí Brahmaputra. Jeho stanoviště je obklopeno krajinou ovládanou člověkem, takže se v mnoha oblastech vyskytuje v obdělávaných oblastech, pastvinách a sekundárních lesích. V 1980. letech XNUMX. století byli nosorožci indičtí často pozorováni v úzkých nížinných oblastech řeky Manas a národního parku Royal Manas v Bhútánu.
Počet nosorožců indických
V roce 2006 byla celková populace nosorožců indických odhadována na 2 577 jedinců, z nichž 2 165 bylo nalezeno v Indii:
- 23 v Uttar Pradesh, včetně 21 v národním parku Dudhwa a 2 v Katarniaghat Wildlife Sanctuary.
- 135 jedinců v Západním Bengálsku, včetně 108 v národním parku Jaldapara a 27 v národním parku Gorumara.
- 2007 1855 v Assam, včetně 81 68 v národním parku Kaziranga, 3 v přírodní rezervaci Pobitora, XNUMX v národním parku Orang a XNUMX v národním parku Manas.
Do roku 2014 se populace v Assamu zvýšila na 2 544 indických nosorožců, což je 27% nárůst od roku 2006, ačkoli pytláci v průběhu let zabili více než 150 jedinců. V roce 2009 byla populace v národním parku Kaziranga odhadována na 2 048 jedinců. Do roku 2009 se populace v přírodní rezervaci Pobitora zvýšila na 84 jedinců na ploše 38,80 km2 (14,98 čtverečních mil).
V roce 2015 žilo v Nepálu 645 nosorožců indických v národním parku Parsa, národním parku Chitwan, národním parku Bardiya, přírodní rezervaci Shuklaphanta a souvisejících nárazníkových zónách v krajině Terai Arc, jak bylo zaznamenáno v průzkumu provedeném od 11. dubna do 2. května 2015 rok. Studie zjistila, že populace nosorožců v Nepálu se mezi lety 2011 a 2015 zvýšila o 21 % neboli 111 jedinců.
Populace nosorožců indických, která na počátku 1900. století čítala pouhých 100 kusů, se v roce 2021 zvýšila na více než 3 700, uvádí zpráva Mezinárodní nadace pro nosorožce z roku 2021.

Video: Papo indický nosorožec a kobra královská ke stažení

Fyzický popis
Nosorožci indičtí mají silnou šedohnědou kůži s narůžovělými kožními záhyby a jedním rohem na obličeji. Horní končetiny a ramena jsou pokryty bradavičnatými hrbolky. Mají velmi málo ochlupení kromě řas, ušních třásní a chomáčů ocasu. Samci mají na krku obrovské záhyby. Lebka je těžká, přes 60 cm dlouhá na bázi a týlní hrbol vyšší než 19 cm, nosní roh je mírně zahnutý dozadu se základnou asi 18,5 cm x 12 cm, která se rychle zužuje, až začíná hladkým, rovným. dřík asi 55 mm nad základnou. U zvířat chovaných v zajetí se roh často opotřebovává až na tlustý knoflík.
U nosorožce indického je jeden roh přítomen u samců i samic, nikoli však u novorozenců. Roh je vyroben z čistého keratinu, jako lidské nehty, a začíná se objevovat asi po šesti letech. U většiny dospělých jedinců dosahuje roh délky asi 25 cm, ale byly zaznamenány případy, kdy dosáhl délky 36 cm a hmotnosti 3,051 kg.

Mezi suchozemskými suchozemskými savci nalezenými v Asii je nosorožec indický druhý co do velikosti za asijským slonem. Jsou také druhým největším žijícím nosorožcem, druhým jen nosorožcem bílým. Samci mají délku hlavy a těla 368-380 cm s výškou ramen 170-186 cm a samice – 310-340 cm s výškou ramen 148-173 cm Samec, jehož průměrná hmotnost je asi 2200 kg. je těžší než samice, jejíž průměrná hmotnost je asi 1600 kg.
Hojná přítomnost krevních cév pod tkáněmi v záhybech jim dává narůžovělou barvu. Záhyby na kůži zvětšují povrch a pomáhají regulovat tělesnou teplotu. Silná kůže nechrání před krev sajícími koňskými mouchami, pijavicemi a klíšťaty.
Největší jedinci vážili až 4 000 kg (8 820 lb).
Video: Rhinoceros – zajímavá fakta (s fotografiemi a videi) ke stažení

Rozmnožování a péče o potomstvo
Nosorožci mají říji každý měsíc a půl. V této době samice pronásleduje samce. Samice se poprvé účastní rozmnožování ve 3-4 letech, samec v 7-9 letech. Po 16,5 měsících se narodí jedno mládě vážící asi 65 kg, růžové, se všemi záhyby a výrůstky, ale bez rohu a s prasečí tváří.

Video: NOSOROŽEK PROTI hrochovi, lvu, slonovi, buvolovi, divočákovi a dokonce i dinosaurovi! Rhino v AKCI! Stáhnout

Životnost
Je známo, že čtyři nosorožci indičtí žili v zajetí více než 40 let, nejstaršímu z nich bylo 47 let.
Video: Nosorožec SUMATRSKÝ: Prastarý a chlupatý druh nosorožce | Zajímavosti o nosorožcích a zvířatech ke stažení

Chování
Většinu času žijí nosorožci sami, mají své vlastní území o velikosti asi 4 metrů čtverečních. km. Tato oblast zahrnuje husté houštiny sloní trávy, stejně jako louže, malé jezero nebo část břehu velké nádrže. Samci si své území označují velkými hromadami trusu. Když kolem takové haldy projde nosorožec, určitě ji očichá a odloží trus. Neprostupné houštiny sloní trávy protínají četné stezky pro nosorožce. Jsou zde společné cesty, po kterých chodí mnoho nosorožců do bahenních lázní, existují i „soukromé“, které vedou do jednotlivých oblastí a majitel tyto cesty horlivě chrání. Nosorožec indický je dobrý plavec; například v Kaziranga jsou případy, kdy nosorožec přeplaval velmi širokou Brahmaputru.
Ve vodě můžete vidět několik nosorožců, kteří klidně leží poblíž, často vedle buvolů. Když však nosorožci připlují na břeh, jejich poklidné soužití končí a často propuknou boje. Mnoho nosorožců nese viditelné jizvy z takových bitev.

Video: Schleich 14816 Nosorožec indický ke stažení

Komunikace a vnímání
Hlas nosorožce indického je nevýrazný. Vyrušené zvíře vydává hlasité chrápání. Samice, pravděpodobně nazývající svá mláďata, chrochtá. Stejný chrochtají čas od času poklidně se pasoucí zvířata. Nosorožci, kteří jsou zraněni, chyceni nebo se obecně ocitnou v obtížné situaci, hlasitě řvou a během říje se ozve zvláštní pískání, které samice vydává.
Video: BBC. Divoká planeta. Velký indický nosorožec ke stažení

Stravovací návyky
Nosorožec indický je býložravec, který se živí vodními rostlinami, mladými výhonky rákosu a sloní trávy, které trhá pomocí zrohovatělého horního rtu. Nosorožci se pasou v chladném ránu a večeru a v horké části dne odpočívají v malých jezírkách nebo kalužích, často naplněných tekutým bahnem. Přítomnost vodních ploch je pro nosorožce životně důležitá, takže se nacházejí pouze na vlhkých, často bažinatých místech. Nosorožci se často živí přímo ve vodních plochách. S nosorožci neustále koexistují ptáci – volavky, špačci indické, blanokřídlí, kteří buď chytají hmyz vyplašený obrem, nebo klují klíšťata vsedě na jeho zádech.
Video: Jednorohý nosorožec indický si označuje své území! Stáhnout

Predace
Nosorožec indický nemá žádné přirozené nepřátele, s výjimkou tygra, jehož oblíbenou pochoutkou je mládě nosorožce. Ale v souboji s dospělým nosorožcem, byť samičkou, tygr nemá šanci. Ani setkání s indickým slonem není nebezpečné pro nosorožce obrněného, který se na cizince směle vrhne a zpravidla ho donutí k ústupu.
Video: RHINOS – Zranitelní obři ke stažení

Pozitivní smysl v životě člověka
Nosorožčí rohy se mohou prodávat za více než dvojnásobek ceny zlata. Po zpracování dosahuje jeho cena 30 000 dolarů za kilogram. Roh se používá jako lék a afrodiziakum. Pro lékařské účely se používá jako analgetikum a antipyretikum. Neexistují však žádné vědecké studie, které by prokázaly, že roh nosorožce je účinný pro některý z těchto účelů. Ekonomickou hodnotu má kromě rohoviny také kůže nosorožce, krev, moč a trus.
Video: Nosorožec indický Stáhnout

Negativní význam v životě člověka
Je známo, že nosorožci poškozují úrodu tím, že je pošlapávají a pojídají. Svého času byla zavedena vládní odměna, aby nosorožci nezničili čajové plantáže. Kromě toho byla zaznamenána úmrtí v důsledku útoků nosorožců, obvykle když se matka a tele vyděsí.
Video: Nosorožec jávský ke stažení

Stav zabezpečení
Celosvětově nosorožec indický (Rhinoceros jednorožec) je od roku 1975 uveden v příloze I úmluvy CITES. Vlády Indie a Nepálu podnikly významné kroky k ochraně nosorožce indického, zejména s pomocí Světového fondu na ochranu přírody (WWF) a dalších nevládních organizací. V roce 1910 byl v Indii zakázán veškerý lov nosorožců.
V roce 1957 poskytl první zákon o ochraně nosorožců a jejich přirozeného prostředí ochranu. V roce 1959 provedl Edward Pritchard Gee průzkum údolí Chitwan a doporučil vytvoření chráněné oblasti severně od řeky Rapti a rezervace jižně od řeky na zkušební dobu 10 let. Po následném průzkumu Chitwanu v roce 1963 doporučil rozšíření rezervace na jih. Na konci šedesátých let zůstalo v údolí Chitwan pouze 1960 nosorožců. Prudký pokles populace nosorožců a rozsah pytláctví přiměl vládu k založení Gaida Gasti, průzkumné hlídky 95 ozbrojených mužů a sítě základen po celém Chitwanu. Aby se zabránilo vyhynutí nosorožců, byl v prosinci 130 vytvořen národní park Chitwan, jehož hranice byly vytyčeny následující rok, a národní park byl vytvořen v roce 1970, zpočátku o rozloze 1973 km544 (2 čtverečních mil). Aby bylo zajištěno přežití nosorožců v případě epidemií, byla zvířata od roku 210 každoročně přemisťována z Chitwanu do národního parku Bardiya a národního parku Shuklaphanta. V roce 1986 byla populace nosorožců indických žijících v národních parcích Chitwan a Parsa odhadována na 2015 dospělých jedinců.
V Mezinárodní červené knize má nosorožec indický status zranitelného druhu (kategorie VU). Celkem je zde asi dva a půl tisíce nosorožců indických a jejich počet roste. V současné době existuje oficiální počet 3588 XNUMX jedinců, a to díky společnému úsilí o ochranu tohoto druhu v Indii a Nepálu.
Obecně platí, že ve srovnání s nosorožci sumaterskými a jávskými je nosorožec indický poměrně prosperujícím druhem.
Video: Vydání 14. Nosorožec indický. Bio brnění. Vlog o zvířatech. Stáhnout