Kde koala žije a čím se živí?

Oblasti odbornosti: Chráněná zvířata, vačnatci Druh: Phascolarctos cinereus Rod: Phascolarctos Čeleď: Phascolarctidae Řád: Diprotodontia Třída: Savci (Mammalia) Kmen/Oddělení: Chordata (Chordata) Království: Animalia (Animalia) Jiné latinské názvy: Phascolarctos : Medvěd vačnatý
strunatci Zvířata strunatci
Koala, vačnatý medvěd (Phascolarctos cinereus), vačnatý savec, zastoupený jediným druhem v rodině a rodu stejného jména. Navenek připomíná malého medvěda (odtud druhé jméno). Délka těla do 82 cm, hmotnost do 16 kg. Hlava je velká, velké kulaté uši jsou široce rozmístěné, pokryté hustou srstí; krátký ocas je neviditelný. Na předních končetinách jsou první a druhý prst naproti ostatním. Srst je hustá, měkká, světle nebo tmavě šedá, břicho je bělavé. Dobře vyvinutý plodový váček se otevírá dozadu. Koala žije v eukalyptových lesích východní Austrálie. Živí se výhonky a listy některých druhů eukalyptů. Potrava se tráví ve slepém střevě za účasti symbiontních bakterií. Aktivní v noci. Zpravidla sedí nehybně nebo se pomalu pohybuje mezi stromy a zřídka sestupuje k zemi; vyděšený, obratně skočí na blízký strom nebo rychle uteče po zemi; umí plavat. Obvykle vede osamělý životní styl, drží se určitých oblastí, které zřídka opouští. Dospělý samec má obvykle harém několika samic.

Koala (Phascolarctos cinereus) s mládětem. Výživa. Koala (Phascolarctos cinereus) s mládětem. Výživa.
Rafael Ben-Ari / DigitalVision / Getty Images Rafael Ben-Ari / DigitalVision / Getty Images
Těhotenství asi 1 měsíc; ve vrhu bývá jedno velmi malé (délka do 2 cm, hmotnost asi 5 g) mládě; do šesti měsíců se živí mateřským mlékem, od kterého se postupně odstavuje, asi další 1 měsíc, přičemž jako potravu dostává od matky speciální výkaly – pastu z polonatrávených listů eukalyptu (tak se do organismu dostává potřebná mikroflóra tělo koaly). Ve věku 7–8 měsíců se mláďata konečně přesunou na matčina záda; samice ji opouštějí ve věku 12–18 měsíců, samci zůstávají s matkou do 3 let. V 19. – počátkem 20. stol. Koala byla důležitým předmětem obchodu s kožešinami, a proto se její počty výrazně snížily a zůstávají nízké. Uvedeno v Červeném seznamu IUCN. Ščipanov Nikolaj Alexandrovič. První publikace: Velká ruská encyklopedie, 2009.
Publikováno 25. července 2023 v 17:13 (GMT+3). Poslední aktualizace 25. července 2023 v 17:13 (GMT+3). Kontaktujte redakci

Oblasti odbornosti: Chráněná zvířata, vačnatci Druh: Phascolarctos cinereus Rod: Phascolarctos Čeleď: Phascolarctidae Řád: Diprotodontia Třída: Savci (Mammalia) Kmen/Oddělení: Chordata (Chordata) Království: Animalia (Animalia) Jiné latinské názvy: Phascolarctos : Medvěd vačnatý
- Vědecký a vzdělávací portál „Velká ruská encyklopedie“
Vytvořeno s finanční podporou Ministerstva digitálního rozvoje, komunikací a masových komunikací Ruské federace.
Osvědčení o registraci hromadných sdělovacích prostředků EL č. FS77-84198, vydané Federální službou pro dohled nad komunikacemi, informačními technologiemi a hromadnými komunikacemi (Roskomnadzor) dne 15. listopadu 2022.
ISSN: 2949-2076 - Zakladatel: Autonomní nezisková organizace „Národní vědecké a vzdělávací centrum „Velká ruská encyklopedie“
Šéfredaktor: Kravets S.L.
Telefon redakce: +7 (495) 917 90 00
E-mailem Redakční e-mail: [email protected]
- © ANO BRE, 2022 – 2024. Všechna práva vyhrazena.
- Podmínky použití informací. Veškeré informace zveřejněné na tomto portálu jsou určeny pouze pro osobní potřebu a nejsou předmětem další reprodukce.
Mediální obsah (ilustrace, fotografie, videa, zvukové materiály, mapy, naskenované obrázky) lze použít pouze se svolením držitelů autorských práv. - Podmínky použití informací. Veškeré informace zveřejněné na tomto portálu jsou určeny pouze pro osobní potřebu a nejsou předmětem další reprodukce.
Mediální obsah (ilustrace, fotografie, videa, zvukové materiály, mapy, naskenované obrázky) lze použít pouze se svolením držitelů autorských práv.

Koaly žijí pouze v jižních a východních oblastech Austrálie. Tyto oblasti jsou dostatečně vlhké na to, aby podporovaly eukalyptové lesy, stanoviště koal.
Ve státě Jižní Austrálie byly v první polovině dvacátého století koaly kvůli lovu zcela zničeny. Pro obnovu populace byla zvířata přemístěna z jiných oblastí. Jejich stanoviště nyní pokrývá asi 1 milion km².
Vzhled koal
První evropští osadníci na konci XNUMX. století nazývali zvířata koala pro jejich vnější podobnost s medvědem. Proč koala není medvěd? Tato zvířata nejsou příbuzná. Koaly patří mezi vačnaté druhy. V současné době jsou to jediní zástupci moderní rodiny koala. Název „koala“ („nepijící“) pochází z jazyka domorodců, kteří věřili, že zvířata vodu vůbec nepila.
Jak vypadá koala? Koaly mají husté, kulaté tělo dlouhé až 80 cm, váží od 5 do 14 kg. Celé tělo je pokryto hustou šedou srstí o tloušťce 2–3 cm, na krku je bílý kožešinový límec. Samice mají na břiše vak na nošení mláďat.
Zvířata se vyznačují velkými kulatými ušima a černým konvexním nosem. Mají dlouhé, silné a pohyblivé končetiny s velkými ostrými drápy, uzpůsobené pro lezení po stromech. Zajímavé je, že prsty koal mají kapilární vzory, vzácné u zvířat, podobné těm lidským.
Postava koaly
Koaly jsou klidné a pomalé, což se vysvětluje zvláštnostmi jejich stravy a metabolismu. Tato důvěřivá zvířata klidně zacházejí s lidmi, což pro ně sehrálo katastrofální roli: lovci je nemilosrdně zničili kvůli cenné kožešině.
Koaly preferují osamělost a málo spolu komunikují. V případě potřeby se vyjadřují pomocí charakteristických zvuků – bručení, chrochtání.
Koaly vypadají roztomile, ale mohou být nebezpečné. Pokud uvidí ohrožení mláďat, použijí své drápy, silné čelisti a ostré tesáky a mohou nepřítele vážně poškrábat a dokonce mu ohlodat končetiny.
Životní styl koaly
Koaly tráví téměř celý život v korunách eukalyptů. Přes den spí, pohodlně sedí na vidlicích kmenů a houževnatými tlapami se chytají větví. Koaly jsou schopny zůstat bez pohybu 16–18 hodin denně. V noci zvířata lezou na stromy a jedí listy.
Někdy se koaly pevně obejmou a přitisknou se ke kmenům stromů. Vědci, kteří zkoumali jejich životní styl, zjistili, že tak unikají horku: teplota eukalyptů ve spodní části je o několik stupňů nižší než teplota vzduchu.
Zvířata obratně skočí na jiný strom nebo k němu přeběhnou na čtyřech nohách. Někdy se přestěhují do jiného eukalyptového háje. Pokud je nutné překročit řeku nebo potok, pak přes ně přeplavou koaly.

Nutriční vlastnosti koal
Co jí koala? Býložravé koaly mají monotónní stravu – jedí listy a výhonky eukalyptů. Zvíře potřebuje 0,5 až 1,1 kg rostlinné potravy denně. Někdy koaly jedí trochu země, aby mineralizovaly. Vlhkost získávají také z listů a olizují rosu z větví a kmenů stromů. Na rozdíl od všeobecného přesvědčení koaly pijí vodu z nádrží, ale dělají to velmi zřídka, během velkého sucha nebo když jsou nemocní.
Listy a výhonky eukalyptu jsou vláknité a tvrdé. Koaly je dlouho drtí a schovávají ve svých lícních váčcích. Trávení takového jídla trvá dlouho: metabolismus koal je dvakrát pomalejší než u většiny savců.
Většina eukalyptů má vysoký obsah toxických sloučenin, které mohou být smrtelné pro ostatní zvířata. Z tohoto důvodu koaly nemají téměř žádné potravní konkurenty. Tato zvířata mají velmi ostrý čich, ze stovek druhů eukalyptů si vyberou několik málo jedovatých. Přitom, jak vědci zjistili, koaly jsou na takové jídlo geneticky uzpůsobené.
Chov koaly
Koaly vedou osamělý způsob života, ale v období páření se shromažďují v malých skupinách, ve kterých je jeden samec a 2–5 samic. Hlasitým voláním přitahuje samice a zanechává stopy na stromech. Volání samců je slyšet na kilometr daleko, troubí na nízké frekvence díky dodatečnému páru hlasivek za hrtanem.
Koaly se množí jednou za 1–2 roky, během australského léta – od října do února. K páření dochází na stromech. Březost u žen trvá 30–35 dní. Obvykle se narodí jedno malé dítě (délka – 15-18 mm, hmotnost – 5,5 g), ale někdy se mohou narodit dvojčata. Šest měsíců po narození žije ve vaku své matky a živí se jejím mlékem. Pak zůstává dalších šest měsíců na zádech nebo na břiše a drží se na srsti. Samice pohlavně dospívají ve 2–3 letech, samci ve 3–4 letech.

Zranitelný stav koal
Na přelomu 1927. a 1950. století bylo vyhubeno obrovské množství koal. V roce 2019 byl jejich lov zakázán, ale až v 2020. letech XNUMX. století byla populace obnovena na původní stav. Existenci moderních endemitů dnes ohrožuje odlesňování, změna klimatu a časté požáry v Austrálii. Třetina jejich dobytka zemřela na živly v letech XNUMX–XNUMX.
Zvířata jsou velmi nemocná a umírají na klíšťata a infekce zavlečené do země. Koaly trpí zánětem spojivek a zánět dutin často přechází v zápal plic. Proč byste se neměli dotýkat koal? Kromě běžných nemocí trpí téměř všechny koaly chlamydiemi. Někdy je možný kontakt a přenos této pohlavně přenosné choroby z domácnosti.
V zemi byla vytvořena speciální klinika pro koaly. Vzhledem ke všem faktorům je délka života těchto zvířat 12–13 let, i když jsou známá fakta o delším životě v zajetí – až 20 let.
Podle stavu ochrany Mezinárodní unie pro ochranu přírody (IUCN) jsou koaly od roku 1999 uvedeny jako zranitelné. Panují ale obavy, že se brzy stanou ohroženým druhem.
V současné době země pokračuje v úsilí o zachování těchto jedinečných zvířat; byly otevřeny dva koaly parky. Turisté sem proudí, aby viděli a vyfotografovali slavné endemické druhy.