Hodnoceni

Jak dlouho lze mražená kuřecí prsa skladovat?

Koupili jste čerstvé kuře, dali ho do lednice a druhý den ho dostali s charakteristickou vůní. Prodejce ale slíbil, že se bude jíst alespoň pár dní! Podvádění nebo nedodržování pravidel skladování produktů? Prozradíme vám, jak správně skladovat kuřecí maso, a vy se ujistíte, že vše děláte správně.

Pět hlavních pravidel pro skladování kuřecího masa

  1. Před vložením masa do lednice nebo mrazáku se musíte ujistit, že je čerstvé.
  2. Čím nižší teplota, tím déle vydrží.
  3. Trvanlivost závisí na balení a velikosti kusů.
  4. Nadměrná vlhkost je špatná, nadměrná ztráta vlhkosti je také špatná
  5. Obal musí být utěsněn a chráněn před ztrátou vzduchu a vlhkosti.

Jak dlouho můžete uchovávat chlazené kuře v lednici

Teplota: záleží na několika stupních

Teplota v chladničce se pohybuje od 0 do +12 °C. Minimální hodnota je udržována v čerstvých zónách a na spodních policích. V horní části bývá o 2-5 stupňů tepleji a ve dveřích je teplota nestabilní a naskakuje při každém otevření.

Teplotní režim přímo ovlivňuje trvanlivost kuřecího masa:

  • až 4-9 dní – při teplotě -2 až 2°C;
  • až 3-4 dny – od 2 do 4 ° C;
  • až 2 dny – od 4 do 7 ° C;
  • až 24 hodin – od 7 do 10°C.

Kolik stupňů ve vaší lednici: 2, 5 nebo 8 °C? Na jaké polici skladujete produkt? Tyto okamžiky se mohou stát kritickými.

Možnosti balení

Vakuově balené kuřecí maso lze skladovat až 9-12 dní, protože bez vzduchu je růst bakterií výrazně zpomalen.

Na druhém místě (až 7-9 dní) – kuře v uzavřeném obalu od výrobce. V tomto případě je výrobek zabalen v obchodě biologické bezpečnosti a chráněn před patogeny při dodání a pobytu v obchodě.

Doma nejlépe zabalíte do nádoby se savým podkladem, který absorbuje přebytečnou vlhkost, aby se kolem masa netvořila louže plná bakterií. V této formě může být skladován až 3-4 dny, zatímco v sáčku nebo potravinářské fólii se po 48 hodinách znehodnotí.

Trvanlivost chlazeného kuřete závisí také na velikosti kousků. Celé tělo vydrží déle než krájené nebo mleté ​​maso. Při mrazení toto pravidlo také funguje.

Jak dlouho můžete uchovávat zmrazené kuře v mrazáku

I zde jsou důležité stupně

Zdá se, že při zmrazování je hlavní věcí udržovat stabilní negativní teplotu. To je špatně.

Zmrazení se liší hloubkou:

  • standardní – od -8°C do -12°C – poskytuje skladovatelnost až 8 měsíců;
  • hluboké – od -12°C do -18°C – až 12 měsíců.

Teploty nad -8°C nejsou pro dlouhodobé skladování vůbec vhodné, protože většina mikroorganismů je zahubena pouze v rozmezí -4 až -7°C. Proces chlazení na požadovanou teplotu by měl být co nejrychlejší – rychlost zmrazování ovlivňuje chuťové vlastnosti masných výrobků.

Možnosti balení

Pokud je chlazené maso důležité především pro ochranu před bakteriemi, tak mražené – před studenými popáleninami, které se projevují jako suché, vláknité skvrny na povrchu masa. Faktem je, že i při negativní teplotě se voda, která se stala ledem, stále odpařuje, takže během dlouhého pobytu v mrazáku může kuře ztratit vlhkost a vyschnout. Aby k tomu nedošlo, zmrazí se v uzavřeném obalu – nádobě, fólii nebo těsně uzavřeném sáčku.

Přečtěte si více
Jak poprvé zapnout ohřívač vody?

Pravidla pro počáteční zmrazení kuřete

  1. Neskladujte maso v lednici! Zmrazte ihned během prvních čtyř hodin od nákupu, abyste si zachovali čerstvost.
  2. Před zmrazením rozdělte produkt na porce, abyste proces urychlili a předešli opětovnému zmrazení.
  3. Zabalte porce do jednotlivých uzavřených nádob nebo sáčků.
  4. Označte obal datem zmrazení, abyste měli přehled o datu expirace.
  5. Použijte zmrazování tryskáním na nejnižší teplotu (nejlépe pod -18°C).

Pravidla opětovného zmrazení

Maso můžete znovu zmrazit bez následků, pokud je skladujete mimo lednici nejdéle 1 hodinu nebo v lednici nejdéle jeden den. Před opětovným zmrazením odstraňte vlhkost z povrchu kuřete suchými papírovými utěrkami. V žádném případě jej nemyjte! Nezapomeňte vyměnit obal za čistý a suchý.

Podmínky skladování pro chlazené a zmrazené kuře podle GOST

GOST 31962-2013, který upravuje kvalitu kuřecího masa, dává pouze obecná doporučení, jak uchovávat chlazené kuře. Nezohledňuje rozdíl v termínech spojený s typem balení a výrobními podmínkami.

Ustanovení 7.3. hlásí to GOST datum spotřeby a podmínky skladování jsou stanoveny výrobcem. Normy se samozřejmě nepřebírají ze stropu, ale určuje je výrobce na základě výsledků laboratorního testování. Soulad těchto údajů s realitou kontroluje SanPiN.

Jak dlouho vydrží kuře bez chlazení?

Masné výrobky se nedoporučuje skladovat mimo lednici. Při pokojové teplotě mezi 15 a 25 °C zůstává poživatelný maximálně 2-5 hodin.

Co když potřebujete prodloužit skladování chlazeného kuřete mimo lednici? Například na výlet na piknik.

  • Kuře vložte do termosáčku nebo termosky a neotevírejte až do vaření. To pomůže udržet požadovanou teplotu po dobu 5-12 hodin.
  • Izolujte kuře před škodlivými vlivy vzduchu pomocí vysavače. Bez kyslíku se proces rozpadu zpomalí a bude skladován déle – až 8-12 hodin.
  • Tuto dobu lze prodloužit na 12–24 hodin, pokud použijete marinádu na bázi octa nebo slané vody. Marináda na kefíru, majonéze, zakysané smetaně není vhodná.

Pokud maso opustilo chladničku déle než 30–60 minut, doporučuje se jej vařit ve stejný den, než jej znovu chladit. Byly porušeny podmínky skladování kuřete – data spotřeby již neplatí.

Diverzifikovat
vaše menu
s internetovým obchodem “Nashenka”

Obohaťte svůj stůl zdravě a chutně
produkty z našeho katalogu udržovat
zdravý životní styl

Tabulka s trvanlivostí chlazeného a mraženého kuřete

*Tabulka ukazuje maximální přípustnou dobu

Obsah Vlastnosti a pravidla zmrazování Trvanlivost produktu v mrazničce Možnosti zmrazování V dnešní době mnoho lidí preferuje používání mrazniček pro dlouhodobé skladování masných výrobků. Zároveň se mylně předpokládá, že doba použitelnosti se v takových případech stává téměř věčnou. Zde je důležité vzít v úvahu, že každý druh masa má své vlastní vlastnosti, které přímo určují dobu skladování a zpracování. Na základě toho stojí za zvážení, zda lze kuře zmrazit a jak dlouho bude v mrazničce uloženo. Je důležité si uvědomit, že hlavním cílem je zde zachovat klíčové vlastnosti drůbežího masa a eliminovat riziko zkažení. Vlastnosti a pravidla zmrazování

Přečtěte si více
Jak ošetřit jehličnaté rostliny proti rzi?

V dnešní době mnoho lidí upřednostňuje použití mrazniček pro dlouhodobé skladování masných výrobků. Zároveň se mylně předpokládá, že doba použitelnosti se v takových případech stává téměř věčnou. Zde je důležité vzít v úvahu, že každý druh masa má své vlastní vlastnosti, které přímo určují dobu skladování a zpracování.

Na základě toho stojí za zvážení, zda lze kuře zmrazit a jak dlouho bude v mrazničce uloženo. Je důležité si uvědomit, že hlavním cílem je zde zachovat klíčové vlastnosti drůbežího masa a eliminovat riziko zkažení.

Vlastnosti a pravidla zmrazování

V zásadě mnozí nejen nevědí, ale často se ani nesnaží porozumět typům metod a pravidel pro zmrazení určitých produktů. Tím samozřejmě nemluvím o studiu toho, jak se má drůbeží maso zpracovávat podle GOST. Většina lidí jednoduše umístí potraviny do mrazničky a poté je rozmrazí a sní.

V poslední době však masivní touha po zdravém životním stylu, jehož nedílnou součástí je vhodná výživa, nutí moderní ženy v domácnosti věnovat náležitou pozornost všem nuancím.

V souvislosti s klíčovými pravidly pro zmrazení kuřete stojí za to zdůraznit následující nejdůležitější body.

  • Ve fázi přípravy je nejlepší rozdělit jatečně upravené tělo na části a poté se pokusit odstranit všechny kosti.
  • Je-li to možné, doporučuje se volit pro balení speciální sáčky speciálně pro mrazení vybavené zipy nebo hermeticky uzavřené nádoby z kvalitního potravinářského plastu. To znamená, že výrobky vyrobené z celofánu budou špatnou volbou.
  • Přítomnost vzduchu v obalu, bez ohledu na jeho typ, je krajně nežádoucí.
  • Před zmrazením drůbež neoplachujte. Praxe prokázala, že taková předúprava výrazně snižuje trvanlivost mraženého produktu.
  • Pro zamezení pohlcování cizích pachů je nutné používat kvalitní uzavřené obaly.
  • Důležité je dbát na správnou volbu teplotních podmínek.

Kromě všeho výše uvedeného se ještě jednou vyplatí zaměřit se na to, že nakrájené kuřecí maso zmrzne mnohem rychleji. Mimochodem, v této podobě je pohodlnější skladovat. Ve skutečnosti, když potřebujete vařit samostatnou část, nemusíte rozmrazovat celé tělo a poté znovu zmrazovat zbytek. Zde je třeba připomenout, že takové manipulace a teplotní výkyvy budou mít extrémně negativní dopad na chuť skladovaného produktu.

Důležité je také zaměřit se na pohodlnost skladování produktu a jeho použití. Zejména mluvíme o označování různých typů obalů umístěných v mrazicím prostoru chladničky. Malé samolepky mohou být označeny přesným datem a časem zmrazení, což vám umožní kontrolovat dobu skladování.

Doba použitelnosti produktu v mrazáku

Trvanlivost jakéhokoli produktu, včetně kuřecího řízku, stehen, prsou, jater a dalších částí, po zmrazení, je určena dvěma hlavními faktory. A mluvíme zde o výchozím stavu produktu (stupeň jeho čerstvosti) a teplotních podmínkách. Předvídatelně může mrazák znásobit trvanlivost kuřete. Jeho trvání se však může lišit.

Když se snažíte pochopit, jak dlouho může popsaný produkt ležet v mrazicím prostoru chladničky, aniž by byla ohrožena jeho kvalita, stojí za to věnovat pozornost následujícím klíčovým bodům.

  • Pokud se teplota v mrazničce doma pohybuje od -8 do -5 stupňů, pak minimální a maximální hodnoty budou 1 a 3 měsíce.
  • Při teplotě mrazicího oddílu v rozmezí -14. -8 stupňů může dotyčný indikátor dosáhnout šesti měsíců. Průměrná trvanlivost je 3 měsíce.
  • Pokud je teploměr uvnitř komory v rozsahu -18. -14 stupňů, bude doba skladování od šesti měsíců do 9 měsíců.
  • Maximální trvanlivost daného výrobku, dosahující 12 měsíců, je možná, pokud teplota v komoře není vyšší než -24 stupňů.
Přečtěte si více
Chionanthus - okrasný keř

Upozorňujeme, že uvedené hodnoty jsou přibližné a doporučené. V praxi je v každém konkrétním případě pro stanovení optimální doby skladování nutné vzít v úvahu řadu významných faktorů, a to:

  • stav a forma (celé jatečně upravené tělo, pouze filé, jednotlivé části) produktu;
  • provoz samotných domácích spotřebičů;
  • trvání a podmínky skladování produktu před zmrazením;
  • způsob zmrazení.

čerstvý

Při zmrazování popsaného druhu čerstvého drůbežího masa se důrazně doporučuje vzít v úvahu následující důležité body.

  • Kuře není potřeba oplachovat.
  • Produkty, které strávily více než 2 dny v hlavním prostoru chladničky, tedy při nízké, ale stále nad nulové teplotě, se nezmrazují.
  • Pokud bylo kuřecí tělo skladováno při pokojové teplotě déle než 4 hodiny, nemělo by být odesláno do mrazničky.
  • Pro mrazení a skladování se používají kvalitní a maximálně vzduchotěsné nádoby (obaly).

Je také důležité pamatovat na to, že chlazené kuře by mělo být zmrazeno ihned po nákupu. Pozornost je třeba zaměřit na to, že datum spotřeby předepsané výrobcem na obalu by nemělo uplynout v den zmrazení nebo následující. Nejlepší je zamrazit drůbež bez kostí. Jak ukazuje praxe, umožňuje to výrazně prodloužit životnost. S ohledem na tuto nuanci by bylo racionálnější rozdělit kuřecí kostru a odstranit kosti z výsledných částí. Výsledkem je, že díky takovým manipulacím zůstanou v mase po rozmrazení mnohem užitečnější složky.

Za zvážení také stojí vlastnosti zmrazení a skladování filé. V tomto případě lze hovořit o maximální trvanlivosti za předpokladu zajištění odpovídajících teplotních podmínek.

Teploměr v mrazáku by neměl být vyšší než -18 stupňů. Právě za takových podmínek se životně důležitá aktivita (vývoj a reprodukce) patogenních organismů v masném výrobku zastaví, nebo spíše dočasně zastaví.

Marinované

Zde je zpočátku důležité zaměřit se na maximální trvanlivost daného produktu. Faktem je, že podle současných norem lze kuřecí maso ošetřené marinádou uchovávat v běžné chladničce maximálně 24 hodin. V situacích s použitím mrazničky bude tato doba přirozeně mnohem delší.

Je však třeba zvážit, že dlouhodobé vystavení omáčkám může mít extrémně nežádoucí vliv na chuť kuřete. Na základě těchto vlastností se důrazně doporučuje věnovat pozornost informacím na obalech marinád a jejich doplňkových složek. A abychom to shrnuli, je třeba poznamenat, že odborníci a specialisté nedoporučují mrazit marinovanou drůbež.

Vařené a smažené

Mražené čerstvé kuře v dnešní době už jen těžko někoho překvapí, vždyť tento typ produktu je stálým obyvatelem drtivé většiny ledniček. V některých případech však ženy v domácnosti potřebují k dlouhodobému skladování poslat vařenou, smaženou nebo uzenou drůbež, tedy hotovou drůbež. Okamžitě stojí za zmínku, že to není nejlepší řešení.

Pokud je však kvůli okolnostem stále nutné takové kuřecí maso zmrazit, je důležité si pamatovat následující nuance.

  • Zpočátku je důležité rozhodnout o použití potravin po rozmrazení. Mluvíme o umístění ptáčka vcelku nebo nakrájeného na kousky.
  • Celý korpus i každá jeho část jsou umístěny v těsném, vzduchotěsném obalu. Zde by měl být kladen důraz na zamezení kontaktu se syrovými potravinami v mrazicím oddílu.
  • Optimální teplota pro vařené kuře je -18 stupňů.
  • Maximální doba skladování je 5-6 dní. Pokud necháte výrobek v mrazáku delší dobu, znatelně ztratí na kvalitě.
  • Po úplném rozmrazení by měl být produkt okamžitě spotřebován.
  • Opakované zmrazování je nepřijatelné, protože vede ke zničení struktury a ztrátě stopových prvků a bílkovin.
Přečtěte si více
K čemu je bourec morušový?

Zde je důležité ještě jednou poznamenat, že se nedoporučuje dávat vařené kuře do mrazáku. Tento způsob dlouhodobého skladování je relevantní hlavně pro kuřecí vývar, který lze dokonce nalít do forem. Vařenou, smaženou a uzenou drůbež je nejlepší umístit do hlavního prostoru chladničky při teplotě ne vyšší než 6 stupňů.

A je třeba si uvědomit, že za takových podmínek trvanlivost již připravených pokrmů nepřesahuje 48 hodin. Následně ztrácejí chuť a stávají se potenciálně zdraví nebezpečnými.

Možnosti zmrazení

Téměř každá hospodyňka se v každodenním životě potýká s potřebou zmrazit kuřecí maso, syrová játra, tvarované řízky a v některých případech již hotové pokrmy pro co nejdelší skladování. A v takových situacích budou výsledky do značné míry určovány tím, jak správně je nádoba vybrána.

Zde okamžitě stojí za zmínku, že celofánové sáčky jsou extrémně nežádoucí možností a podle mnoha odborníků jsou kategoricky nevhodné. Optimální volbou jsou uzavřené obaly s maximální odolností proti průniku a vlhkosti.

Plastová nádoba

Zde stojí za zmínku, že výrobky z potravinářského plastu umožňují dlouhodobé skladování nejen samotného kuřete, ale i vývaru, který lze i zamrazit bez rizika ztráty chuti a dalších vlastností. Podobným způsobem můžete připravit první chody podle různých receptů s přidáním vhodných přísad, včetně bylinek, sušené zeleniny a dokonce i těstovin. Jedním z klíčových kritérií pro výběr nádoby je její těsnost.

Je důležité si uvědomit, že volně zavřené víko, a ještě více jeho nepřítomnost, způsobuje praskání produktu. V důsledku toho ten druhý pravděpodobně ztratí chuť. Současně se může změnit struktura kuřecího masa a stát se porézní. Nepříjemný zápach způsobí také dlouhodobé skladování neuzavřeného kuřete v mrazáku. Zkušené ženy v domácnosti doporučují upřednostňovat malé plastové nádoby. Tento přístup výrazně urychluje proces odmrazování.

Porcování korpusu navíc značně zjednodušuje jeho použití. Nezapomeňte, že označování takových obalů je mnohem jednodušší než u jiných typů obalů.

Igelitová taška

Jak bylo uvedeno výše, tento typ balení je krajně nežádoucí v situacích, kdy je nutné zmrazit kuřecí maso, bez ohledu na typ a stupeň přípravy produktu. Zde je důležité vzít v úvahu, že samotný materiál silně přilne ke kostře a polotovarům. Výsledkem je, že při rozmrazování musíte obal často doslova odtrhnout spolu s úlomky kůže a dokonce i masovými vlákny.

Zároveň byste však neměli úplně opustit balíčky. Pokud není možné umístit drůbeží maso do jiné nádoby, existuje jednoduchá cesta ven. Výrobek by měl být nejprve zabalen do potravinářské fólie nebo pečícího papíru (pergamenu). Teprve poté jsou produkty odeslány do pytlů ke zmrazení. Důrazně se doporučuje odstranit z obalu co nejvíce vzduchu před umístěním produktu do mrazáku.

Skleněná nádoba

Při výběru skleněných nádob je důležité pamatovat na to, že budete muset produkt správně rozmrazit. Zejména to znamená, že je nepřípustné používat k tomuto účelu horkou vodu pro urychlení procesu. Hospodyňky často dávají přednost umístění nádob s kuřetem pod horký proud v kuchyňském dřezu, což je samo o sobě chyba.

Přečtěte si více
Datum expirace motorového oleje – proč je důležité a jak zjistit, zda již nevypršelo

V zásadě, s přihlédnutím k řadě důležitých bodů, lze zmrazení popsaného druhu drůbežího masa ve skleněných nádobách jen stěží nazvat dobrou volbou. Podle některých recenzí se v některých případech musíte vypořádat s takovou nepříjemností, jako je prasknutí dna nádobí. Souběžně je pozornost zaměřena na potenciální nebezpečí rychlého zamrznutí u daného typu kontejneru.

Podle doporučení byste neměli misku plnit až po samý vrch a přikrývat ji pokličkou.

Vakuum

Podle aktuálních výsledků četných studií může použití vakuového balení zvýšit trvanlivost výrobků o 50–400 %. Na základě toho je tento typ zmrazení kuřecího masa dnes tím nejlepším řešením. Klíčové výhody zde určuje skutečnost, že je zcela vyloučen rozvoj aerobů. Tato technologie zajišťuje vytvoření speciálního prostředí uvnitř obalu. Hovoříme o úplném vytěsnění vzduchu a odstranění vlhkosti dusíkem.

Navzdory zjevné složitosti vytváření popsaných podmínek lze všechny potřebné operace provádět doma a bez použití specializovaného vybavení. Algoritmus akcí je následující.

  • Drůbeží maso vložte do sáčku na zip, který musí být uzavřen a ponechat malou mezeru.
  • Odstraňte vzduch z obalu stlačením.
  • Sáček pomalu ponořte do vody, aby se nedostal dovnitř.

Po vymáčknutí zbylého vzduchu zbývá sáček až do konce pevně uzavřít a vyjmout z vody. Takto lze zabalit a zmrazit celá jatečně upravená těla, ale i jejich jednotlivé části.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button