Kde žije lev: v savaně nebo v tropickém lese?
Je to svalnatá kočka s kompaktním tělem, velkou hlavou a krátkými nohami, jejichž přední část se vyznačuje silou, s drápy až 7 cm, jsou několikrát ostřejší než lidé. Zuby a silné čelisti lvů jsou určeny k lovu, délka tesáků dosahuje 8 cm – mají vynikající čich – jsou schopni cítit potenciální kořist na vzdálenost jednoho a půl kilometru.
Bez problémů dokážou skočit několik metrů a běžet rychlostí až 80 km/h, ale po krátkých bězích se rychle unaví. Lev má neúměrně malé srdce vzhledem k celkové tělesné hmotnosti – 1%, to je nejméně mezi predátory.
Jeden z mála predátorů s výrazným sexuálním dimorfismem. Hlavním charakteristickým znakem samce je hříva, která se mění od velmi malé až po obrovskou a tlustou (dosahuje 40 cm), může pokrývat krk, hlavu, ramena, hrudník a pokračovat i podél břicha. Barva hřívy se mění od bílé po černou, s věkem vždy tmavne. Srst na těle je krátká, žlutošedá nebo zlatočervená s různými odstíny, hříva má často stejnou barvu jako kůže, ale může být tmavší. Ocas se střapcem.
Samci jsou mnohem větší než samice. Průměrný samec váží od 150 kg do 250 kg a může dosáhnout 370 kg. Průměrně lvice váží 120-180 kg. Nejsou žádní lvi se stejnými tlamami. Každý má svou jedinečnou vlastnost.
Lvi obývají hlavně savany, ale někdy se mohou přestěhovat do křovin nebo lesů. Na rozdíl od ostatních koček nežijí samy, ale ve zvláštních rodinných skupinách – pýchách. Pýcha se obvykle skládá z příbuzných samic, potomků a několika dospělých mužů. Samice loví společně, ve většině případů na velké kopytníky. Lvi záměrně neloví lidi, ale případy kanibalismu jsou pozorovány velmi často. Lvi jsou vrcholoví predátoři, což znamená, že zaujímají nejvyšší pozici v potravním řetězci.
I když lvi obvykle neloví lidi, občas dojde k lidským obětem. Většinou samci loví lidi. – Wikipedie
Hlavními lovci jsou samice, jsou pružnější a ovladatelnější. Samci se zabývají ochranou pýchy, ale lvice jsou také vždy připraveny bránit se před invazí. Lvi označují své území hlasitým řevem a jejich vůní, rozstřikujíce keře a kameny. Lví řev je slyšet večer před začátkem lovu a brzy ráno na vzdálenost až 8 km. Čas od času se samci také účastní lovu velkých zvířat, jako je buvol, ale lov tohoto velkého zvířete může pro dravce způsobit zranění nebo dokonce smrt. Běžnou kořistí samic jsou zebry, gazely, jeleni, antilopy a prasata bradavičnatá. Lvi nikdy nežvýkají. Místo toho si krájí jídlo tesáky a polykají ho na velké kusy.
Někdy se lvům podaří kolektivně porazit vysokou žirafu, která je výrazně silnější než lvi a rychle běží. Ale ne vždy má štěstí.
Lvice a lvi dospívají ve věku 3-4 let, ale samci jsou schopni vytlačit ostatní samce z jakékoli pýchy do věku 5 let.
Lvice přivádí od jednoho do 4 koťat na odlehlé místo. Koťata se rodí slepá a velmi slabá, šest měsíců se živí mlékem a od 3 měsíců zkoušejí maso. Samice v hrdosti se mohou ke koťatům chovat jinak než ke svým vlastním, ale obvykle si navzájem pomáhají s péčí o mláďata a jsou ochotny nakrmit každé kotě, které o to požádá. Mezi lvíčaty je vysoká úmrtnost na ostatní predátory (hyeny, šakali, leopardi, orli, hadi) a při nedostatku potravy pro celou pýchu (odrostlá mláďata se ke kořisti dostávají jako poslední) jen každé páté přežije do dospělost. Lvíčata během prvních dvou let života nevědí, jak vydávat plnohodnotné zvuky vrčení, ale dospělí mohou vrčet, vrčet, syčet, kašlat, štěkat a řvát.
Lev patří do rodu Panthera. Patří sem také tygr, jaguár, leopard a sněžný leopard. Africký lev žije v Africe, v jižních oblastech poblíž saharské pouště. Asijský lev žije v západní části Indie. Lvi žijící na území střední a západní Afriky jsou blíže příbuzní lvům indickým asijským než africkým. Tyto druhy lvů se zase dělí na poddruhy. Mezi africkými lvy se rozlišuje několik podskupin v závislosti na jejich původu.
Bílý lev není klasifikován jako samostatná kategorie jako poddruh, protože za své výrazové rozdíly vděčí specifickému genu. Jsou velké velikosti a váží 200-300 kg.
Bílí lvi, z nichž dnes nezbylo více než tři sta, jsou uvedeni v Červené knize.
Nepřátelé
Zranění lvi se mohou stát obětí hyen a leopardů, lvi mohou být také vážně zraněni při lovu nebo střetech různých chloub.
V přirozeném prostředí jsou hlavním konkurentem lvů hyeny skvrnité. Oba druhy predátorů jedí stejnou potravu a často se dostávají do konfliktu kvůli kořisti. Hyeny se často shromažďují poblíž místa lvů v naději, že budou mít prospěch ze zvířat zabitých velkými kočkami. Překvapivě jsou to často lvi, kteří berou potravu od hyen, a ne naopak. Hyeny jsou zase schopny lvům důstojně odmítnout kvůli jejich zvyku držet pohromadě a jednat agresivně.
Lev se může stát obětí krokodýla nilského, největšího z tohoto druhu plazů žijících na africkém kontinentu. Krokodýl nilský, vážící několik set kilogramů a dlouhý 5 metrů, se často vyskytuje se lvem poblíž řeky, kam přichází velká kočka uhasit žízeň. Někdy dojde k boji mezi dvěma predátory, a pokud se boj odehraje ve vodě, krokodýl téměř jistě vyhraje. Mamba černá, obrovský jedovatý had, dokáže snadno zabít lva. Je pravda, že tento plaz nemá mnoho důvodů ke konfliktům s velkou kočkou, pokud se dravec nerozhodne hodovat na kořisti poblíž jejího doupěte. — givnost.ru/lev-zhivotnoe-opisanie-osobennosti-obraz-zhizni-i-sreda-obitaniya
V přírodě se lvi dožívají v průměru jen něco málo přes deset let (samice do 15 let), v zajetí až 25 let, rekord je 30 let.
Zajímavý faktы
- Pokud by bylo možné oholit lva a tygra, bylo by těžké je od sebe odlišit na základě jejich tělesné stavby – jsou si tak podobní. Tygří pruhy se však neholí☺protože. opakoval na jejich kůži.
- Lvi jsou z kočičí rodiny nejlínější, spí a jen tak polehávají. 16-20 hodin každý den
- Lvi nenávidí gepardy a leopardy: vždy je napadnou, když se setkají, berou jim kořist a berou životy jejich mláďatům a dokonce i dospělým, když je taková příležitost.
- Hyeny a lvi jsou přirozeně nepřátelští, ale pokusy na hyenách skvrnitých v zajetí ukazují, že ti, kteří se lvy nemají předchozí zkušenost, se ke svému druhu chovají lhostejně, ale na pach lva reagují strachem.
- Když se samec lva páří se samicí tygra, jaguára a leoparda, vznikají kříženci.
- Lvi, zejména samci, opravdu neradi lezou na stromy (na rozdíl od jiných velkých a malých koček)

Oblasti znalostí: Masožravci Druh: Panthera leo Rod: Panthera Čeleď: Felidae Řád/řád: Carnivora (Carnivora) Třída: Savci (Mammalia) Kmen/Oddělení: Chordata (Chordata) Království: Animalia (Animalia) Latinský název: Panthera leo Délka: 2,5 m
strunatci Zvířata strunatci
Lev (panthera leo), savec z čeledi koček. Délka těla 170–250 cm, ocas 90–110 cm, výška v kohoutku do 90–125 cm, hmotnost 190–270 (až 375) kg u psů a 125–170 (až 190) kg u fen. Dospělí samci (od 5. roku života) se od samic liší hustou bujnou hřívou na hlavě. Zástupci asijského (indického) poddruhu lva (Panthera leo persica) hříva je kratší a méně hustá. Barva těla je pískově žlutá; hříva a chomáč ocasu jsou obvykle tmavší. Lvíčata mají na těle jasně viditelné tmavé skvrny, které obvykle s věkem vyblednou.

Lvi (Panthera leo; samice a samec), národní park Etosha (Namibie). Video: Martin Harvey / Shutterstock Lions (Panthera leo; samice a samec), národní park Etosha (Namibie). Video: Martin Harvey/Shutterstock
Martin Harvey / Shutterstock Martin Harvey / Shutterstock
Dříve byl lev rozšířen v severozápadní Africe, jihozápadní a jižní Asii a jihovýchodní Evropě. V současné době přežil pouze ve střední Africe (subsaharská Afrika) a na severozápadě Hindustanského poloostrova. Přilne k otevřené krajině: stepi a savanám. Na rozdíl od ostatních zástupců čeledi koček žijí lvi obvykle v rodinných skupinách – pýchách, skládajících se ze 4-6 samic a jejich mláďat; Chlouba zabírá plochu až 400 km2. Potravu získávají především samice, které společně loví především kopytníky (zebry, různé antilopy, buvoli atd.). Dospělí samci žijí sami nebo v malých skupinách (2–5 jedinců); živí se drobnými zvířaty. Lvi jsou aktivní hlavně v noci a mohou spát až 20 hodin denně.

Vokalizace lvů (Panthera leo). Vokalizace lvů (Panthera leo).
Kittisak Srithorn / Shutterstock Kittisak Srithorn / Shutterstock
Samice přivádí potomky jednou za 1 roky. Březost trvá asi 2 dní, ve vrhu až 100 slepých, bezmocných mláďat, z nichž nepřežije více než polovina. Po dobu 6 měsíců po porodu žije samice se svými novorozenci odděleně a poté se připojí k pýchě. Lvi pohlavně dospívají v 2. roce života. Očekávaná délka života je asi 5 let, největší reprodukční aktivita je až 40 let; Lvi se v zajetí dobře rozmnožují. Uvedeno v Červeném seznamu IUCN; nejohroženějším státem je asijský poddruh, jehož populace nečítá více než 20 jedinců; Počet poddruhů lva afrického má klesající tendenci a jeho stav je alarmující. Ščipanov Nikolaj Alexandrovič. První publikace: Velká ruská encyklopedie, 300.
Publikováno 23. května 2022 v 10:09 (GMT+3). Poslední aktualizace 25. dubna 2023 v 13:28 (GMT+3). Kontaktujte redakci

Oblasti znalostí: Masožravci Druh: Panthera leo Rod: Panthera Čeleď: Felidae Řád/řád: Carnivora (Carnivora) Třída: Savci (Mammalia) Kmen/Oddělení: Chordata (Chordata) Království: Animalia (Animalia) Latinský název: Panthera leo Délka: 2,5 m
- Vědecký a vzdělávací portál „Velká ruská encyklopedie“
Vytvořeno s finanční podporou Ministerstva digitálního rozvoje, komunikací a masových komunikací Ruské federace.
Osvědčení o registraci hromadných sdělovacích prostředků EL č. FS77-84198, vydané Federální službou pro dohled nad komunikacemi, informačními technologiemi a hromadnými komunikacemi (Roskomnadzor) dne 15. listopadu 2022.
ISSN: 2949-2076 - Zakladatel: Autonomní nezisková organizace „Národní vědecké a vzdělávací centrum „Velká ruská encyklopedie“
Šéfredaktor: Kravets S.L.
Telefon redakce: +7 (495) 917 90 00
E-mailem Redakční e-mail: [email protected]
- © ANO BRE, 2022 – 2024. Všechna práva vyhrazena.
- Podmínky použití informací. Veškeré informace zveřejněné na tomto portálu jsou určeny pouze pro osobní potřebu a nejsou předmětem další reprodukce.
Mediální obsah (ilustrace, fotografie, videa, zvukové materiály, mapy, naskenované obrázky) lze použít pouze se svolením držitelů autorských práv. - Podmínky použití informací. Veškeré informace zveřejněné na tomto portálu jsou určeny pouze pro osobní potřebu a nejsou předmětem další reprodukce.
Mediální obsah (ilustrace, fotografie, videa, zvukové materiály, mapy, naskenované obrázky) lze použít pouze se svolením držitelů autorských práv.