Napady

Co ráda žere kuna?

Stav zabezpečení
Všechny kuny jsou uvedeny v Červené knize, 6 druhů se statusem „druh nejméně znepokojeného“ a Nilgiri harza jako „zranitelný druh“.

Oblast
Severní Amerika, Evropa, Asie
Z 0,5 na 6 kg
Savci
Od 40 do 120 cm
Životnost
Od 11 do 18 let

Jídlo
Kuny jsou všežravci, ale nejraději jedí malé hlodavce, ptáky, obojživelníky, vejce ptáků a plazů, bobule, ovoce

Nepřátelé
Rysi, vlci, pumy, rosomáci, velké sovy, psi

Kuny jsou malá a velmi mrštná zvířata z čeledi Mustelidae. Snadno šplhají po stromech, skáčou z větve na větev, plavou a dokážou vklouznout do jakékoli štěrbiny. Dravci raději loví malé hlodavce a ptáky, ale dokážou si poradit i s kořistí, která je několikrát větší než oni. A velcí zástupci rodiny jsou schopni chytit malého jelena, pižma nebo zajíce.

Hbitá zvířata můžete potkat i v blízkosti lidských sídel, úkryt nacházejí na půdách, kůlnách a senících.

Obecná charakteristika

Kuna má pružné a mírně protáhlé tělo, které umožňuje zvířeti zalézt do případných škvír. Velikost dospělých jedinců je v závislosti na druhu od 40 do 80 cm na délku, ocas je od 15 do 31 cm Hmotnost je od 0,52 do 6 kg. Nejmenší zástupci Mustelidae jsou kuny americké, hmotnost dospělých jedinců nepřesahuje 1,5 kg. Největší jsou kuny žlutoprsé, jejichž tělesná hmotnost se pohybuje od 3 do 6 kg. Pohlavní dimorfismus je slabě vyjádřen; samice lze od samců odlišit pouze velikostí, protože vnější genitálie jsou skryty srstí.

Tlapy mají pět prstů s dobře vyvinutými a mírně zakřivenými drápy. Jedná se o jediného zástupce Mustelidae, jehož drápy jsou při chůzi částečně zatažené. Díky tomu zvířata klidně šplhají po stromech a při pohybu po zemi se jejich drápy nelepí na nerovnosti.

Zadní část hlavy je zaoblená, tlama je úhledná a mírně prodloužená. Nos je malý a dobře vyvinutý. Uši jsou malé velikosti, kulaté nebo jemně špičaté. Žvýkací zuby a špičáky jsou dobře vyvinuté.

V závislosti na druhu může být barva hnědá, tmavě hnědá, jasně žlutá, písková, našedlá nebo černá. Spodní část těla je obvykle světlejšího odstínu. Některé odrůdy mají na těle světlé skvrny, stejně jako černou nebo světlou masku na obličeji.

Zeptejte se
Zeptejte se odborníka
Jak dlouho žijí kuny?

V přírodním prostředí závisí délka života na podmínkách. V průměru se kuny dožívají 6 až 15 let. V zoologické zahradě se mohou dožít až 18 let. Mezi bradáčem je sobol považován v průměru za dlouhojátra, jedinci se mohou dožít 12 až 18 let, ve školkách až 22 let;

Habitat

Kuny obývají téměř všechny lesní oblasti v Evropě a Asii, několik druhů žije v Severní Americe. Japonský sobol žije na ostrovech Japonska a Nilgiri Hazara je rozšířen po celé jižní Indii.

Zástupci čeledi preferují smíšené lesy, zarostlé listnaté háje, jehličnany a větrolamy. Některé druhy žijí na vysočině, jiné v rovinách. Hlavní podmínkou je přítomnost přirozených úkrytů a dostatek potravy.

Přečtěte si více
Kde je nejlepší místo pro pěstování borůvek?

Běžné typy

Ve svém přirozeném prostředí žije 8 druhů lasicovitých. Mezi nimi je Ilka nebo kuna rybářská. Vědci se stále přou o identitu druhu. Někteří jsou si jisti, že kuny a pekanové ořechy patří do stejného rodu, jiní jsou si jisti, že ilka by měla být oddělena do samostatné větve.

Kuna americká (Martes americana)

Vzácný a málo prozkoumaný noční predátor, svým vzhledem silně připomíná obyčejnou kunu borovou. Velikost dospělých samců je od 35 do 45 cm, ocas je přibližně 16-21 cm a hmotnost je od 0,51 do 1,3 kg. Samice jsou o něco menší, tělo od 31 do 42 cm, hmotnost ne více než 500–800 g.

Zástupci tohoto druhu mají hustou, hedvábnou srst hnědé, pískově hnědé nebo světle červené barvy s malými skvrnami tmavě hnědých chloupků. Oblast krku a břicha je světle béžová se žlutavým nádechem. Nohy a ocas jsou tmavě hnědé. Tlama a maska ​​jsou světle hnědé.

Nelíbí se mi výhled

Ilka, kuna rybářská, pekan (Pekania pennanti)

Jedná se o převážně dravý druh, ale zvíře se může kochat ovocem, bobulemi a mladými výhonky rostlin. Jedná se o jediného zástupce Mustelidae, který dokáže pronásledovat kořist nejen na zemi nebo na stromě, ale také v norách.

Délka těla dospělých jedinců je od 75 do 120 cm, hmotnost od dvou do 5,5 kg. Ilka má husté, mírně protáhlé tělo, zakulacenou hlavu a poměrně krátké končetiny s ostrými drápy. Srst po celém těle je tmavě hnědá, s tmavším odstínem na ocase a tlapkách. V zimě získává srst zvířete stříbřitý nádech. Srst je hrubá, dlouhá a hustá.

Nelíbí se mi pohled 2

Kuna kamenná (Martes foina)

Dravý druh, který žije nejčastěji v blízkosti lidí. Délka těla dospělých jedinců je od 40 do 55 cm, ocas je od 25 do 33 cm a tělesná hmotnost je od 1 do 2,4 kg. Tělo je podlouhlé, pružné a silné. Ocas je poměrně dlouhý a velmi načechraný. Tlama je trojúhelníkového tvaru s velkýma ušima s mírně zaobleným okrajem. Tlapky jsou pětiprsté, nepokryté srstí.

Hlavní barva je světle hnědá, hnědožlutá. Bílá nebo světle béžová skvrna na krku začíná od spodní čelisti, pokrývá hrudník, rozdvojuje se na končetinách a zasahuje do středu tlapky. Žádná maska.

Nelíbí se mi výhled

Kuna lesní nebo obecná (Martes martes)

Jedná se o všežravý druh obývající území Asie a Evropy. Délka těla dospělých jedinců je od 45 do 60 cm, ocas je od 15 do 27 cm a hmotnost je od 800 g do 1,9 kg. Obvykle jsou muži větší a těžší než ženy o 20–30 %. Hlavní barva srsti je světle hnědá, kaštanová nebo čokoládová. Krční skvrna je bílá, světle hnědá nebo nažloutlá, není rozvětvená. Spodní část tlapek a břicho jsou tmavšího odstínu. Zimní srst je mnohem delší a měkčí, letní je krátká a drsná.

Přečtěte si více
Ve kterém měsíci kvete řepka?

Nelíbí se mi výhled

Kharza, kuna žlutoprsá nebo kuna ussurijská (Martes flavigula)

Jedná se o největšího zástupce čeledi Mustelidae, nepočítaje kunu rybářskou. Samci měří 50–80 cm na délku, tělesnou hmotnost od 2,5 do 6 kg, samice jsou o něco menší a váží od 1 do 4 kg, s délkou těla od 50 do 62 cm, velikost ocasu od 30 do 45 cm.

Tělo je protáhlé, nohy poměrně dlouhé. Hlava je protáhlá se širokými, ale ne protáhlými, zaoblenými ušima. Pod ocasem je anální žláza se štiplavým nepříjemným zápachem. Zvířata označují trávu a půdu kolem svého domova tajemstvím.

Harza má spíše pestrou a jasnou barvu. Horní část hlavy, zadní končetiny, ocas a spodní část předních končetin jsou tmavě hnědé, téměř černé. Hrdlo, brada a okraje předních končetin jsou bílé. Horní hřbet, hrudní končetiny, boky a krk jsou zlaté, oranžově žluté barvy, břicho je světlejšího odstínu.

Stateční dravci loví nejen ptáky a hlodavce. Jsou doloženy případy napadení harzů mláďat divočáků, losů a jelenů. Navzdory své velikosti vypadají harzy docela elegantně a půvabně.

Nelíbí se mi pohled 1

Nilgiri harza (Martes gwatkinsii)

Jedná se o jediný druh nalezený v jižní Indii. Nilgiri harza je uveden v Červené knize jako zranitelný druh. Délka těla dospělých jedinců je od 55 do 75 cm, ocas je od 40 do 45 cm, hmotnost je od 2 do 2,5 kg. Zástupci druhu mají jasné kontrastní barvy. Celé tělo zvířete je pokryto tmavě hnědou, téměř černou srstí s nahnědlým nádechem. Skvrna na krku je jasně žlutá s načervenalým nádechem.

Nelíbí se mi výhled

Kuna japonská nebo sobol japonský (Martes melampus)

Dříve byl tento druh nalezen v Koreji, ale v poslední době žije pouze na ostrovech Japonska. Velikost dospělých jedinců je od 45 do 55 cm, ocas je od 15 do 23 cm a hmotnost je od 1 do jednoho a půl kilogramu. Samci jsou o něco větší než samice.

Srst je světle žlutá, hnědožlutá nebo světle hnědá. Na zadní straně hlavy je světlá skvrna, stejně jako na krku. Tlapky jsou tmavší barvy, od kaštanové po hnědou. Žlutí zástupci druhu mají hlavu pokrytou bílou srstí. Světle hnědí jedinci jsou jednotně zbarveni.

Nelíbí se mi výhled

Sable (Martes zibellina)

Mezi soboly existuje asi 17 variet, které se liší barvou srsti a velikostí. Průměrná délka těla dospělých jedinců je od 50 do 60 cm, ocas je od 18 do 24 cm Hmotnost je od 2 do 4 kg. Barva je rozdělena do několika skupin se specifickými názvy. Hlava: tmavě hnědá až černá barva. Límec: hlavní barva srsti je hnědá, na hřbetě je tmavě hnědý pruh, boky jsou světlejšího odstínu, záplata na krku je dobře prokreslená světle hnědou nebo bílou. Srst: barva pískově žlutá, plavá nebo světle hnědá s červenou.

Přečtěte si více
Jak a kolik vařit křepelčí vejce

Nelíbí se mi výhled

Konečná tabulka kun dle hodnocení uživatelů
Kuna obecná
Kuna kamenná
Nilgiri Kharza
Americká kuna
Kuna japonská
Kuna rybář
Kuna žlutoprsá

Co jedí kuny?

Většina druhů z čeledi Mustelidae jsou všežravci, ale přesto preferují maso. Pokud se jim nepodaří chytit kořist, pak kuny klidně jedí bobule, ovoce a dokonce i mladé výhonky. Nemohou však zcela přejít na rostlinnou stravu.

  1. Hlodavci: myši, hraboši, křečci, králíci, potkani, veverky, chipmunkové, zajíci.
  2. Mladá zvířata velkých zvířat: jeleni, horské kozy, divočáci, srnci, pižmové atd.
  3. Drobní ptáci: tetřev, tetřev, koroptev, bažant, vrabec, husy, krůty, kuřata, kachny.
  4. Plazi a obojživelníci.
  5. Vejce ptáků, plazů, obojživelníků.
  6. Šneci, slimáci.
  7. Ryby, korýši a korýši.
  8. Ořechy, bobule, ovoce.
  9. Velký hmyz, larvy, pavouci.
  10. Zlato, plástve.
  11. Rostlinná potrava: mladá tráva, výhonky, sladké kořínky.
  12. Ve vzácných případech mršina a potravinový odpad ze skládek.

Na podzim se mnoho druhů čeledi bradáčů zásobuje, aby pohodlně přečkaly krutou zimu. Někdy vám zmrazená mrtvá těla zvířat pomohou přežít několik týdnů bez lovu.

Kuna se tiše připlíží ke své kořisti a zabije ji kousnutím do krku nebo do týlu. Nejprve zvíře vypije krev a poté sní vnitřnosti. Pokud je zvíře velké, pak je maso uchováváno v rezervě.

Životní styl a charakterové vlastnosti

Protáhlé tělo a relativně krátké končetiny nepřispívají k rychlému pohybu po zemi. Ulovit kunu na stromech je ale téměř nemožné. Zvířata se pohybují po povrchu země a často skáčou a střídají skoky s krátkými čárkami.

Kuny zřídka sestupují na zem a raději tráví většinu času na stromech, pohybují se po větvích a kmenech. Dospělý jedinec, skákající ze stromu na strom, dokáže létat na vzdálenost 6–9 metrů.

Kuny se lidí nebojí a dokážou je pozorovat ze stromu na krátkou vzdálenost. Ale zvířata se nepřiblíží při prvním náznaku nebezpečí, zvířata se schovávají v hustých větvích nebo sutinách.

Životní styl kun

Kuny neputují z místa na místo a raději žijí na známém území. Ani zřejmý nedostatek potravy nedonutí huňata opustit své domovy, obvykle pouze rozšíří své lovecké území. Výjimkou mohou být suchá období, povodně, požáry a další katastrofy, které donutí zvířata opustit svá obvyklá místa. Za kořistí odcházejí i kuny.

Doporučit podle tématu

Kuny se zabydlují ve starých dutinách a štěrbinách ve výšce 2 až 10 metrů. Uvnitř hnízda jedinci vykládají měkkou podestýlku z loňské trávy, listí, trsů mechu, vybledlé srsti a ptačího peří.

Kuny borové jsou soumrakové nebo noční. Přes den spí ve svých útulných domech, které si staví ve veverčích dutinách a starých hnízdech dravců. Jsou vynikající stromolezci a dokážou otočit nohy o 180° a málokdy sestoupí na zem. Tento druh má výrazné teritoriální chování. Zvířata označují svůj majetek sekretem řitní žlázy. Všichni vetřelci stejného pohlaví jsou vyhnáni z území, ale území mužů a žen se mohou překrývat. Obvykle je samčí území o něco větší než teritorium samice a sousedí s několika ženskými zástupci najednou. To pomáhá samcům pokrýt větší počet samic v období páření, aniž by se vzdalovali od svého majetku.

Přečtěte si více
Boj s vosami na včelnici - jak zachránit včelstva

Kuny kamenné jsou stejně jako kuny lesní aktivní v noci, přes den spí v úkrytech. Zvířata nehrabou díry, ale okupují prázdná obydlí, štěrbiny a vhodně umístěné dutiny mezi kameny. Pokud zvířata žijí v blízkosti lidských obydlí, usazují se na půdách stodol, stájí, seníků a střech skladů. Na rozdíl od svých druhů hledají kamenné kuny kořist pohybem po zemi. Dokážou šplhat po stromech, ale tuto schopnost využívají jen zřídka. Zástupci druhu vedou osamělý způsob života a tvoří páry pouze během období rozmnožování.

Kuna žlutoprsá a kuna nilgiri na rozdíl od jiných kun mohou lovit za soumraku nebo ve dne. A americká odrůda je aktivní kdykoli během dne, v závislosti na roční době a stanovišti.

Kuny dobře plavou a často se usazují na březích řeky, která jim poskytuje další potravu. Podél pobřeží mohou zvířata najít korýše, měkkýše a také lapat neopatrnou zvěř, která se přichází napít.

Charakter a návyky

Všechny druhy kromě harzy žijí osamoceně a chrání své území před invazí a bedlivě sledují perimetr. Velikosti lovišť se značně liší od 4 do 30 metrů čtverečních. kilometrů. Dravci pravidelně obcházejí oblasti svého majetku a označují hranice páchnoucím sekretem řitních žláz.

Zvířata odpočívají ve stálých úkrytech, ale pokud se při hledání potravy vzdálí daleko od domova, mohou využít náhradní. Na každém místě jsou dočasné úkryty, obvykle od 2 do 5 jednotek. Tato hnízda pomáhají kunám přečkat nepřízeň počasí a vytvořit rezervy na sobě nezávislé. Pokud starý úkryt objeví predátor, malí šmejdi opustí dům a přestěhují se do dočasného bydlení.

Harzové žijí v párech nebo se shromažďují ve skupinách po 3–4 jedincích. V zimě může počet zvířat ve skupině dosáhnout 6–8. To usnadňuje kunám získávat potravu a v mrazivých dnech se navzájem zahřívat. Díky koordinovaným akcím si rodina poradí s malým jelenem, jelenem pižmovým, mladým divočákem. Spolu s dospělými se vydávají na lov i odrostlé děti jejich nezlomeného potomstva. Jedna mršina jelena pižma vystačí na tři až čtyři dny dobře živeného života.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button