Doporuceni

Vlk – foto, popis, lokalita, strava, nepřátelé, populace.

Oblasti znalostí: Masožravci, Chordata Druh: Canis lupus Rod: Canis Čeleď: Canidae (Canidae) Řád/řád: Masožravci (Carnivora) Třída: Savci (Mammalia) Kmen/oddělení: Chordata (Chordata) Království: Animalia (Animalia) Latinský název : Canis lupus Další názvy: Vlk obecný; šedý vlk

strunatci Zvířata strunatci

Wolfe vlk obecný, vlk šedý (Canis lupus), savec z čeledi vlčích (psích). Největší divoký zástupce čeledi. Délka těla 100–160 cm, výška v kohoutku do 100 cm Hlava je velká, široce obočí, tlama je velmi protáhlá. uši jsou vztyčené a špičaté. Krk je mohutný, hrudník široký. Končetiny jsou vysoké a silné; prsty jsou pevně sevřené. Ocas je svěšený, až 50 cm dlouhý. Zimní srst je bujná a hustá, letní je krátká, hrubá a tvrdá. Barva se velmi liší v závislosti na stanovišti: vlci z tundry jsou téměř bílí, lesní vlci jsou šedí s hnědým odstínem, pouštní vlci jsou načervenalí nebo okroví. Dříve byl vlk rozšířen téměř po celém území Eurasie a Severní Ameriky, včetně řady arktických ostrovů. V 18.–20. stol. jeho počty a areál se výrazně snížily v důsledku pronásledování lidmi a ztráty vhodných stanovišť. V řadě zemí (např. Francie, Velká Británie) byl vlk zcela vyhuben. V Rusku žije téměř všude, s výjimkou ostrovů Tichého oceánu a Severního ledového oceánu. Nachází se v různých krajinách – od tundry (vstupuje do arktických pouští) až po suché stepi a polopouště; Vyhýbá se souvislým lesním plochám. Preferuje těžko dostupná a odlehlá místa, blízko napajedla. Obvykle chován v rodinných skupinách, které zahrnují rodiče s vlčaty mladšími 1 roku (kořist) a 1–2 roky (přestárlé); někdy se k nim přidávají svobodní samci ve věku 3–5 let.

Vlci (Canis lupus) ve volné přírodě. Vlci (Canis lupus) ve volné přírodě.
Raimund Linke / DigitalVision / Getty Images Raimund Linke / DigitalVision / Getty Images

Na podzim a v zimě se mohou vlci sdružovat do smeček, jejichž počet obvykle nepřesahuje 10–15 jedinců. Ve smečce jsou jasné hierarchické vztahy založené na podřízenosti vůdci. V komunikaci zvířata využívají různé vizuální (mimika, držení těla), akustické (hlas) a čichové signály. Po mnoho let hejno zaujímá stejné území (až 60 km v průměru) a vyznačuje své hranice pachovými značkami. Někteří migrují za stády migrujících kopytníků. Vlk je aktivní hlavně v noci. Typický dravec, hlavní potravu tvoří divocí a domácí kopytníci, velký význam mají svišti, zajíci, jezevci, drobní hlodavci atd. Při hledání potravy může téměř bez odpočinku podnikat treky 25–40 (. do 150) km. Loví samostatně nebo jako součást smečky; při pronásledování kořisti je schopen běhu rychlostí až 70–80 km/h. Při pronásledování kořisti jsou akce zvířat ve smečce koordinovány. V letním jídelníčku je velká role horského a vodního ptactva, žab, ještěrek, hadů a hmyzu. V létě a na podzim vlk ochotně jí bobule a ovoce. Často napadá ostatní členy rodiny, včetně domácích psů; Případy kanibalismu jsou běžné. Vlk je monogamní; Páry se tvoří na celý život. Říje probíhá od prosince do března. Samci se shromažďují kolem mladých a svobodných vlků a dochází mezi nimi k urputným bojům. Vlk (Canis lupus) se štěňaty. Vlk (Canis lupus) se štěňaty. Vzniklý manželský pár si vytváří dobře maskované doupě, které se může nacházet v hustých houštinách křovin, pod inverzemi, v opuštěných norách jezevců, lišek, svišťů, pod sutinami stromů apod. Samice rodí 3–10 (obvykle 5–6) slepých mláďat. Dospělá vlčata se živí masem, které vyvrhli jejich rodiče a další členové smečky, a později zabitou kořistí. Vlčata většinou vychovávají oba rodiče. Pohlavní dospělost nastává u žen ve 2 letech, u mužů ve 3 letech. V přírodních podmínkách se vlci dožívají 15–16 let. Vlci hrají důležitou roli v přírodních ekosystémech tím, že regulují počet kopytníků a přispívají ke zdraví jejich populací. Vlk může způsobit škody na zemědělských (chov sobů, hospodářských zvířat) a loveckých farmách. Je přenašečem a distributorem virů vztekliny a helminthiázy. Předek psa domácího. Ščipanov Nikolaj Alexandrovič. První publikace: Velká ruská encyklopedie, 2006.

Přečtěte si více
Jak rychle se štěnice líhnou?

Publikováno 18. října 2023 ve 16:13 (GMT+3). Poslední aktualizace 18. října 2023 ve 16:13 (GMT+3). Kontaktujte redakci

Oblasti znalostí: Masožravci, Chordata Druh: Canis lupus Rod: Canis Čeleď: Canidae (Canidae) Řád/řád: Masožravci (Carnivora) Třída: Savci (Mammalia) Kmen/oddělení: Chordata (Chordata) Království: Animalia (Animalia) Latinský název : Canis lupus Další názvy: Vlk obecný; šedý vlk

  • Vědecký a vzdělávací portál “Velká ruská encyklopedie”
    Vytvořeno s finanční podporou Ministerstva digitálního rozvoje, komunikací a masových komunikací Ruské federace.
    Osvědčení o registraci hromadných sdělovacích prostředků EL č. FS77-84198, vydané Federální službou pro dohled nad komunikacemi, informačními technologiemi a hromadnými komunikacemi (Roskomnadzor) dne 15. listopadu 2022.
    ISSN: 2949-2076
  • Zakladatel: Autonomní nezisková organizace „Národní vědecké a vzdělávací centrum „Velká ruská encyklopedie“
    Šéfredaktor: Kravets S.L.
    Telefon redakce: +7 (495) 917 90 00
    E-mailem Redakční e-mail: [email protected]
  • © ANO BRE, 2022 – 2024. Všechna práva vyhrazena.
  • Podmínky použití informací. Veškeré informace zveřejněné na tomto portálu jsou určeny pouze pro osobní potřebu a nejsou předmětem další reprodukce.
    Mediální obsah (ilustrace, fotografie, videa, zvukové materiály, mapy, naskenované obrázky) lze použít pouze se svolením držitelů autorských práv.
  • Podmínky použití informací. Veškeré informace zveřejněné na tomto portálu jsou určeny pouze pro osobní potřebu a nejsou předmětem další reprodukce.
    Mediální obsah (ilustrace, fotografie, videa, zvukové materiály, mapy, naskenované obrázky) lze použít pouze se svolením držitelů autorských práv.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button