Moderni reseni

Jaký je rozdíl mezi kunou a fretkou?

Rod Mustelidae patří do řádu predátorů. Tyto exempláře lze nalézt kdekoli. Jejich velikost se pohybuje od miniaturní lasičky, nejmenšího predátora na světě, až po děsivého, tajnůstkářského rosomáka, který připomíná medvěda. Savci, kteří se živí živočišnou potravou, patří do tohoto rodu, liší se jeden od druhého. Jedná se o neforemného, ​​nenuceně vyhlížejícího jezevce, energickou vodní vydru a báječného parkouristu – kunu.

O čem je ten článek?

Čeleď Mustelidae: zástupci

Čeleď mustelidae zahrnuje téměř padesát pět druhů fretek, jezevců, kun, vyder, rosomáků a dalších zvířat. Jeho zástupci jsou považováni za masožravé, žijí na povrchu země a oblastech pokrytých vodou po celé naší planetě, s výjimkou australského kontinentu, Antarktidy a ostrovů v oceánech. Někteří z nich, zejména norek, jsou loveni a chováni výhradně pro stahování z kůže.

Samci jsou mnohem větší než samice, téměř dvakrát větší. Protáhlý tvar těla špatně udržuje teplo, takže exempláře tohoto rodu se vyznačují zvýšeným metabolismem, nadměrnou zvědavostí a existují v nekonečném hledání potravy.

Gornostay

Hranostaj vypadá jako lasička, ale velikostí je mnohem působivější. Liší se pouze barvou okraje ocasu: u hranostaje je vždy černý, a to i v zimě. Jejich preference stanovišť jsou totožné – preferují polootevřené oblasti a často se usazují v blízkosti vodních ploch.

Nabídka zvířat zahrnuje: hlodavce a středně velké ptáky, plazy, obojživelníky a ryby, protože dravec je vynikající plavec. Je docela rozhodný a hbitý, rychle se pohybuje po zemském povrchu, kmenech a korunách stromů.

Solonga

Zvíře má také podobnou stavbu těla jako hranostaj a lasička. Žije na jihu Sibiře a na Dálném východě. Zvíře dosáhlo největšího rozšíření na Altaji. Nejznámější je jako lasice gopher nebo lasička altajská. Dosahuje délky až dvacet osm centimetrů a výběžek ocasu dosahuje až patnácti centimetrů. Slupka má světlejší odstín než u hermelínu.

Tento dravec miluje území, na kterém se nacházejí hory a stepi kolem nich. Nejraději jí hlodavce. Populace zvířat v některých oblastech poklesly v důsledku ničení stanovišť a lidských zásahů.

Kolonok

Obývá rozsáhlé území od pohoří Ural až po Dálný východ. Toto zvíře je střední velikosti: samci dorůstají do třiceti devíti centimetrů a mají délku ocasu až dvacet centimetrů. Barva slupky je slámově červená; na tlamě je „maska“ tmavšího odstínu.

Z hlediska stravy má stejné preference jako jeho příbuzní: drobní hlodavci a ptáci. Pokud na ně cestou narazí, neodmítnou hady, žáby a ryby. Zvíře má velmi cennou srst, proto je loveno, čímž se výrazně snížila jejich populace.

Minks

Touha zmocnit se čokoládově hnědé voděodolné kůže nutí člověka zabít velké množství těchto úžasných a půvabných zvířat. V současné době je známo několik druhů těchto dravých mušlí: evropský a americký. První z nich je zachován pouze na území východní Evropy a Španělska. Za druhé -. nachází se v Severní a Jižní Americe, v celé Evropě a severní Asii. Tyto druhy nemají mezi sebou prakticky žádné rozdíly.

Přečtěte si více
Jaký je problém s elektrickým posilovačem řízení v Audi Q5?

Dravci se živí drobnými savci, raky, žábami, rybami a drobným ptactvem. Největší trofejí by mohl být ondatra a další vodní hlodavci, protože norci jsou výborní plavci.

fretky

Jedná se o malého dravce s podlouhlým tělem a nízkými nohami. Vlna obsahuje krátká vlákna stejné velikosti. V současné době existují informace o třech typech fretek: prérijní, černonohé a lesní.

Step žije ve stepních a polostepních oblastech, počínaje územím Ruska a dosahujícím čínských hranic. Lesnoy preferuje k životu evropské lesy, s výjimkou skandinávských. Patří sem i fretka, která je považována za domestikovaný druh. Blackfoot se nachází v západních oblastech Severní Ameriky. Nedávno byl považován za vyhynulý druh, ale bylo nalezeno jejich malé osídlení.

Zvíře je chováno v zajetí a poté vypuštěno do svého přirozeného prostředí. Obecně jsou fretky nenáročné na výběr potravy, jedinou výjimkou je fretka černonohá, která loví především pro psy.

obvaz

Fretka mramorovaná je považována za nejkrásnějšího zástupce savců z čeledi mustelidae, protože má výjimečnou barvu srsti. Břicho, hrudník a nohy jsou černé a po stranách je světle žlutá kůže s tmavými skvrnami. Tlama má charakteristickou „masku“, stejnou jako u tchoře lesního.

Predátor žije v suchých oblastech táhnoucích se od jižní Evropy až k hranicím s Čínou. Populace zvířete byla zasažena lidským jednáním a otravou chemickými látkami.

Marten

Další zástupce lasicovitých. Zvířata se usadila v jehličnatých a smíšených lesích Eurasie a USA.

Sable

Sobol je zvíře z čeledi mustelid. Podobně jako u kuny borovicové jsou jediným rozdílem větší uši a krátký ocas. Světlá skvrna v oblasti hrudníku není příliš patrná a nemusí být vůbec patrná.

Stanoviště nepřesahuje stát a nachází se od pohoří Ural po severovýchodní oblasti Sibiře a jižně od Sikhote-Alin. Žije v horských a nížinných lesích, ukrývá se na zarostlejších místech. Žije v obydlích vykopaných v oblastech skrytých před zraky. Životní styl: loví hlodavce a středně velké ptáky, zajíce a další malá zvířata.

Sobol (mustel) byl vždy považován za oblíbeného predátora pro národní hospodářství, jehož historie sahá až do středověku. Jeho kožich vždy byl a bude nejcennější na světovém trhu.

Pecan

Další zvíře z čeledi mustelid. Je považován za vynikajícího rybáře, vzhledově podobný kuně, ale působivější velikostí a hmotností kolem devíti kilo. Dravec krásně plave, stejně jako se pohybuje mezi stromy.

Přizpůsoben životu v lesích Severní Ameriky. Preferuje jíst: žáby, ondatry, chipmunkové a veverky. Dokáže si poradit i s liškou a jelenem, který ztratil sílu. Dravec má velmi rád dikobrazí maso, které ne každý dokáže překonat. Dovedně povalí oběť na záda a prořízne ostré zuby do zranitelného břicha.

Harza

Největší exemplář z dynastie savců mustelidů. Samec dosahuje velikosti až sedmdesát dva centimetrů. A zbarvení tohoto savce nemůže zůstat bez povšimnutí. Tato šelma má pozoruhodnou sílu a hbitost. Nejraději žere malé i větší hlodavce. Dokonce lovit jeleny pižmové. Stanovištěm harzy je jižní a jihovýchodní Asie, až po západní hranice s Pákistánem. A také v oblastech Dálného východu a pohoří Sikhote-Alin.

Přečtěte si více
Nemoci kaktusů: fotografie, jména, léčba, popis

Další zástupci

Existuje asi padesát sedm druhů a dvacet čtyři rodů mustelidae. Mezi ně patří: lasičky, norci a fretky (zahrnující dvacet tři druhů a sedm rodů); kuny (asi osm druhů a dva rody); rosomáci; vydry (třináct druhů a sedm rodů); jezevci (všech deset druhů a šest rodů).

Krátce před současností byli do této čeledi řazeni i skunky. Provedené genetické a molekulární vyšetření však potvrdilo důvod jejich rozdělení do samostatné rodiny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button