Jaký je rozdíl mezi výrem a sovou?

Sovy jsou řádem predátorů, který zahrnuje více než 400 druhů nočních ptáků. V čeledi sov existuje 27 rodů ptáků. Patří mezi ně výr. Jsou zástupci sov, ale mají své vlastní charakteristické rysy. Existuje mnoho druhů sov, které mohou žít téměř v jakékoli oblasti.
Charakteristika vzhledu sovy
Charakteristickým rysem, který odlišuje sovu, je její poměrně velká tlama a obrovské kulaté oči. Zorničky má černé, oko duhovka je žlutá. Pták má krátký, mírně zakřivený zobák. Nosní dírky se nacházejí téměř u kořene nosu.
Má husté opeření, velmi měkké. Tvar jeho ocasu je obdélníkový, jeho křídla jsou velká a zaoblená.
- Ptáci, kteří preferují lov v lesních oblastech, mají krátká křídla.
- Savci, kteří dávají přednost volnému terénu pro časté lety, mají poměrně dlouhá křídla.
V poměru k tělesné hmotnosti ptáka jsou jejich křídla poměrně velká. To vám umožní létat rychle a snadno, plánování zcela tiše a bez námahy.
Jak se liší ptáci ve vzhledu?

Ptáci patří do řádu sovy. Ale tyto druhy jsou úplně jiné. Každý tým má své charakteristické vlastnosti. Pouze puštík ušatý je vzhledově podobný výrovi. Je považován za jeho menší kopii.
Samice mají zpravidla ochranné zbarvení peří, které umožňuje ptákům splynout s barvami okolní přírody a během dne zůstat bez povšimnutí během odpočinku.
Samice a samci žijící v lesní zóně mají hnědý odstín. Ptáci žijící v poušti se vyznačují načervenalou barvou. Samice se od samců liší větší velikostí a hmotností. Barva peří těchto ptáků je téměř stejná.
Pouze sova sněžná má v opeření sněhově bílou barvu. U samic jsou na peří vidět nahnědlé skvrny.
Výr má poměrně velkou hlavu a opeření s typickými vlastnostmi. Jeho hmotnost dosahuje 2 kg. V oblasti zvukovodů můžete vidět peříčka, která tvoří něco jako boltce.
Ptáci mají dobrý sluch. Okolní zvuky ale výr vždy vnímá pomocí péřových uší 4x silněji než ostatní savci. Jeho opeření je červenoplavé barvy. Viditelné na střední části zad, stejně jako na hlavě. tmavě zbarvené podélné pruhy. Pták, který má v peří takovou kombinaci barev, se během dne stává zcela neviditelným. Za soumraku a v noci je při odletu na lov zcela neviditelný.
Zobák výra je zahnutý do tvaru háčku, pevně drží kořist velmi ostrými drápy. Snadno si poradí nejen s malými zvířaty, ale i s velmi velkou kořistí. Baví ho lov srnců a zajíců. Jeho pozornost přitahují i horské kozy, zejména mladé.
Lovecké vlastnosti
Většina sov začíná lovit až po setmění. Výr si ale přes den dokáže bez problémů obstarat potravu. Jeho vysoká zraková ostrost umožňuje stoupat do značné výšky při hledání kořisti. Jeho potravu obvykle tvoří bažanti, hraboši, tetřevi a koroptve, žijící v řídkých houštinách, na otevřených plochách stepí a lesostepí. S velkým rozpětím křídel ptáka jsou tato místa nejpříznivější.
Některé sovy mohou žít v obydlených oblastech pod střechami a na půdách domů. Často se vyskytují v městských parcích. To je také odlišuje od výra.
Výr velký je přisedlý pták, ale v zimě a na podzim často provádí místní migrace. Létá i do obydlených oblastí a velkých měst. Právě v tomto období člověku nejčastěji padne do oka.
Zajímavost: lidé se občas snaží zkrotit výra. Ale je docela obtížné trénovat. Někdy dokonce může zaútočit na svého majitele. Puštík ušatý se dobře hodí k výcviku.
Kromě toho je tu také rybí sova. To je jmenovec obyčejných. Ale nepatří do stejné skupiny. Je snadné je rozlišit. Ryba nemá charakteristický rys mnoha sov – obličejový disk. Zůstaly po něm beztvaré chomáče peří, nejasně podobné kotletům. U výra obecného je kotouč jasně ohraničený a ohraničený pruhem.
Hlavní rozdíl mezi sovou a výrem v následujícím:

- Sovy jsou v přírodě mnohem početnější.
- Sova je velikostí a hmotností menší než výr.
- Výr nemá na přední části rám z tvrdého peří.
- Sovy létají zcela tiše a výr při letu křídly vydává pískavý zvuk.
- Sova se živí menšími zvířaty než výr.
Výr může dobře existovat v různých podmínkách. Žije dokonce i v horách a pouštích. Snadno zakořeňuje za jakýchkoli povětrnostních podmínek.
Z velké části sovy raději žijí v zalesněných oblastech. Ale některé sovy (krátká sova) preferují otevřená a prostorná stanoviště.
Výr velký je velmi vzácný pták. V přirozeném prostředí je velmi obtížné jej spatřit. V Červené knize je uveden jako ohrožený druh.
- Autor: Igor Alekseevič Bondar
- vytisknout