Odpovedi

Datel tříprstý – popis, stanoviště, zajímavosti

Datel tříprstý jsou drobní ptáci s délkou těla nepřesahující 25 cm, s hmotností od 50 do 90 g. Datel má poměrně velká křídla s rozpětím až 35 cm ocas. Ptačí nohy jsou malé velikosti se třemi prsty, z nichž dva mají přední směr a třetí vypadá dozadu. Tělo je pokryto tvrdým a hustým peřím s úplnou absencí prachového peří.

Barevné paletě dominují černé barvy, které se rozprostírají téměř po celém těle. Karoserie však není bez bílých znaků. Tento druh se poněkud liší od jiných podobných zástupců. Například hlava tohoto zástupce není pokryta jasně „červenou čepicí“. Červená skvrna na zadní straně hlavy není na hlavě samice vidět.

Hlava samce se vyznačuje přítomností „čepice“ s citrónově žlutou barvou. Hlava samice je stříbrnošedá s tmavými pruhy.

Povaha výživy

Zástupci tohoto druhu využívají k potravě především hmyz, což jsou mravenci, pavouci a larvy. Strava obsahuje také kůru stromů. Přestože tento pták patří mezi datly, nevyznačuje se častým sekáním stromů. Většinou se zabývají loupáním kůry a hledáním potravy pro sebe pod ní, kterou představuje hmyz. Někdy se to děje tak intenzivně, že i docela velký smrk se může během dne „obnažit“. Někdy není strom zcela vyčištěn najednou. V tomto případě se k němu datel znovu vrátí, dokud zcela nedokončí proces čištění kmene stromu od kůry.

Obvykle pták hledá potravu ve výšce 1-3 m od země. Používají se převážně mrtvé stromy, i když někdy samička hledá potravu i na živých. Na jaře pijí mízu ze stromů a v malém množství jsou v jejich stravě zastoupeny bobule.

Funkce chovu

Tento druh je typickým monogamním druhem. K pohlavní dospělosti dochází, když je ptákovi jeden rok. Zajímavé je chování samců v období páření. Hledají suchý zvuk a začnou do něj bušit zobáky. V důsledku toho vzniká charakteristický vibrující zvuk. Právě on je pro ženy atraktivní.

Každý rok, aby postavili novou dutinu, vyberou strom, který zemřel nebo ztrouchnivěl. Může to být zástupce jehličnatých druhů, nebo listnatý strom, reprezentovaný břízou nebo topolem. V průměru trvá vytvoření dutiny o něco déle než týden. Obvykle se nachází ve výšce 1 až 10 m od povrchu země. Známé jsou i budovy s větší výškou. Dělají to oba zástupci stejného páru. Dno prohlubně je vyloženo dřevěným prachem. Poslouží jako podestýlka pro vajíčka, která samice naklade. Celkem přiveze maximálně 6 kusů. Jsou pokryty lesklou skořápkou. To se děje v polovině nebo v druhé polovině května. Vajíčka jsou inkubována po dobu dvou týdnů oběma rodiči. Jsou schopny se navzájem nahradit 6-7krát denně.

O dva týdny později se z vajec líhnou mláďata. Navzdory tomu, že jsou nazí, slepí a zdánlivě zcela bezmocní, již v této době vyžadují velké množství potravy. Kuřata jsou velmi hlučná. Uběhnou 4 týdny a mláďata začínají opouštět hnízdo. Zároveň se již pokoušejí o nezávislé lety. Poté, co se naučili trochu létat, stále se snaží zůstat blízko „rodinného krbu“. Nemají tendenci létat daleko od dutiny, protože jejich rodiče je stále krmí. Zůstanou v dutině ještě měsíc.

Přečtěte si více
Jak můžete chovat lišky doma?

Charakteristika stanoviště

Ptáci se vyznačují sedavým způsobem života. Lze je nalézt v severní Evropě a Asii. Jejich stanovištěm je také Severní Amerika. Preferovaný je pro ně terén tajgy s přítomností jehličnatých nebo smíšených lesů. Ptáky přitahují bažinaté a lužní lesy, protože nemají nouzi o shnilé stromy, kde si datlové udělají prohlubeň.

Charakteristickým znakem je, že datl tříprstý je řazen mezi lesní řád. Ničí mnoho škodlivého hmyzu. K tomu používá pouze nemocné a mrtvé stromy. Nikdy nezkazí absolutně zdravý strom.

Datel tříprstý jsou tichí ptáci. Oproti jiným datlům mají chudší repertoár. V období páření vydávají datli zvuky podobné cvrlikání nebo cvrlikání. Obě pohlaví zatloukají bubnováním do stromu. Charakterem připomíná kulometnou dávku.

Video: Datel tříprstý (Picoides tridactylus)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button