Jak se jmenuje malý barevný ptáček?

Dnes se seznámíme s drobnými pěvci – stepaři, které v naší Moskevské oblasti často najdete v zimě na krmítkách, kde v malých hejnech létají spolu s hýly, zelíny, sýkorkami a vrabci, aby ochutnali jim nabízenou pochoutku. Tyto upovídané a bystré štěbetáky lze také nalézt v lesích, zahradách a parcích, kde se mohou nečekaně objevit v malých hejnech, přitahovány konzervovanými semeny a zmrazenými bobulemi v chladném období. Hejna stepařů z dálky připomínají hejna siků. Létají s živým pohybem, stejně těsně, jako by „poskakovaly“ a „šplouchaly“ po okrajích a sypaly se jako hrách na vrcholky stromů. Navenek jsou stepaři podobní nejen siskinům, ale i linnetům, na hlavách mají z dálky patrné červené čepice.

Tito malí, hbití, společenští ptáčci, nekonečně skákající z větve na větev se svým zvonivým, i když jednoduchým zpěvem, mají různá jména. Podle jedné legendy žil ve starověkém Řecku malý, aktivní a veselý ptáček akantidy. Legenda praví, že dcera krále Autonouse, něžná Akantis, hořce truchlila za svým zavražděným bratrem. Zakryla si hlavu červeným šátkem a neustále pouštěla stejnou písničku. Její smutek se dotkl bohů a ti jí dali křídla. Tak se objevil akantový pták.

Nyní toto latinské jméno nese stepař (Acanthis), pták z řádu Passeriformes, čeledi pěnkavců, rodu stehlíků. Celý latinský název stepu je Acanthis flammea, že znamená „ohnivý trn“. S největší pravděpodobností ornitolog, který jako první popsal tohoto jasného ptáka, nazval četné protáhlé skvrnité skvrny umístěné na zadní straně páteře stepařů. Epiteton „ohnivý“ je nepochybně spojen s jasně karmínovou barvou peří na hrudi, obilí a horní části břicha mužů. Toto světlé místo, jako šarlatová saténová vesta, je nezbytné, aby samci na jaře přilákali partnery.

Německý název, doslovně přeložený jako „bříza žížala“, upozorňuje na další rysy ptáka: na jeho podobnost s jeho blízkým příbuzným kůží a na jeho velkou lásku k březovým semenům.
V anglickém hovorovém dialektu zní její přezdívka jako „Redpoll“ – „červená hlava“.
U nás se tomuto krásnému ptáčkovi říká step – shodný s názvem tance, jehož hlavním prvkem je tepání rytmu pomocí podpatků. Pták samozřejmě neumí tančit, ale pomocí svého hlasového aparátu vydává zvuky podobné stepu – zvučné „che-che, even, even, even“. Takové energické ťukání je slyšet výhradně od samců v období svatebního ptactva. V běžných dnech je stepařská píseň monotónnější.
Popis a funkce
Poznat stepaře podle hlasu není těžké. Jejich zbrklé cvrlikání je slyšet daleko, jako časté opakování slabik „čiv-čiv-čiv. “ a s nimi se střídají hlasité, lehce nosové výkřiky „puy“ nebo „puy“. Kromě toho samci vydávají velmi charakteristické trylky jako „frrr…“. Na břízu nebo olši se semeny přiletí hejno a začnou akrobatická cvičení. Ptáci visí v nejrůznějších polohách na tenkých větvích s jehnědami (na bříze) nebo šiškami (na olši) a obratně vytrhávají semínka – svou oblíbenou potravu. Během takových zastávek v krmení není těžké stepaře pozorovat. Ptáci nechají lidi přiblížit se a i bez dalekohledu je můžete detailně vidět.

Stepan je malý ptáček. Je menší velikosti než vrabec. Délka těla nepřesahuje 15 cm, rozpětí křídel je až 23 cm, hmotnost je od 10 do 15 g Při pohledu na tohoto ptáka jej můžete nazvat „malá červená karkulka“, protože v přední části hlavy mají červené peří, které tvoří kulatou skvrnu. Ve skutečnosti se zdá, že stepař má na hlavě pokrývku hlavy. A samci tohoto druhu mají tak výrazný znak nejen na hlavě, ale i na hrudi, stejně jako hýli.
Obecně platí, že muži vypadají elegantněji než ženy. Horní část jejich těla je natřena šedohnědou barvou, která se v přírodě nazývá „ochranné zbarvení“. S takovým zbarvením je pták mezi stromy obtížně viditelný, zejména pro dravce shora. Na některých místech odstín přechází do světle šedé a stříbrné. Krk a hruď jsou téměř bílé, s podélnými skvrnitými plochami šedých a nahnědlých tónů. Hrudník a hrdlo svítí lehce karmínově.


Bílé tenké vzory jsou krásně naaranžované na křídlech a zdobí outfit jako lemovací cop. Boky jako by byly lemovány tmavě hnědými pruhy, což dodává outfitu na eleganci. Na jaře vypadá barva celého oděvu jasnější a sytější. Stává se, že červené skvrny se stanou fialovými nebo šarlatovými.
U samic a mláďat je na temeni viditelná pouze červená značka; hrudník a hrdlo jsou bez narůžovělého lesku a jsou čistě bílé.



Zobák baby stepaře je malý, do 1 cm, barva zralé pšenice, špička je tmavá. Stepaři mají velmi houževnaté nohy tmavé (téměř černé) barvy, s jejich pomocí se dají polohovat na větvích do různých poloh i hlavou dolů, pokud je výhodnější klovat semínka a bobule.
Životní styl a stanoviště
Stepník obecný je severský pták, žijící v chladných oblastech planety na dvou kontinentech – Americe a Eurasii. Pokrývá Island, Grónsko, Velkou Británii, ostrovy v severních mořích a horskou alpskou oblast Evropy.
Jeho původními lesy jsou tundra. Je pravda, že můžete vidět dítě v tajze, blíže k severním oblastem. Svou přítomností často potěší obyvatele Zabajkalska a regionu Ussuri, jakož i Zakavkazska a Krymského poloostrova. Tap dance žije na vlhkých lesních mýtinách, vedle jezera nebo řeky a nedaleko bažinatých oblastí.

Od přírody jsou stepaři společenští ptáci, obvykle se drží pohromadě v počtu asi 30 jedinců. Tito ptáci jsou velmi mobilní a aktivní. Přílišná opatrnost není jejich silnou stránkou. Tapeři jsou velmi důvěřiví a mohou létat blízko bydlení, aniž by se báli úlovku. Když si všimne přiblížení „dvounožce“, hejno vyletí nahoru, ale neletí daleko, ale téměř okamžitě se vrátí zpět na větve, kde je spousta dobrot: šišky, náušnice, semena.

Pokud sledujete stepaře v zimě, všimnete si jejich bojovnosti, namyšleného charakteru a odvahy. Hejno stepařů, kteří přiletěli ke krmítku, jej rychle ovládne a odhání další opeřené konkurenty větší velikosti (hýli a sýkory). Ptáčci v červených čepicích působí vždy aktivně, kolektivně, společně, trochu drze a velmi harmonicky. Zjevně je takový horlivý tlak a odvážná taktika nezbytná, pokud máte tak malou velikost.
Tap tanečnice jsou kočovné a migrující. To je dáno přírodními okolnostmi a dostupností potravy. Nomádi se postupně stěhují za pohodlnějšími podmínkami a výživnějším jídlem. Stěhovaví ptáci řeší problém radikálně. Na zimu se vydávají na jih, do teplých asijských a evropských zemí.
Jídlo
Z hlediska výživy lze miminko nazvat všežravcem. Jí vše, co má k dispozici ve velikosti: různé rostlinné a živočišné potraviny. V létě je nabídka pestřejší, dominuje hmyz, lesní plody, dozrávající obiloviny a plevel.
Oblíbeným jídlem jsou jehnědy břízy a olše, semena různých stromů a keřů a obiloviny. Ptačí hody můžete vidět na smrkových šiškách, v ostřicových houštinách, brusinkách a keřích vřesů.

Z živočišné potravy je hlavní potravou jakýkoliv drobný hmyz, skákající nebo létající, nejčastěji mšice.
S nástupem chladného počasí se stepař stává nuceným vegetariánem: ve stravě dominuje suchá strava – semínka rostlin a šišky.



No a v zimním mrazu létají k lidem pro jídlo. A tyto nájezdy jsou téměř vždy úspěšné, díky dobře koordinované práci smečky a bojovnému duchu.
Reprodukce
Období páření je pro stepaře nejjasnějším obdobím života. Začíná brzy na jaře, kdy je ještě sníh. Jeho přílet je ohlašován zvýšenou aktivitou ptactva. V tuto chvíli se samy rozzáří: jejich outfit se ještě více zbohatne, růžovo-červené skvrny září a volají po dámě jejich srdce. Všechno kolem je plné shonu a neuvěřitelné energie. Ze všech stran je slyšet nekonečné cvrlikání a bučení.

Malá hejna létají vzduchem, někdy se posadí na strom a vydávají volající zvuky. Samci při svatebních letech provádějí vlnité obraty a přitom vydávají cvrlikavé trylky. Ani zde ptáčky neopouští týmový duch. Často můžete vidět několik samců, kteří společně provádějí rituál páření.
Po sjednocení si dvojice začne stavět hnízdo. Obvykle (ale ne vždy) mají stepaři potomky jednou během léta a každou sezónu mění místo svého hnízdiště. Hnízdo stepaře je skryto v nejhustších křoví nebo na spodních větvích stromů. Ptáci hnízdí nízko nad zemí, zřejmě se bojí velkých opeřených predátorů. Hnízdo svým vzhledem připomíná volnou misku se silnými stěnami, vyrobenou ze suchých stébel trávy, malých větviček, mechu a lišejníku. Dno je lemováno prachovým peřím s rostlinami, peřím a vlněnými kuličkami.
Zajímavý fakt: Vychytralí a rázní stepaři mají nejen smělé, ale i dravé zlodějské sklony. Ptáci mohou bez pohnutí svědomí krást peří a hrudky chmýří, které se jim líbí, z hnízd jiných ptáků.

Obvykle samice snáší 4-5 vajec, méně často -3 nebo 7. Skořápka je bledě modrá a pokrytá malými tmavými skvrnami. Inkubační doba trvá asi 2 týdny. Inkubaci provádí nastávající matka. Po celou dobu samice neopouští hnízdo, zahřívá mláďata svým teplem a její pečující partner ji krmí, přináší bobule a různá semena.
Narozená mláďata neopustí hnízdo asi dva týdny. Musí jíst hodně kalorií, a tak jim oba rodiče pilně nosí jídlo. Starostlivá matka a otec je ošetřují, do plodin přinášejí drobný hmyz (hlavně mšice) a drobná semínka různých bylin. Díky aktivnímu krmení miminka rychle rostou a po 13-15 dnech opouštějí „otcův dům“ a podnikají své první samostatné lety při hledání potravy. Předci však ještě nějakou dobu své potomky krmí a vychovávají. Po konečném oddělení mohou rodiče zahájit druhé hnízdění. Ptáci se za tímto účelem často stěhují se všemi svými potomky na nové místo.
Přírodní nepřátelé
Ornitologové kupodivu ještě nezjistili, kdo přesně je nepřítelem maličkého stepaře v přírodních divokých podmínkách, ale naznačují, že tento drobný ptáček má nepřátel spoustu. Podle různých předpokladů mezi nepřátele stepařů patří: obyčejné kočky, zástupci čeledi mustelidae a velcí dravci.
Mustelidi jsou výborní stromolezci, takže dokážou ničit hnízda stepařů. Stepancům žijícím v městských oblastech nebo v blízkosti jiných lidských sídel mohou ublížit obyčejné kočky, které rády loví ptáky. Ptáci jsou zvláště zranitelní v zimě, kdy přilétají blíže k lidem, aby se nakrmili, protože v zimě to může být pro nejmenší velmi obtížné.

Za nepřátele těchto ptáků lze samozřejmě považovat i člověka, který při své neúnavné hospodářské činnosti zasahuje do přírodních biotopů, zabírá různá území pro vlastní potřebu, vytlačuje ptáky z jejich obyvatelných míst, kácí lesy a negativně ovlivňuje ekologii. situaci jako celku, která negativně ovlivňuje život ptáků.
Není součástí červené knihy. Podle ornitologů není tento druh ohrožen.
Zajímavá fakta
1. Za dob Ruské říše byl tento druh ptáka velmi oblíbený mezi lidmi šlechtického původu a na královském dvoře bylo chováno několik stovek stepařů.
2. Tento druh ptáků se vůbec nebojí lidí a může se usadit hned vedle jejich domovů. Tapeři umožňují lidem přiblížit se k jejich hnízdu. Pokud je navíc navštěvujete více dní po sobě, zvyknou si na člověka a dokážou ho nechat i pohladit.
3. Pěvecký talent stepařů lze zlepšit jejich křížením s jinými pěvci, např. kanárky. Hybridní mládě samce kanára a stepaře je tedy velmi krásné a jeho hlas je mnohem melodičtější a příjemnější.
4. Životnost stepařů ve volné přírodě je přibližně šest až osm let. I když existují případy, kdy ptáci žili déle. Doma se správnou výživou může pták žít až deset let. Je pravda, že apetit miminek je velmi velký, dokonce nespoutaný. Proto se v zajetí snadno překrmují. Ptáci jsou baculatí, nehybní a apatičtí. Obezita zkracuje jejich životnost. Aby k tomu nedocházelo, je potřeba omezit jídlo, aby se stepař cítil dobře. A i v pokročilém věku zůstávají stepaři stále aktivní, veselí a rozpustilí, takový je jejich neposedný charakter.

5. Existují tři druhy stepařů: společný stepařský tanec (popsaný v tomto článku); redpoll horský (žlutohřbet) – zobák má tvar kužele, vypadá jako linnet; popelavý step (tundra) – podobný prvnímu, ale s určitými rozdíly: opeření je světlejší, čepice růžová.
Taťána Gvozděvová Město ledna 30 2022

A opět na našich webových stránkách Tatyana Lvovna Gvozdeva, již dobře známá čtenářům a milovníkům přírody prostřednictvím řady svých předchozích publikací o ptácích z oblasti Ozyorsk. Tentokrát nám jako vždy vyprávěla o stepu a svůj příběh ilustrovala krásnými fotografiemi ptáka.
Taťána Lvovna nám dokonce otevřela úžasný Svět ptáků, kteří zdaleka nejsou začátečníky a nejsou jen náhodnými lidmi v lese a na poli. Svět, který je vedle nás, žije svým životem vedle nás a obecně se bez nás snadno obejde. A naším úkolem je pečlivě chránit tento svět, nezasahovat bezmyšlenkovitě do přírody, nestrašit tento křehký ptačí svět, ale pokud možno pomáhat ptákům, zejména v zasněžené zimě, v období nedostatku potravy. Pověste krmítka v lese a krmte ptáky moudře. A budeme rádi! (Správa stránek).
PS Jakékoli použití materiálů chráněných autorským právem této publikace třetí stranou je možné pouze se souhlasem autora.
Tags: fotolov
Modrák je malý ptáček s modrým prsem neobyčejné krásy a uhrančivou písní. Jako všichni malí ptáčci je velmi čiperná a zvědavá. V tomto článku najdete popis a fotografii modřince modrohlaví.

Popis a fotografie modráska
Ve jménu ptáka modrohlavého je správné klást důraz na druhou slabiku, tj. Bluethroat je pták, který patří do řádu Passeriformes, rodu Nightingales a čeledi mucholapky. Je to docela malý pták, dokonce menší než vrabec domácí. Jeho délka nepřesahuje 15 cm a jeho tělesná hmotnost je 15-23 g u samců a 13-21 g u samic.

Muži a ženy Bluethroat pohled jinak má samec světlejší barvu. Zadní strana samce modráska je šedohnědá. Středně dlouhý ocas je oranžový s hnědou špičkou. Samec tohoto ptáka má modré prsa a obilí s oranžovou nebo bílou skvrnou uprostřed. Také ve spodní části modrého prsou je vždy půlkruhové lemování černé a poté oranžové. Břicho je světle šedé.

Opeření samice modráska není tak elegantní. Její struma má pouze bílou skvrnu a s nepříliš výrazným tmavým lemováním. Méně často se na hrudi objevují malé červené skvrny. Hřbet a hruď jsou potrhané, šedohnědé barvy, někdy s tmavými skvrnami. Ocas je hnědý nebo hnědooranžový.

Tlapky a zobák samců a samic modráska jsou tmavě hnědé barvy. V životě nebo na fotografii je modrásek velmi snadno rozpoznatelný podle popisu vzhledu, zejména samce, protože u ptáků se modrá hruď s oranžovými skvrnami často nenachází.


Jako většina drobných ptáků se modrásek živí především drobným hmyzem a jeho larvami, které chytá na zemi nebo ve vegetaci. Také její strava může zahrnovat různé bobule, zejména na podzim.

Bluethroat pták má mnoho poddruhů, které se mírně liší vzhledem, velikostí a stanovištěm. Životnost modráska je asi 3 roky.
Jak zpívá modrásek?
Modrák zpívá velmi krásný, protože ne nadarmo tento pták patří do rodu slavíka. Zpívající samec modrásků, který zaujímá místo na vrcholku keře nebo stromu, dokáže zpívat celý den, ale nejintenzivněji zpívá brzy ráno. Jejich zpěv je velmi rozmanitý, od cvrlikání a cvakání až po slavíčí písně. Styl zpěvu si mohou vypůjčit od jiných ptáků.
Kde modrásek žije a kam migruje?
Oblast Biotop modráska docela široký. Žijí ve střední a severní Asii, v severní Evropě. Modrák modrý žije téměř na celém území Ruska. V zimě se stěhuje do teplých krajin, protože modrásek je stěhovavý pták. Zimy v jižní Číně, Indii a severní Africe.

Podzimní migrace modrásků v závislosti na počasí může začít od poloviny srpna do poloviny září. Při migraci létají nízko od země, létají z jednoho stromu nebo keře na druhý a snaží se držet v různých řekách a nádržích. Během migrace se hejna nesbírají a pohybují se samostatně, hlavně v noci. Takže migrační let modrásků nelze nazvat velkolepým. Tento malý pták může ujet až 100 km za den.

Po přezimování se modrásci vracejí od konce května do začátku června. Samci se vždy vracejí o něco dříve než samice. Ihned po návratu začíná manželský zpěv.

Modráci nejčastěji žijí v blízkosti vodních ploch (poblíž řek, potoků a různých jezer) a milují houštiny keřů. Méně často se vyskytují v lesích a vybírají si mírně husté oblasti zarostlé křovím.
Chov modráska
Období páření modrásků začíná hned po návratu ze zimování z teplých krajin, někde na konci května. Modráci hnízdí na zemi, v hromadách větví nebo nízkých keřů ve výšce do 1 m Hnízda jsou z trávy, vystlaná mechem nebo dolů uvnitř i vně hnízda.

Snůška modráska se může pohybovat od 4 do 7 vajec. Vejce mají tmavě nazelenalou, namodralou barvu a někdy s oranžovými skvrnami. Vajíčka inkubuje pouze samice modráska, ale oba partneři krmí potomstvo. Vajíčka modráska se nelíhnou dlouho, asi za 12-14 dní se líhnou mláďata.

Po 10-15 dnech krmení začnou kuřata modrokrka opouštět hnízdo, aniž by byla schopna létat. Ještě před 10 dny jsou mláďata krmena rodiči poblíž opuštěného hnízda a poté odlétají.

Kuřata mají tmavě hnědé opeření se světlými skvrnami světle zelené, světle žluté a dokonce světle oranžové.

Někdy kvůli jeho krásné barvě a melodickému zpěvu modrásek chovaný doma. Tito ptáci jsou umístěni v běžných slavících klecích. Živí se moučnými červy nebo jinými larvami, strouhaným obilím a bobulemi. Nezbytné je mít v kleci nejen napáječku s čerstvou vodou, ale i místo na koupání, to milují.

Pokud byl modrásek vyzvednut nebo koupen jako mládě, pak bude jeho ochočení velmi jednoduché, ale s dospělým to bude stále obtížnější. Pokud je pták nervózní a začne v kleci bojovat, měli byste ho nechat být. Musí si na toho člověka zvyknout a přestat se ho bát, a to bude nějakou dobu trvat.

Nezapomeňte se k nám připojit na sociálních sítích: Telegram, Vkontakte, Odnoklassniki. Buďte první, kdo se o publikacích dozví, nic vám neuteče a vždy budete informováni o všech novinkách!