Recenze

Jak se jmenuje labuť?

labutě (Cygnus), rod ptáků z čeledi Anatidae z řádu Anseriformes. Největší zástupci řádu, délka 102–165 cm, hmotnost 3,5–15 kg, rozpětí křídel 2–2,5 m. Tělo je mohutné, délka krku se rovná délce těla nebo ji přesahuje; nohy jsou krátké, s velkými blány mezi třemi předními prsty. Na vodě se vyznačuje vysokým přistáním se zvýšenou zadní částí trupu. Barva opeření je obvykle bílá, často s načervenalým povlakem na hlavě a krku, nebo černobílá. Neexistuje žádný pohlavní nebo sezónní dimorfismus, mladí jedinci jsou šedaví nebo nahnědlí s matným zobákem, plné opeření v dospělosti získávají ve třetím roce.

Na světě existuje 7–8 druhů; rozšířený hlavně na severní polokouli, zavlečený na mnoho míst (mimo jejich areál) lidmi. Černá labuť (Cygnus atratus, někdy odděleny do samostatného rodu Chenopsis) žije v Austrálii a na ostrově. Tasmánie, zavlečená na Nový Zéland; Na jihu Jižní Ameriky žije labuť černokrká (Cygnus melanocorypha, někdy rozděleny do rodu Sthenelides. Nelétavý druh – Cygnus sumnerensis, v blízkosti černé labutě, vyhynul v 17. století. ale ne. Chatham poblíž Nového Zélandu.

V Ruské federaci hnízdí 4 druhy: labuť němá, labuť velká, labuť malá a labuť americká. Na Čukotku letí labuť trubač. Všechny labutě jsou vodní ptactvo, ale běžně se nepotápějí. Z vody vzlétají po dlouhém běhu, létající hejna se vyznačují jasnou formací. Za letu křídla vydávají ostrý hvizd. Hlas většiny druhů je hlasitý, jako trubka, zatímco jiné pouze syčí.
Labuť trubač (Cygnus buccinator). Foto: Andrew Reding, flickr.com. CC BY-NC-ND 2.0 Trubačská labuť (Cygnus buccinator). Foto: Andrew Reding, flickr.com. CC BY-NC-ND 2.0 Živí se převážně rostlinnou potravou, kterou shromažďují ve vodě v mělkých hloubkách pomocí svého dlouhého krku; Méně často se živí na březích vodních ploch – okusují trávu a vyhrabávají hlízy. Během podzimního tahu se živí převážně různými semeny. Hnízdí ve sladkých vodách, během migrace a zimování jsou běžné i v pobřežních mořských vodách. Severní druhy jsou stěhovavé, zimují v nezaledněných vodách jižních mírných a subtropických pásem Severní Ameriky a Eurasie a na hnízdiště přilétají ihned po otevření řek a jezer (mláďata později než dospělci). Během páření němý němý a černá labuť ohýbají krky ve tvaru písmene S a často zvedají a pootevřejí křídla v podobě velkolepých „plachet“. Labutě tvoří trvalé páry (většinou se rozcházejí až se smrtí jednoho z partnerů), aktivně brání své hnízdiště před predátory, jinými labutěmi, často i jakýmkoli jiným vodním ptactvem, úderem ohybu křídla dokážou zabít liška, pes, zlomit člověku ruku, způsobit velmi citlivé štípnutí silným zobákem. V řídkých společenstvech může hnízdit pouze labuť černá. V mělké vodě je vybudováno masivní hnízdo z rostlinného materiálu (až 3 m v průměru). Snůška 1–12 (obvykle 4–5) velmi velkých (až 120 x 80 mm) bílých vajec se inkubuje 30–40 dní, přičemž o potomstvo se stejnou měrou starají samec i samice. Na hnízdě jsou velmi opatrní. Mláďata jsou pokryta hustým světle šedým peřím a mají tmavé (méně často růžové) zobáky a nohy. Mladí ptáci létají ve věku 2,5–4,5 měsíce. V přírodě se dožívají až 25 let. Mezi mnoha národy byly labutě uctívány jako posvátní ptáci, kterým bylo zakázáno lovit. Labutě jsou často drženy a chovány jako okrasní ptáci. Většina druhů je běžná a jejich počet se zvyšuje. Labuť malá a labuť americká jsou zahrnuty v Červené knize Ruské federace. Koblik Jevgenij Alexandrovič

Přečtěte si více
V jakém věku chlapcům rostou pubické ochlupení?

Publikováno 28. října 2022 v 14:59 (GMT+3). Poslední aktualizace 11. července 2023 v 19:12 (GMT+3). Kontaktujte redakci

Oblasti odbornosti: Anseriformes Rod: Cygnus Čeleď: Anatidae Řád/Řád: Anseriformes Třída: Ptáci (Aves) Kmen/Divize: Chordata Království: Animalia Latinský název: Cygnus Délka: 1,65 m

  • Vědecký a vzdělávací portál “Velká ruská encyklopedie”
    Vytvořeno s finanční podporou Ministerstva digitálního rozvoje, komunikací a masových komunikací Ruské federace.
    Osvědčení o registraci hromadných sdělovacích prostředků EL č. FS77-84198, vydané Federální službou pro dohled nad komunikacemi, informačními technologiemi a hromadnými komunikacemi (Roskomnadzor) dne 15. listopadu 2022.
    ISSN: 2949-2076
  • Zakladatel: Autonomní nezisková organizace „Národní vědecké a vzdělávací centrum „Velká ruská encyklopedie“
    Šéfredaktor: Kravets S.L.
    Telefon redakce: +7 (495) 917 90 00
    E-mailem Redakční e-mail: [email protected]
  • © ANO BRE, 2022 – 2024. Všechna práva vyhrazena.
  • Podmínky použití informací. Veškeré informace zveřejněné na tomto portálu jsou určeny pouze pro osobní potřebu a nejsou předmětem další reprodukce.
    Mediální obsah (ilustrace, fotografie, videa, zvukové materiály, mapy, naskenované obrázky) lze použít pouze se svolením držitelů autorských práv.
  • Podmínky použití informací. Veškeré informace zveřejněné na tomto portálu jsou určeny pouze pro osobní potřebu a nejsou předmětem další reprodukce.
    Mediální obsah (ilustrace, fotografie, videa, zvukové materiály, mapy, naskenované obrázky) lze použít pouze se svolením držitelů autorských práv.

Pták labuť je symbolem krásy, něhy a milosti. Díky svému hrdému držení těla jsou tato krásná stvoření známá po celém světě a jsou stálými hrdiny řady pohádek, legend, tradic a moderních kreslených filmů. Mnoho druhů labutí je stálými obyvateli městských rybníků, kde je lidé krmí. Kromě toho se v poslední době praktikuje chov labutí v zajetí pro další údržbu v častých umělých rybnících a nádržích.

Pták labuť je symbolem krásy, něhy a milosti.

Tito ptáci jsou v některých oblastech planety pod zvláštní ochranou, takže jejich počet zůstává stabilní. Některá plemena labutí, kterým hrozilo vyhynutí, byla přijatými opatřeními od tohoto nebezpečného znaku odkloněna. Nyní se jejich počet postupně obnovuje. Díky zvýšené pozornosti ornitologů se mnoho zajímavostí o labutích, jejich životě a chování ve volné přírodě dostalo do povědomí široké veřejnosti.

Kde žijí labutě?

Díky moderním nástrojům používaným ke sledování pohybu volně žijících ptáků je o jejich areálech rozšíření známo mnohem více než před 50 lety. Nejen její vzhled, ale i životní styl závisí na tom, kde labuť žije. Nejpočetnějším severním druhem bývají stěhovaví ptáci. V létě se nacházejí v tundře a lesních oblastech Ameriky a Evropy. Zde se v období hojnosti snaží vylíhnout mláďata a vykrmit se.

Některé druhy těchto jedinečných ptáků se aktivně usazují ve středním pásmu. To do značné míry závisí na tom, zda v určité oblasti existují sladkovodní vodní útvary, které mohou těmto velkým ptákům poskytnout potřebné množství potravy. Typicky se severní druhy labutí stěhují na zimu do jižnějších oblastí a obývají vody Afriky, Indie a některých vzdálených ostrovů. Získat tyto informace bylo umožněno díky senzorům, které ornitologové studující chování těchto ptáků připevnili na nohy jednotlivých jedinců. Ukázalo se, že tito ptáci se ne vždy vracejí na stejné zimoviště jako v minulých letech.

Přečtěte si více
Australian Mist - popis plemene a charakteru kočky

Při letu ze severských luk se labuť americká snaží najít vhodnou vodní plochu na jihu, tedy na kalifornském pobřeží a na Floridě, kde bude spolehlivě chráněna před lidskými zraky i predátory. Tento druh je chráněn, protože jeho početní stavy nejsou příliš vysoké. Bílá labuť může někdy zimovat ve středním pásmu, obývá velké městské nádrže, kde voda nezamrzá. Zde se ptáci spoléhají na pravidelné krmení od lidí. Přesná kritéria pro výběr zimoviště nejsou známa.

Díky svému hrdému držení těla jsou tato krásná stvoření známá po celém světě.

Malé populace žijí ve střední Asii a severní Africe. Kromě toho se ptáci nacházejí na Novém Zélandu a v Austrálii. V oblastech, kde teplota vzduchu neklesá na kritickou úroveň, ptáci nemusí provádět dlouhé migrace. Obvykle žijí v tropických bažinách a jezerech. Obvykle tito ptáci žijí v párech po celý rok a chrání své vybrané území před ostatními ptáky. Žádný z druhů labutí nebude tolerovat vetřelce v jejich blízkosti. Urputně brání území, které okupují.

Čtěte také: Nelétavý pták nandu

Galerie: labutí pták (25 fotografií)

Nejpůvabnější ptáci (video)

Внешний вид

Většina lidí ví od raného dětství, jak tento majestátní pták vypadá. Je to dáno tím, že labutě mají řadu vlastností, které je odlišují od ostatních členů rodiny. Ptáci jsou největší vodní ptactvo vyskytující se v přírodě. V závislosti na odrůdě se délka těla ptáka může pohybovat od 1,2 do 1,8 m. Rozpětí křídel se obvykle pohybuje od 2 do 3 m. Hmotnost labutě se může v závislosti na odrůdě pohybovat od 5-6 do 8-12 kg. Postava je velmi hustá. Křídla jsou silná a široká, což jim umožňuje unést poměrně velkou tělesnou hmotnost. Vzhledem k popisu labutě je zvláštní pozornost věnována dlouhému krku ve tvaru S.

Každý druh tohoto vodního ptactva má své vlastní držení krku. Například některé druhy těchto ptáků drží krk svisle, zatímco jiné je silně ohýbají. Potřebují tak dlouhý krk pro rovnováhu. Zobák ptáků je poměrně velký. Je mírně zploštělý a široký. Některé odrůdy mají na bázi charakteristické ztluštění.

Zobák labutě, v závislosti na jejím plemeni, může být čistě černý, červený nebo žlutý, nebo může zahrnovat kombinaci těchto barev.

Navzdory skutečnosti, že na vodní hladině vypadají tito ptáci vzdušně a půvabně, na souši jsou velmi nemotorní. To je způsobeno tím, že jejich tlapky jsou poměrně krátké a vybavené membránami. To značně ztěžuje pohyb na tvrdém povrchu. Tlapky jsou umístěny tak, aby labuti usnadňovaly plavání. Obvykle jsou dolní končetiny tmavé barvy.

Tito ptáci mají poměrně krátký ocas. Pod ní se nachází tzv. kostrční žláza. Má ho téměř všechno vodní ptactvo. Tato žláza je nezbytná pro tvorbu voskového tuku, který pták později používá k mazání svého peří. Díky této úpravě je voděodolný. Ve většině případů je opeření dospělých jedinců jednobarevné šedé, černé nebo bílé, ale některé odrůdy mají kombinace těchto barev. Peří labutě je na dotek velmi měkké, takže se tito ptáci často stávali obětí lidí, kteří je chtěli získat. Mláďata jsou snadno rozpoznatelná, protože jsou šedé barvy.

Přečtěte si více
Jak dlouho cypřiše rostou?

Většina lidí ví od raného dětství, jak tento majestátní pták vypadá.

Běžné druhy

Tito ptáci, v závislosti na oblasti, ve které se usazují, získali specifické rysy. V současné době existuje 7 hlavních odrůd těchto ptáků, včetně:

  • ztlumit;
  • zpěvník;
  • černá;
  • černokrký;
  • Americký;
  • malý
  • trumpetista.

Čtěte také: Jak žije slavík?

Všechny mají své vlastní individuální vlastnosti. Stojí za zvážení nejpozoruhodnějších vlastností nejběžnějších odrůd těchto ptáků. Například zpěvák, který je v Eurasii extrémně běžný, po několika svlecích během puberty získá sněhově bílé opeření, tmavě zbarvené tlapky a jasně žlutý zobák. Tato stvoření mají plachou povahu a snaží se zůstat ve středu nádrže, daleko od břehů. Tito ptáci se nazývají zpěváci, protože je lze snadno identifikovat podle hlasitých zvuků, které vydávají.

Dalším běžným druhem, který koexistuje se zpěvy, je němý němý. Ptáci mají mnoho společného. Němci však při plavání vždy udržují krk v zakřivené poloze a zpěváci vždy drží krk ve svislé poloze. Tento druh má navíc na bázi zobáku charakteristický knoflíkovitý růst. Tato bílá labuť se obvykle usadí daleko od lidí. Velmi milují soukromí a ticho.

Labuť černokrká má poněkud exotický vzhled. Tito ptáci žijí pouze na omezeném území v Jižní Americe. Jsou to moc krásné labutě. Jejich tělo je pokryto sněhově bílým peřím a jejich krk a hlava jsou černé. Velmi kontrastně působí labuť černokrká. Obrázek doplňuje šedý zobák s jasně červeným hrbolatým výrůstkem.

Pozoruhodná je také labuť americká. Je jedním z nejmenších zástupců této skupiny. Jedinci tohoto druhu labutí obvykle dosahují hmotnosti nejvýše 5-6 kg. Obývají především tundrové oblasti Severní Ameriky. K chovu svých kuřat si vybírají klidné, odlehlé oblasti. Pouze zde jsou pro tato zvířata příznivé podmínky.

Zvláštní pozornost si zaslouží i labuť trubač. Pták prošel zvláštní cestou vývoje, a proto má řadu odlišností od svých příbuzných. Labuť trubač silně připomíná labuť němou. Jedná se o velmi velkého ptáka o hmotnosti až 13 kg. Délka těla ptáka, jako je labuť trubač, je asi 180 cm. Pozoruhodným rysem je přítomnost téměř plochého černého zobáku bez kužele. Labuť trubač má velmi husté opeření, díky kterému může dorazit na hnízdiště dříve než mnoho jiných příbuzných. Díky své velké velikosti jsou tito ptáci chutnou kořistí pro lovce. V některých oblastech je labuť trubač pod zvláštní ochranou.

Labuť zpěvná (video)

Životní styl labutí

Hlavními živly pro tohoto ptáka jsou vzduch a voda. Díky své jedinečné stavbě těla a velmi hustému opeření jsou tito majestátní tvorové schopni vystoupat až do výšky asi 8000 m. Labutě jsou monogamní tvorové. Se svým partnerem tráví spolu celý život. Pokud jeden z ptáků v páru zemře, druhý si může najít nového partnera, pokud je dostatečně mladý. Staří jedinci mohou strávit zbytek života sami. Většina druhů těchto ptáků provádí dlouhé migrace. Najdou se přitom i tací, kteří žijí sedavým životem. Labutě, stejně jako všechny vodní ptactvo, konzumují širokou škálu potravy, kterou mohou získat ve vodním útvaru a kolem něj. Ptačí strava obvykle zahrnuje:

  • řasy;
  • kořeny;
  • malý vodní hmyz;
  • žáby;
  • malé ryby;
  • korýši;
  • byliny.
Přečtěte si více
Charakter a vlastnosti plemene Maltipoo jsou ladnost, krása a bezvadný vzhled na chlupatých tlapkách.

Čtěte také: Hlavní druhy a stanoviště tučňáků

Labuť lze tedy nazvat všežravcem, protože může jíst potravu rostlinného i živočišného původu. Navzdory skutečnosti, že se tito ptáci nemohou ponořit do velkých hloubek, jejich dlouhý krk jim pomáhá získat potravu. Dospělí jedinci nemají prakticky žádné přirozené nepřátele, protože ptáci zřídka letí na břeh, takže útoky velkých dravých zvířat pro ně nepředstavují nebezpečí. Když ptáci vidí hrozbu, mohou létat nebo se ponořit do vody. Dravci, včetně orla skalního a orla říčního, představují vážnou hrozbu pro mladé jedince. Pár bránící své území může být velmi agresivní. Z hnízda snadno odeženou polární lišku, lišku nebo kunu. V tomto případě dospělí používají svá velká křídla a silný zobák. Velký pták při útoku může člověku dokonce zlomit ruku.

Chování labutí v období rozmnožování

Navzdory skutečnosti, že ptáci přilétají na svá hnízdiště poměrně brzy, jejich páření obvykle začíná koncem jara, kdy se teplota již ustálila. Nejprve se pár labutí zapojí do námluv a provádějí speciální synchronizované pohyby, které jim umožňují obnovit jejich stávající vztah. Poté labutí samice, která našla odlehlé místo v ostřici, začne stavět hnízdo. Toto místo by mělo být tak velké, aby samice mohla v budoucnu bezpečně inkubovat vajíčka. Může mít průměr od 1,5 do 3 m. Výška labutího hnízda může dosáhnout 0,8 m. Obvykle je ve snůšce 3 až 9 vajec.

Inkubaci obvykle provádí samice. Inkubační doba je obvykle 33 až 40 dní.

Ne každý zná jméno labutího mláděte. Ve skutečnosti neexistuje žádné samostatné slovo pro mláďata tohoto druhu. Zároveň je již dlouho zvykem nazývat labutí mláďata „ošklivá kachňata“. Navenek existuje určitá podobnost. Kuřata mají obvykle šedé opeření. Mláďata po vylíhnutí uschnou a mohou se pod bedlivým dohledem rodičů ihned začít sama živit. Toto je nejnebezpečnější období v životě kuřat. Dravci se snaží hodovat na mladých zvířatech, takže jejich bezpečnost závisí na bdělosti dospělých.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button