Odpovedi

Suchozemská želva – charakteristika a životní styl

Suchozemská zvířata s vysokou, méně často zploštělou skořápkou, se silnými sloupovitými nohami. Prsty jsou srostlé a volné zůstávají pouze krátké drápy. Hlava a nohy jsou pokryty štítky a šupinami.

Mezi suchozemskými želvami jsou jak malé druhy, asi 12 cm dlouhé, tak obří, až metr a více dlouhé. Gigantické druhy žijí jen na několika ostrovech (Galapagos, Seychely atd.); jsou známy exempláře, které v zajetí dosáhly asi 400 kg živé hmotnosti.

Rozšíření a stanoviště [upravit | upravit kód]

Žijí v Africe, Asii, jižní Evropě a Novém světě. Preferují především otevřená prostranství (stepi, savany, pouště), ale řada druhů obývá i tropické deštné pralesy.

Chování a životnost[upravit | upravit kód]

Suchozemské želvy jsou oproti sladkovodním velmi pomalé a nemotorné, takže se v případě nebezpečí nesnaží utéct, ale schovávají se do krunýřů. Další způsob obrany používaný mnoha suchozemskými želvami je náhlé vyprázdnění velmi prostorného močového měchýře. Středoasijská želva v nebezpečí syčí jako zmije.

Vyznačují se fenomenální vitalitou a dlouhou životností. Očekávaná délka života v závislosti na druhu je 50-100 let, někdy až 200.

Jídlo [upravit | upravit kód]

želva ostruhá (Centrochelys sulcata)

Suchozemské želvy jsou zpravidla býložravé (jedí zeleninu, zeleninu a různé ovoce), ale jejich strava může obsahovat určité množství potravy živočišného původu. Vydrží velmi dlouho bez vody a potravy a v přítomnosti šťavnaté vegetace vodu vůbec nepotřebují, ale rádi ji pijí, zvláště v horku.

Klasifikace [upravit | upravit kód]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button