Doba použitelnosti pusinky podle GOST
Vzdušné pusinky a meringue jsou oblíbeným dezertem mnoha mlsounů. Tyto sladkosti však mají jednu nevýhodu: během skladování tyto sladkosti zvlhnou, v důsledku čehož ztratí svou lehkou strukturu a původní chuť. Jak pusinky skladovat, aby se tato pochoutka nerozmočila, vám prozradíme v tomto článku.

Rozdíly mezi meringuí a meringuí
Meringue je vzdušná cukrovo-bílkovinná hmota s jemnou texturou. Často se zaměňuje s pusinkou, i když se jedná o dva různé pojmy. Pusinka vychází z pusinky. A aby byl hotový produkt, peče se několik hodin při nejnižší možné teplotě.
Meringue se konzumuje jako samostatný dezert nebo se používá jako součást produktů se složitějším designem: vafle, makronky atd. Často se používá ke zdobení dortů, pečiva nebo se používá jako vrstva.
Jsou tři způsoby, jak udělat pusinky.
- Французская. Vyšleháme bílky s cukrem nebo práškem do nadýchané hmoty. Tato pusinka slouží jako základ pro jemné a křehké pusinky. Zároveň je velmi snadná na výrobu.
- švýcarský. Dá se vyrobit šleháním bílků s přidaným cukrem ve vodní lázni. Tato pusinka je také základem pro pusinky, krémy atp.
- Italština. Bílky šleháme, dokud se zahřátým cukrovým sirupem nezíská stabilní pěna. Používá se ke zdobení cukrářských výrobků, výrobě krémů a pusinek, které nevyžadují tepelnou úpravu. Pusinky připravené na italský způsob jsou z hlediska skladování i dalšího pečení nejstabilnějším produktem. Nejčastěji se z něj proto vyrábí oblíbené makronky.

Podmínky skladování
Jak dlouho lze meringue skladovat a za jakých podmínek zajímá mnoho milovníků tohoto dortu. Ve skutečnosti je jeho trvanlivost velmi krátká, protože produkt obsahuje výhradně přírodní produkty.
Díky zvýšené pórovitosti je tento dezert velmi hygroskopický. Proto musíte vědět, jak a kde pusinky skladovat, aby v příštích hodinách nezvlhly.
Pusinky musí být skladovány ve vzduchotěsné nádobě, jinak rychle absorbují vlhkost a okolní aroma. Můžete ho uchovávat v uzavřené krabičce, vzduchotěsném sáčku na potraviny ze speciálního papíru nebo v pergamenovém obalu. Pro skladování tohoto produktu dobře poslouží i hermeticky uzavřené plastové nádoby.
Meringue by měly být skladovány na chladném místě s nízkou vlhkostí. Může být uložen na kuchyňské poličce nebo v chlebníku, ale ne v otevřené váze nebo na tácu.
Mnoho lidí se zajímá o to, zda lze pusinky uchovávat v lednici? Je lepší to nedělat, protože produkt okamžitě zvlhne a ztratí svou křehkou vzdušnou strukturu a chuť. A můžete ho uchovávat v mrazáku. Ale teprve nejprve se produkty hermeticky zabalí do cukrářských sáčků.
Trvanlivost pusinky také není příliš dlouhá. Jakákoli sladkost je vynikajícím prostředím pro rozvoj patogenní mikroflóry. Proto je lepší, když se dezert sní během následujících 2 až 3 dnů. Pusinky můžete skladovat maximálně týden a před použitím zkontrolujte jejich stav. Pokud se vůně, barva nebo struktura produktu změnila, neměl by se jíst.
Pusinky zakoupené v obchodě, které se neplánují okamžitě použít, by měly být ponechány v původním obalu, aniž by došlo k poškození jejich celistvosti.

Domácí pusinky
Po upečení je trvanlivost domácích pusinek při pokojové teplotě 14 dní. V mrazáku se tato doba prodlužuje na 1 měsíc.
V závislosti na množství cukru přítomného v proteinové hmotě se vypočítá doba skladování pusinky. Množství cukru také ovlivňuje hustotu produktu.
Vzhledem k nízkému obsahu vlhkosti v pusince je možné ji poměrně dlouho skladovat v přírodních podmínkách. Místo pro jeho skladování je vybráno suché, chráněné před slunečním zářením.
V ledničce
Je třeba si uvědomit, že skladování pusinky v lednici vede k jejímu rychlému zamokření. Produkt se stává měkkým a bez chuti. A jeho struktura se mění ze vzdušné a křehké na hutnou, viskózní, lepkavou.
Pokud je produkt zabalen v uzavřeném sáčku, začne se uvnitř tvořit kondenzace. Koláčky uvnitř navlhnou již po jednom dni skladování. Kromě ztráty vzdušné textury začne v pusince rozvoj patogenních mikroorganismů, což je docela může vést k otravě.

Skladovací podmínky a doby podle specifikací
Skladovací teplota pusinky by měla být v rozmezí +2°C – +6°C s vlhkostí vzduchu ne vyšší než 75%. Neměl by být uchováván v blízkosti produktů, které mají silný zápach.
Pokud výrobek obsahuje konzervační přísady, jeho doporučená trvanlivost při optimálních podmínkách skladování je 90 dní, ne více.
Trvanlivost zmrazené pusinky (-18°C) není delší než 3 měsíce. Pokud zmrazování probíhalo pomocí „šokové“ technologie, je možné produkt skladovat při -18°C po dobu 1 roku.
Při teplotě -5°C je trvanlivost krémové pusinky 6 měsíců, s pěnou 5 měsíců.
Jakmile je pusinka rozmražená, měla by být spotřebována do 3 dnů. Opakované zmrazení tohoto produktu není přípustné, protože to povede k rozvoji bakteriální flóry.

Pusinky na špejli
Trvanlivost pusinky na špejli je stejná jako u pusinky. V podstatě se jedná o stejný produkt, pouze nasazený na hůl.
Pusinky na špejli by měly být kvůli vysoké citlivosti na vzdušnou vlhkost skladovány v těsně uzavřené nádobě. Může to být dřevěná chlebová krabička, papírový sáček nebo těsně uzavřená kartonová krabice.
Pusinky na špejli by měly být skladovány při pokojové teplotě.
Pusinky by se neměly používat jako vrstva, pokud má krém vysokou vlhkost.
Při správném skladování produkt neztrácí na kvalitě do 2 týdnů.
Pokud je pusinka ještě vlhká, lze ji sušit v troubě při +50°C a ihned konzumovat. Další skladování je nežádoucí, protože výrobek rychle plesniví.