Jak lasička kope díry?
- Tiskové středisko
- Zprávy
- dění
- Foto a video
- Kontaktujte nás
- Jednotlivé dokumenty
- náležitosti
- Prevence korupce a jiných trestných činů
- Poslání, cíle a cíle
- Zeměpisná poloha
- svět zvířat
- historie
- Přírodní podmínky
- Zeleninový svět
- Zaměstnanci
- Interaktivní mapa
- Nakládání s odpady
- Environmentální výchova
- akcie
- Soutěže
- Muzeum přírody
- Návštěvnické centrum
- Ornitologická stránka
- Theriologická stránka
- Herpetologická stránka
- Stránka ichtyologie
- Vědecká činnost
- Historie studia
- Výzkumná činnost
- Kronika přírody
- Výzkumný plán
- Výzkumné zprávy
- Řízení o rezervě
- Vědecké publikace pracovníků zálohy
- Vědecké publikace o rezervaci
- Bezpečnostní oddělení
- Katastr chráněných území
- Katastr objektů fauny
- Turistické trasy
- turistické novinky
- služby
- Přihláška k návštěvě
- Pravidla pro návštěvu chráněných území
- Tipy a bezpečnostní opatření
- Spolupráce a návrhy
- Poznámky od turistů
- Obchod se suvenýry
- Dobročinnost
- Dění
- Dobrovolnictví
- Klub přátel Bureinského rezervace
- Děti v rezervě
Weasel je nejmenší predátor na planetě
Home / Novinky / Weasel – nejmenší predátor planety
Zveřejněno: 9. června 2017
Komentáře: 0
Zobrazení: 32 344
Lasička v letním outfitu
Lasička v zimním outfituLasička obecná (Mustela nivalis) je nejmenší masožravý savec (tělesná hmotnost u samců je 60-250 g, u samic 30-108 g). Vyskytuje se na všech kontinentech severní polokoule. V překladu z latiny „nivalis“ znamená „bělejší než sníh“, což se vysvětluje schopností zvířete změnit v zimě hnědou letní srst na sněhově bílou zimní srst. Pouze v jižních oblastech jejich stanoviště, kde je sníh vzácný, jsou lasičky hnědé po celý rok. Stavba dlouhého pružného těla a barva srsti jsou velmi podobné hranostaji, liší se však malou velikostí a kratším a hlavně jednobarevným ocasem; Na ocase nemá černý střapec. Stejně jako mnoho mušlí jsou na kořeni ocasu žlázy, které vylučují tekutinu s nepříjemným zápachem.
Lasička se živí převážně hlodavci. Velikost zvířete mu umožňuje proniknout do jakékoli díry. Lasice vedou osamělý způsob života, ale někdy tvoří kolonie.
Zvíře žije v dírách, ale samo je nevyhrabává, využívá obydlí svých obětí. Usazuje se také v prohlubních, pod kameny atd.
Rozmnožovací období lasic nastává na konci jara; samec může při hledání přítelkyň běžet daleko za hranice svého území. Po spáření s jednou samicí se vydává hledat novou, neúčastní se péče o mláďata a zcela se vyhýbá otcovským povinnostem.
Březost lasičky trvá jen něco málo přes měsíc. 3-4 měsíce po narození se miminka stávají zcela samostatnými.Krvežíznivost tohoto malého predátora je všeobecně známá. Proč dostal jméno nevhodné pro jeho postavu? Existují dvě verze:
— Lasičky se snadno ochočí a promění se v milující a věrné přátele. Následují svého majitele jako psi. Ale je třeba poznamenat, že lasičky se dobře ochočí pouze ve velmi raném věku, zatímco ochočení dospělých zvířat je složitý a časově náročný úkol.
— Existuje jiná verze původu jména. Existuje starodávná víra, že čarodějnice, které používají kouzla žen k rozptýlení pozornosti, se často mění v lasičky.Ve starověkém Římě a středověké Evropě byla tato zvířata chována v domech – byla vynikající v lovu hlodavců, ale postupně je nahradily kočky a fretky.
Níže uvedené video umožňuje zhodnotit velikost zvířete, jeho pohyblivost a neúnavnost.
Materiál připravila E.A. Medveděva, fotografie a videa z internetu

Během římské říše byly lasičky chovány jako domácí mazlíčci, kteří pomáhali v boji proti hlodavcům. Po nějaké době tyto malé predátory vystřídaly kočky a fretky.
Weasel: popis
Lasička obecná je členem rodu Weasels and Fretky, který je součástí čeledi Mustelidae. Je považován za jedno z nejmenších dravých zvířat. Samci mohou mít maximální délku 25 cm a vážit asi 260 gramů a samice dosahují délky nejvýše 20 cm s hmotností nejvýše 112 gramů.
Внешний вид

Toto domácí zvíře má určité podobnosti s hranostajem a solongem, ale zároveň má určité rozdíly a liší se také velikostí. Lasička má tenké a protáhlé tělo, nasazené na krátkých nohách, stejně jako dlouhý a tenký krk zakončený úzkou hlavou s malou tlamou. Uši zvířete jsou kulaté a široce nasazené a za hustou srstí jsou sotva patrné.
Oči dravce jsou lesklé, tmavé a nos má sotva rozeklaný. Ocas je krátký, jehož barva odpovídá barvě celé srsti. Speciální žlázy, které vylučují dráždivé aroma, se nacházejí pod ocasem a představují tajnou zbraň zvířete.
Важный момент! V závislosti na ročním období se barva srsti lasičky může lišit. S nástupem chladného počasí se lasička v severních oblastech stává téměř bílou a v jižních oblastech částečně bílou. Hustota srsti je v zimě i v létě téměř stejná, zimní chlupy jsou však poněkud silnější a delší.
V létě má zvíře dvoubarevné zbarvení těla. V tomto případě je spodní část obvykle bílá a horní část je tmavší s ostrým barevným přechodem.
Životní styl a chování

Lasička zpravidla žije v oblasti ne více než 1 hektar, kde žije a živí se. Tento dravec je díky své malé velikosti schopen vlézt do nejmenší trhliny nebo díry, zatímco lasička sama díry nevykopává, protože její končetiny k tomu nejsou uzpůsobeny. Ke svým životním aktivitám dravec využívá díry krtků nebo hrabošů, kde se také ukrývá před nebezpečím.
Kromě dočasných úkrytů má lasička i trvalé úkryty, které lasička tvoří:
- V dutinách tvořených skalnatými rýhami.
- V hromadách.
- V křoví.
- V hromadě palivového dříví.
- V přístavbách.
- V dutinách stromů.
Lasička si hnízdo důkladně upraví, vystýlá suchou trávou nebo suchým listím a také mechem. Dává přednost neustálému pobytu na zemském povrchu a vyhýbá se otevřeným prostorům, když hledá potravu pro sebe. Zároveň se snaží zdržovat co nejblíže přirozeným úkrytům.
Lasička je rychlé a obratné zvíře s okamžitou reakcí. To je zvláště patrné během procesu lovu a pronásledování kořisti. Toto zvířátko snadno překoná vodní překážku a snadno vyšplhá na jakýkoli strom. Přes den urazí za potravou až 2 kilometry a v zimě potravu nejraději hledá pod vrstvou sněhu.
Je důležité vědět! Stopa lasičky ve sněhu je snadno rozpoznatelná, protože při pohybu zanechává z tlapek párové stopy. Pokud přirovnáme lasičku k hranostaji, pak hranostaj za sebou zanechává otisky 3 tlapek.
Pohyb lasičky je charakteristický a typický jako pro všechny lasicovité – je to skákání. Jeden skok má asi čtvrt metru, a když musí uniknout nepřátelům, délka skoku se zvětší 2krát. Lasička je aktivní ve dne i v noci, zejména v podmínkách, kdy pro ni nehrozí vnější ohrožení. Tento dravec může snadno vlézt do kurníku a zničit drůbež, ačkoli majitelé mohou tyto dravé akce lasičce odpustit, protože hubí hlodavce ve velkém množství.












