Tipy

Doba použitelnosti chlazeného kuřecího masa

Podle oddílu 2 GOST R 52427-2005 „Masný průmysl. Potravinářské výrobky. Termíny a definice“ stanoví termíny a definice pojmů v oblasti masného průmyslu, které se týkají porážených potravinářských produktů a jejich zpracovaných produktů získaných v průmyslových podmínkách. Na základě této části této normy z toho vyplývá maso – jateční produkt ve formě jatečně upraveného těla nebo části jatečně upraveného těla, který představuje kombinaci svaloviny, tuku, pojivové tkáně, s nebo bez zahrnutí kostní tkáně, masný výrobek – potravinářský výrobek vyrobený s použitím nebo bez použití nemasných složek, v jehož receptuře je hmotnostní podíl masných složek vyšší než 60 %.

V souladu s paragrafy. 4.3.1 bod 4.3 a bod 4.14.3.1 bod 4.14.3 GOST 33102-2014 „Výrobky masného průmyslu. Klasifikace“ maso a masné výrobky se podle druhu poražených (užitkových) zvířat a druhu použitého masa zařazují do:

– maso ostatních druhů jatečných (užitkových) zvířat a věkové skupiny jatečných (produktivních) zvířat (včetně telecího, vepřového, kozího, hříběcího, králičího, buvolího, velbloudího a jiných druhů masa).

Maso a masné výrobky prodávané výrobci a prodejci v obchodních organizacích musí splňovat požadavky stanovené regulační a technickou dokumentací, jakož i hygienické požadavky na nutriční hodnotu a nezávadnost potravinářských výrobků a potravinářských surovin, a to:

— SP 2.3.6.1066-01 Hygienické a epidemiologické požadavky na obchodní organizace a oběh potravinářských surovin a potravinářských výrobků v nich (dále jen SP 2.3.6.1066-01);
— SanPiN 2.3.2.1324-03 Hygienické požadavky na trvanlivost a podmínky skladování potravinářských výrobků (dále jen SanPiN 2.3.2.1324-03);

-Technické předpisy Celní unie TR CU 021/2011 „O bezpečnosti potravinářských výrobků“ (dále jen TR CU 021/2011);

— Technické předpisy celní unie „O bezpečnosti masa a masných výrobků“ (TR CU 034/2013).

Oddíl 7 SP 2.3.6.1066-01 stanoví, že obchodní organizace přijímají ke skladování maso a masné výrobky, které splňují požadavky regulační a technické dokumentace a mají doklady potvrzující jejich původ, kvalitu a bezpečnost pro lidské zdraví. Při skladování je třeba dodržovat pravidla blízkosti zboží s ohledem na vlhkost, teplotu a světelné podmínky. Skladování masa a masných výrobků v blízkosti výrobků, které mají specifický zápach, je zakázáno. Chlazené maso (jatečná těla a půlky) je nutné skladovat zavěšené na hácích, aby se jatečně upravená těla nedostala do vzájemného kontaktu, se stěnami a podlahou místnosti. Mražené maso lze skladovat na stojanech nebo policích. Masné polotovary musí být skladovány v dodavatelských kontejnerech. Při stohování je třeba mezi krabice položit dřevěné latě pro lepší cirkulaci vzduchu. Prodej masa prodejci by měl být prováděn ve zvláštních odděleních odděleně od prodeje výrobků k přímé spotřebě.

V souladu s body 92-97 oddílu IX TR CU 034/2013 se v chlazených komorách výrobky ukládají do stohů na regály nebo palety, jejichž výška musí být minimálně 8-10 cm od podlahy. Produkty musí být umístěny ve vzdálenosti nejméně 30 cm od stěn a chladicích zařízení. Mezi stohy musí být průchody, aby byl zajištěn volný přístup k produktům. Chladicí komory pro chladírenské zpracování a skladování jatečných výrobků a masných výrobků musí být vybaveny teploměry a (nebo) prostředky pro automatickou regulaci teploty v komoře, jakož i prostředky pro záznam teploty. Zvýšení teploty vzduchu v chlazených komorách při jejich skladování při nakládce nebo vykládce jatečných výrobků je povoleno nejvýše o 5°C, kolísání teploty vzduchu při skladování, přepravě a prodeji nesmí překročit 2°C. Je třeba poznamenat, že skladování chlazených a mražených produktů v nechlazených prostorách před naložením do vozidla a (nebo) kontejneru není povoleno. Rovněž není povoleno rozmrazování mražených jatečných a masných výrobků.

Přečtěte si více
Jak upevnit sklo v kovovém rámu?

Prodej masa a masných výrobků závisí na datech spotřeby. Článek 17 TR CU 021/2011 stanoví, že tyto skladované výrobky musí být doprovázeny informacemi o datech použitelnosti stanovených výrobcem. V souladu s Dodatkem 1 k SanPiN 2.3.2.1324-03 tedy musí být prodej produktů výrobci a prodejci prováděn v rámci stanovených dat exspirace při dodržení skladovacích podmínek (teplota 4±2°C). Například balené maso z hovězího, jehněčího nebo vepřového se musí prodat do 48 hodin.

Podle článku 14.4 Kodexu správních deliktů Ruské federace za prodej zboží, které nesplňuje normy kvality a nesplňuje požadavky regulačních právních aktů – znamená uložení správní pokuty občanům v částka tisíc až dva tisíce rublů; pro úředníky – od tří tisíc do deseti tisíc rublů; pro osoby provozující podnikatelskou činnost bez vytvoření právnické osoby – od deseti tisíc do dvaceti tisíc rublů; pro právnické osoby – od dvaceti tisíc do třiceti tisíc rublů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button