Zpravy

Jak dlouho lze mražené arónie skladovat?

Pokud si chcete uchovat užitečné plody chokeberry na zimu, můžete se zeptat, zda je možné zmrazit chokeberry, zda budou zachovány jeho příznivé vlastnosti. Prozradíme vám, jak arónii zamrazit, zda je nutné ji před zmrazením umýt a jak správně rozmrazovat plody aronie.

Arónie obsahuje spoustu užitečných látek, jako je vláknina, vitamíny C, K, B6, A, E, minerální látky železo, zinek, mangan, draslík atd. Ostružina má protizánětlivé a antioxidační účinky.

Arónie chrání buňky těla před poškozením, snižuje otoky, chrání srdce a cévy, posiluje a podporuje imunitní systém (více o výhodách aronie), a proto jsou její plody často řazeny mezi superpotraviny.

S takovou masou užitečných vlastností chci arónii udržet co nejdéle a během sklizně vyvstává otázka, zda je možné zmrazit arónii a jak to udělat správně.

Je možné arónii na zimu zmrazit

Tento způsob sklizně je nejen možný, ale je považován i za užitečnější alternativu např. konzervace. Mražení aronie umožňuje ušetřit většinu živin obsažených v ovoci (dlouhodobým skladováním se množství vitamínů mírně sníží). Dalším plusem použití mrazáku pro skladování aronie je, že chuť mražené aronie se prakticky nemění. Chcete-li zachovat vzhled plodů, musíte je správně připravit a dodržovat technologii zmrazení. O tom, jak správně zamrazit arónii, si povíme níže.

Arónie: zmrazit nebo sušit?

Každý z těchto způsobů sklizně aronie má své výhody a nevýhody. Co se týče zachování živin, jejich množství v mražené arónii klesá nevýznamně. Sušená aronie bude obsahovat stejné živiny jako čerstvá aronie (s výjimkou vitamínu C), ale v koncentrovanějším množství.

  • možnosti dalšího využití ovoce,
  • schopnost zajistit sušení a správné skladování sušené aronie, dostupnost prostoru v mrazáku atd.

Jak zmrazit arónii

Dodržováním technologie mrazení zachováte vzhled a užitné vlastnosti aronie po rozmrazení.

Arónii je nejlepší zamrazit hned po sklizni. V žádném případě tento proces neodkládejte, aby se plody aronie nezačaly kazit. Arónii před zmrazením skladujte nejlépe v lednici.

Musím arónii před zmrazením umýt?

Křehké a měkké bobule by se před zmrazením neměly mýt. Aronia mezi ně nepatří, takže ji můžete umýt v cedníku pod tekoucí vodou a poté vysušit.

Arónii je lepší umýt těsně před tím, než ji dáte do mrazáku. Pokud se plody zatím nechystáte mrazit a chcete je skladovat v lednici, pak je lepší s mytím chvíli počkat.

Všimněte si, že aronie můžete na zimu zamrazit i nemyté (pokud například nemáte dostatek času na umytí a vysušení). V takovém případě plody aronie po rozmrazení opláchněte pod tekoucí vodou.

Fáze zmrazení aronie na zimu

Nabízíme vám návod krok za krokem, jak si arónii zamrazit doma.

#1 Projděte aronie

Zamrazit můžete jen ty nejlepší plody aronie. Odstraňte zkažené, vrásčité, nezralé plody se stopami škůdců. Odřízněte všechny větve, listy.

#2 Omyjte arónii

Část ovoce dejte do cedníku a opláchněte pod tekoucí vodou.

Přečtěte si více
Jak dlouho byste měli vařit zmrazené zelené fazolky?

#3 Osušte arónii

Arónii je nejlepší nechat přirozeně uschnout. Plech vyložte papírovými utěrkami a omyté ovoce položte na plech v jedné vrstvě. Dbejte na to, aby na arónii nebyly kapky vody – pokud arónii, která není úplně suchá, zmrazíte, vytvoří se na ní ledové krystalky, díky kterým bude ovoce měkké.

#4 Arónii zmrazte na plechu

Suché ovoce položte na malý plech (nebo do formy, nádoby s nízkými stranami) a vložte do mrazáku. Černá loď by měla být položena v jedné vrstvě. Toto předmražení je potřeba, aby se plody zmrazily jednotlivě, a ne v jedné velké hrudce.

# 5 Přeneste aronie do mrazicích sáčků nebo nádob

Jakmile jsou plody zmrazené a pevné (může to trvat 4–9 hodin), přesuňte je do mrazicích sáčků nebo nádob. Mrazicí sáčky nebo nádoby určené pro použití při teplotách pod nulou by měly být těsně uzavřeny, aby aronie neabsorbovala cizí pachy.

  • pokud má vaše chladnička (mraznička) funkci „rychlého zmrazení“ („super mrazení“ atd.), použijte ji. Při tomto způsobu zmrazování aronie se na ní nebudou tvořit ledové krystalky, které poškozují strukturu produktů.
  • Arónii můžete zamrazit vcelku nebo rozmačkanou. V druhém případě lze formy na led použít pro skladování v mrazáku.
  • nedovolte opětovné zmrazení aronie – plody ztratí svůj vzhled a některé užitečné vlastnosti.

Jak dlouho můžete arónii skladovat v mrazáku

Správně zmrazená aronie vydrží v mrazáku až jeden rok. Teplota v mrazáku by měla být -18 stupňů.

Jak rozmrazit arónii

Nejlépe je arónii rozmrazovat pomalu, tedy přemístěním z mrazáku do lednice. Ale pokud používáte arónii při pečení, není třeba ji rozmrazovat – čisté bobule lze okamžitě vložit do těsta.

Odpověděli jsme na otázku, zda je možné arónii zmrazit. Plody můžete skladovat v mrazáku, při tomto způsobu sklizně se množství užitečných látek prakticky nezmění. Jak zamrazit arónii? Aby se plody neslepily, dejte omytou a osušenou arónii v jedné vrstvě na plech a dejte do mrazáku. Po zmražení přendejte plody do nádob (sáčků) a dejte je do mrazáku k uskladnění. Rychlé zmrazení aronie pomůže zachovat vzhled ovoce.

Jednou z nejcennějších bobulí na pozemcích pro domácnost je aronie. Nakyslá a neslazená chuť činí arónii méně oblíbenou ve srovnání například s jahodami, třešněmi nebo rakytníkem. Blahodárné vlastnosti černého jeřábu se však vyplatí připravit na zimu. Jak uchovat arónii bez vaření? To je otázka, která často vyvstává, když nechcete vařit kompot nebo džem. Existuje několik dostupných způsobů, jak uchovat vitamíny v plodech aronie. Na první pohled se každá z těchto metod zdá jednoduchá. Přesto neuškodí oprášit technologii každého procesu. Koneckonců záleží na tom, jak plně si bobule zachovají svou kvalitu a složení. Černou jeřabinu můžete na zimu uchovat bez zmrazení nebo vaření. Ale neměli byste úplně ignorovat zmrazení nebo použití cukru – tyto metody jsou dobré svým vlastním způsobem.

Přečtěte si více
Co je dobrého na smrku?

Jak uchovávat aronie bez chlazení

K usušení nasbíraných plodů aronie můžete použít speciální sušicí skříň, troubu nebo nechat bobule vyschnout přirozeně na vzduchu. Podle návodu na přípravu ovocných a bobulových surovin se před sušením nemyjí, protože to může způsobit poškození rostlinných surovin při samotném procesu dehydratace. Suché ovoce bezprostředně před použitím omyjte.

Venkovní sušení

To je doma nejdelší metoda, která ne vždy končí úspěchem. Pokud si to vyberete, naaranžujte bobule v tenké vrstvě na podnosy nebo dřevěné desky. Střapce s ovocem můžete zavěsit na provaz a zavěsit na sušení. Měly by být vybírány pouze nepoškozené vzorky, jinak hrozí vznik plísní během sušení. Podnosy nebo stojany s aroniemi musí být umístěny na větraném místě, kam nedosahují přímé sluneční paprsky. Při sušení na vzduchu je stále vhodné provést zkušební sušení v sušárně po dobu 15-20 minut před balením do nádob.

Přečtěte si v bohatém prasátku: Jak skladovat zeleninu v bytě

Sušení trouby

Jedná se o populárnější a účinnější metodu. K tomu zapněte troubu na minimální teplotu (asi 40 stupňů) a vložte do ní plechy s bobulemi aronie rozházenými v jedné řadě. V případě potřeby můžete dvířka trouby mírně otevřít, aby mohla uniknout přebytečná vlhkost. To také zabrání přehřátí a přilepení bobulí k pánvi. Po 30-40 minutách, když plody trochu zaschnou, se teplota zvýší na 60 stupňů (nebo se dvířka trouby zavřou). Po usušení by si aronie měla zachovat přirozenou barvu. Pokud bobule zčervenají nebo zhnědnou, znamená to, že jste suroviny přesušili.

Sušení v termostatu

Je to velmi pohodlné, ale je jasné, že k tomu potřebujete samotné zařízení. Pokud máte možnost toho využít, zvažte to „v pytli“. Stačí nastavit požadovanou teplotu – 60 stupňů a počkat, až surovina úplně vyschne.

Sušené aronie skladujte v zimě nejlépe v látkových nebo papírových sáčcích. Maximální trvanlivost jsou 2 roky.

Dobře usušené plody černého jeřábu ztrácejí nadměrnou svíravost a dokonce se stávají trochu sladkými a jemně kyselými. Bezpečně je lze použít v zimě k přípravě kompotu nebo čaje se šípky. Jen na to nepoužívejte termosku. Raději to použijte zde tímto způsobem – ač je popisován pro suchý šípek, je vhodný i pro aronie.

Jak udržet aronie čerstvé

Můžete zkusit jiný způsob ukládání. Pomůže vám obejít se bez cukru a bez vaření. K tomu je důležité sbírat bobule nepoškozené a v celých hroznech. Neměly by se prát. Trsy jeřabin se pečlivě ukládají do kartonových krabic nebo košíčků v malé vrstvě. Mohou tam být i jiné nádoby, hlavní je, že jsou větrané. Nádoba s ovocem je umístěna v chladné místnosti, kde je udržována teplota od nuly do +10 stupňů a vlhkost 75-85%. V takových podmínkách lze arónii skladovat několik měsíců.

Jak zmrazit arónii

Před vložením bobulí do mrazáku je třeba je roztřídit, odstranit stonky a listy. Pokud se rozhodnete umýt bobule, musí být před zmrazením vysušeny na vzduchu. Poté se aronie rozloží do plochých nádob nebo táců. Není třeba jej pevně zavírat nebo zavazovat do plastových sáčků, protože v tomto případě se veškerá kondenzace změní na led. Po úplném zmrznutí jeřabin se plody přemístí do sáčků, které lze již zavázat nebo hermeticky uzavřít. Trvanlivost zmrazených čerstvých aronie je velmi dlouhá a může být i více než rok.

Přečtěte si více
Jak krmit melouny na začátku růstu?

Jak uchovat aronie s cukrem bez vaření

Arónie, mletá s cukrem

Vzhledem k tomu, že aronie není příliš kyselá, lze cukr a bobule užívat ve stejném množství. Plody se třídí, omyjí a poté projdou mlýnkem na maso nebo rozdrtí v mixéru. Přidejte polovinu cukru, promíchejte a nechte 10-20 minut odležet. Poté přidejte zbytek krystalového cukru. Hotový dezert se nalije do sklenic. Aby se zabránilo zkažení produktu, je vhodné navrch nasypat další vrstvu cukru o tloušťce asi půl prstu. Mletý černý jeřáb musíte skladovat v lednici.

Kniha zdarma „Tajemství vaření lásky“ — Získejte znalosti a recepty založené na ájurvédě — Naučte se vařit tak, aby je muž obdivoval — Přidejte jídla, která zvyšují atraktivitu — Vařením můžete posílit svůj vztah

Namočená aronie

I když jste nikdy nezkoušeli dělat nakládané brusinky nebo brusinky, příprava aronie podobným způsobem není náročná. K tomu je třeba nalít umyté bobule do skleněné nebo smaltované nádoby. Poté obsah zalijeme marinádou, kterou připravíme podle následujícího receptu. Na jeden litr vody vezměte jednu polévkovou lžíci cukru, 1/2 lžičky nejodizované soli, 2–3 hřebíčky a špetku mleté ​​skořice. Voda s přidanými přísadami se přivede k varu a poté se ochladí. Namočené plody jeřábu se uchovávají při pokojových podmínkách po dobu 3-4 dnů. Po uplynutí této doby jsou nádoby těsně uzavřeny a skladovány na chladném místě. Namočenou arónii můžete skladovat celou zimu. Má jedinečnou chuť a zachovává si všechny své prospěšné vlastnosti.

Domácí víno z aronie

Je to další způsob, jak si arónii uchovat doma bez vaření nebo mrazení. Aronia produkuje jedinečné víno s trpkou a osvěžující chutí. Mnoho lidí k jeho bobulím přidává třešně, jablka nebo rybíz, ale to je věc vkusu. Víno z černé jeřabiny se skvěle hodí například k výrobě svařeného vína v zimě. Pamatujte si recept:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button