Lifehacks

Které zvíře má největší srdce?

Odpověď na otázku, které zvíře má největší srdce, je celkem jednoduchá. Na souši je to samozřejmě žirafa a v oceánu modrá velryba. Hmotnost jejich srdce je 8,4 a 9,5 kg.

Ale pokud spočítáte poměr hmotnosti srdce zvířete k jeho tělesné hmotnosti, pak tato zvířata nebudou na prvním místě. Studie ukázaly, že největší srdce v poměru k tělesné hmotnosti zvířete má spíše malé, známé zvíře – lasička. U malého dravce tvoří srdce 6,7 % celkové tělesné hmotnosti, zatímco u modré velryby je to pouze 2,5 % a u žirafy je to ještě méně, pouze 0,5 %.

Weasel je nejmenší predátor na Zemi. Barva lasičky připomíná hranostaje, tělo je tenké a pružné s krátkýma nohama. Srst zvířete není dlouhá a zároveň těsně přiléhá k tělu. Barva závisí na sezónnosti. V zimě má dravec bílou barvu, což mu pomáhá schovat se ve sněhu. V létě hnědohnědý na vnější straně nohou, na ocase, na temeni hlavy, hřbetu a na bocích. Hrudník, břicho, tlapky na vnitřní straně, hrdlo a okraj nad horním rtem zůstávají stále bílé. Tloušťka srsti lasičky je vždy stejná – v létě i v zimě, rozdíl je pouze v tom, že v zimě srst zhoustne a trochu se prodlouží. Lasička má krátký, tupý nos a malé půlkulaté uši.

Zvíře žije v lesích a polích, ale může se usadit i v blízkosti lidí. Nejčastěji se lasička usazuje v norách, dutinách nebo pod kameny, kde si obydlí obkládá mechem a suchou trávou. Tento druh je poměrně rozšířený. Stanoviště tohoto zvířete pokrývá velmi rozsáhlá území, včetně Číny a severu. Amerika, Japonsko, Austrálie, Korejský poloostrov, Mongolsko, Írán, Afghánistán, Irák (severní část země), Alžírsko, Malá Asie, Evropa, Egypt, Maroko. To znamená, že tento dravý savec se nachází téměř ve všech koutech planety. Ale největší rozšíření lasic je pozorováno v Evropě, severní Asii a Severní Americe.

Weasel životní styl

Potrava lasice je poměrně pestrá, její potrava zahrnuje myši, žáby, malé králíky, měďáky, krtky, křečky a malá kuřátka. Loví hlavně v noci, ale pokud ji nikdo neobtěžuje, může si sehnat potravu i přes den. Na jaře začínají lasičky období páření. Březost trvá 5 týdnů, poté se rodí 3 až 7 mláďat. Lasička je starostlivá matka, neustále o své potomky pečuje a chrání je a v případě nebezpečí je přenáší na jiné místo v zubech (jako kočky domácí).

Životnost tohoto dravce je asi 20 let. Pro udržení tělesné teploty musí zvířata neustále jíst za den, lasičky sežerou až 1/4 jejich tělesné hmotnosti. Všeobecně panuje názor, že tam, kde se usadí lasička, nikdy nebudou myši. Dospělý samec tohoto druhu dokáže zabít i zajíce nebo tetřívka. Některé lasičky žijící ve stodole si zvykly vylézt na hřbet koně, kousnouce se do jeho zátylku a olizují mu krev. To je důvod, proč se mnoho koní zděsí, když ucítí tuto šelmu ve stáji.

Přečtěte si více
Jak se zbavit hadů na vašem dvoře

Nejčastěji jsou lasičky loveny velkými predátory, jako jsou lišky a soboli, za nepřátele tohoto zvířete jsou považováni i jestřábi a sovy. Ale i přes to může lasička těmto predátorům poskytnout důstojnou odolnost. Je znám případ, kdy lasička chycená jestřábem za letu dokázala ukousnout hrdlo svému pachateli. Lidé lasici prakticky neloví, protože její lov je nepraktický. Pravda, někdy při odchytu jiných kožešinových zvířat se lasičky také chytí do pastí. Ve skutečnosti toto zvíře přináší více výhod tím, že hubí myši v zemědělských oblastech a tím reguluje jejich počet.

Jak úžasně funguje příroda, docela malé zvíře má tak velké srdce. A naopak u obrovských zástupců flóry a fauny je index srdeční hmotnosti k tělesné hmotnosti velmi malý.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button