Doporuceni

Datel černý – popis, stanoviště, zajímavosti

Jedním z největších ptáků obývajících lesy Evropy a Asie je datel černý, který má druhé jméno – datel (latinsky dryocopus martius). Můžete se s ním setkat v Rusku, Bělorusku, na Ukrajině až po východní pobřeží Eurasie, včetně japonských ostrovů. Liší se velikostí i v rámci vlastní rodiny. Není to vždy možné vidět mnohem častěji, můžete slyšet charakteristické klepání. Tento pták dostává vlastní potravu nebo staví bydlení pro budoucí mláďata.

Vzhled žlutá

Průměrná hmotnost datla černého je od 300 do 500 gramů. Délka ptáčka je až 50 cm, rozpětí křídel je až 80 cm.

Barva se pohybuje od šedomodré až po uhlově černou. Charakteristickým rysem je přítomnost červené „čepice“ na hlavě. Toto místo lze použít k určení pohlaví datla. Pokud u mužů uspořádání skutečně připomíná čepici, pak u žen je barva pozorována pouze na zadní straně hlavy, takže často dívky vypadají jako čistě černí ptáci.

Samice je přibližně stejně velká jako samec. Tlapky jsou šedé. Světlá duhovka očí jasně zvýrazňuje jejich umístění na hlavě. Žlutý zobák je patrný na pozadí tmavé barvy žlutého datla. Jeho délka je až 6 cm a jeho tvar je ideální pro vyhloubení otvorů do dřeva.

Nozdry jsou chráněny před pilinami vlákny umístěnými nad nimi. Na rozdíl od jiných zástupců čeledi datlů vypadá datl mohutně a elegantně. Mezi lesními ptáky je druhý co do velikosti hned po věži, ale na rozdíl od ní má věž delší a ladnější krk. Charakteristiky získávání potravy také změnily tvar lebky v procesu evoluce. Vyznačuje se velkými týlními hřebeny, které jiní ptáci nemají.

Výživa drůbeže a její výhody

Hlavní potravu tvoří hmyz. Oblíbenou zábavou datla černého je pojídání larev. Za to se mu říká lesní řád. Díky svému silnému zobáku se může dostat k hmyzu do hloubky až 6 cm, čímž chrání stromy před poškozením. Zvláštní pochoutkou z medúz jsou kůrovci, zlatí brouci a dřevorubci. Datel černý nepohrdne ani larvami rohovců a housenkami. Součástí jídelníčku jsou i mravenci. Někdy může žlutoocas zničit jejich hnízda jako medvědi. Pták produkuje 300-650 larev denně. Přítomnost těchto ptáků je prospěšná pro kvalitu stromů.

Přes svou velikost má datel černý přirozené nepřátele: kunu, tetřívka, rysa a další kočky.

Kromě zvířat žijících v lese ohrožuje obyvatelstvo i člověk. Žlutoocasý nemá žádnou komerční hodnotu, ale mnoho ptáků umírá v rukou pytláků. V některých regionech Ruska je žlutoocas zahrnut v Červené knize. Ničení lesních řádů je zákonem přísně trestáno.

Jak se černé tečky rozmnožují?

Samec se začíná dvořit samici v březnu. Po spojení si pár postaví hnízdo. Této práci se věnuje především muž. Samice je poblíž, ale nevykazuje aktivitu. V době, kdy se kuřata vylíhnou, je dutina již hotová. Aby si ptáci vybavili své domovy, kladou na dno kůru. Samice snáší 4 vajec.

Přečtěte si více
Borůvka odrůda Northland: popis, výsadba a péče

Po dvou týdnech se líhnou mláďata. Během tohoto období jsou v péči rodičů. Miminka začínají létat po 4 měsících. Přirozené instinkty a výcvik starší generace z nich rychle dělají lesní zřízence.

Stavba hnízda o velikosti vletového otvoru 10×17 cm a hloubce až 60 cm trvá 10 dní až měsíc.

Mláďata začínají samostatný život v srpnu. Rodiče se pak rozejdou. Datel černý je považován za monogamního ptáka, protože samec nehledá dalšího partnera, i když mimo období páření žijí ptáci samostatně.

Během období páření pták miluje zpěv. Charakteristickými zvuky jsou originální trylky a klepání, připomínající bubnování. Někdy zní zpěv datla jako křik racka.

Zajímavé rysy chování datla

Mnoho druhů ptáků se živí hmyzem, ale ne všichni to dělají jako ten žlutý. Pták získal čestný titul sanitář kvůli zvláštnostem jeho produkce potravin. Spolehlivě se schovat před datlem černým pod kůrou stromu nebo v pevném kmeni nelze. Produktivita je taková, že pták je schopen zcela odříznout pařez nebo ponechat strom bez kůry, zvláště když je silně napaden hmyzem.

Zajímavosti o datlovi černém:

  • žluťásek nemigruje ze svého trvalého stanoviště;
  • díra, kterou udělá datel do stromu, je obdélníkového tvaru;
  • má jazyk s lepkavým povlakem, který dosahuje 5 cm, umožňuje vytáhnout hmyz z úkrytu;
  • téměř všechny prohlubně v lese jsou vytvořeny datly, i když v nich žijí jiní ptáci;
  • v přírodních podmínkách je životnost žlutého motýla 6-7 let;

Datel černý preferuje ke stavbě hnízda listnaté stromy. Prohlubeň je až na vzácné výjimky postavena ve výšce minimálně 9 metrů. Datel je schopen pracovat 12-13 hodin denně. Zhelna žije v jednom hnízdě několik let, ale pokud je obsazeno silnějším a agresivnějším zástupcem lesa, kterého nelze vykopnout, musí si postavit nový domov. Přes svůj samotářský způsob života se datl nebojí lidí. Ptačí osady najdeme v parkových oblastech velkých měst.

Podělte se o svůj názor na článek v komentářích. Lajkujte a sdílejte materiál na sociálních sítích, pokud vás zaujme – pravděpodobně se bude hodit dalším čtenářům.

Černí datli jsou považováni za nejúžasnější lesní ptáky, představující rodinu datlů. Tento druh má druhé jméno – žlutý. Tyto krásné, poměrně velké ptáky lze nalézt v lesích euroasijské části kontinentu, v Americe a dalších oblastech planety. Celkem rod Zhelna zahrnuje sedm druhů ptáků, z nichž některé jsou uvedeny v Červené knize.

Černí datli se liší od ostatních zástupců tohoto řádu ptáků svým charakterem a chováním. Je pravda, že všechny druhy veverek mají vlastnost, která je spojuje – je to nerovnoměrný let. Tento pták je již dlouho předmětem velké pozornosti ornitologů. Vědci proto mohli důkladně prostudovat její zvyky, zvyky a životní styl obecně.

Kde se ptáček raději usadí?

Datel černý je celkem nenáročný. Proto se ptáci tohoto druhu nacházejí téměř na celém území evropské části kontinentu s výjimkou jižních oblastí. Také jejich oblíbenými stanovišti jsou oblasti Asie s vhodnými klimatickými podmínkami: Sachalin, Kamčatka, Sibiř. Jeho stanoviště zahrnuje severní Japonsko, stejně jako Korejský poloostrov. Přestože datli černí vedou převážně sedavý způsob života, někdy migrují za hranice svého areálu. Typicky se takové pohyby vyskytují během zimního období a jsou spojeny hlavně s hledáním potravy.

Přečtěte si více
Jak zmrazit rakytník na zimu

Vlastnosti životního stylu

Datel černý preferuje izolovaný život. Páry tvoří pouze v období páření, aby pak společně čekali na narození potomka. Zástupci tohoto druhu ptáků se usazují hlavně v jehličnatých nebo smíšených lesích. Často se usazují v odlehlých oblastech tajgy, i když se mohou usadit i na malých ostrůvcích lesní zóny uprostřed stepi. Pro tyto ptáky je hlavní podmínkou přítomnost stromů, kde si mohou najít svůj domov. Proto žluťásci často hnízdí na vypálených plochách a na pasekách. Vybírají si nemocné, hladkoplodé stromy, ve kterých mohou bez zvláštního úsilí vyhloubit dutinu, aby se připravili na nejdůležitější fázi – šlechtění.

Nutno říci, že datel černý se lidské přítomnosti nebojí. Pokud tedy pták najde objekt vhodný pro uspořádání bydlení v zalesněné oblasti ve městě, klidně se tam usadí. Nutno podotknout, že každý pár si žárlivě hlídá své stanoviště, které má asi 300 hektarů.

Co jí pták?

Přestože černí datli nejsou v jídle nijak zvlášť vybíraví, jejich každodenní strava je docela působivá. Za jeden den jsou schopni sníst působivé množství jídla – přibližně 450 zástupců třídy hmyzu. Pro doplnění zásob užitečných látek nezbytných pro život, žlutoocasí rádi jedí housenky, mravence, malé brouky, larvy a další živočišnou potravu.

V zimě, kdy je obtížné získat potravu, datli černí provádějí krátké migrace, aby získali potravu. V chladném období přecházejí na rostlinnou potravu s obsahem bobulí, semen jehličnatých stromů a ovoce.

Vnější vlastnosti

Datel černého nelze zaměnit s žádným jiným ptákem, protože má jasné vnější rysy.

  1. Za prvé, je to jasně červená „čepice“ – nejcharakterističtější znak žluté. U samců je světlé opeření rozmístěno na zadní straně hlavy a přední části hlavy, zatímco u samic pokrývá pouze týlní oblast.
  2. Dalším znakem je mohutný dlátovitý zobák, kterému neodolají ani ty nejsilnější dřeviny. U zástupců obou pohlaví má zobák šedožlutý odstín, je poměrně dlouhý a rovný.
  3. Peří samce má černý lesk, zatímco opeření samice je matnější s hnědým nádechem.
  4. Mladá kuřata jsou velmi podobná dospělým. Jediný rozdíl je v tom, že opeření mláďat je volné a ne tak jasné jako u dospělých ptáků. Také u kuřat prvního roku není červená skvrna na hlavě ještě jasně vyjádřena a zobák má bledý odstín a je velmi špičatý.
  5. Jedním z rysů žlutých ryb je jejich jazyk. Díky lepkavému sekretu, který se nachází v ptačích slinách, se samotné jídlo lepí na jazyk. Tato kvalita pomáhá datlům extrahovat drobný hmyz a mravence přímo z jádra stromů.

Datel černý, jak již bylo uvedeno, je velký pták. Jako dospělí zástupci tohoto druhu dosahují následujících parametrů:

  • délka – 50 cm (někdy více než tento údaj);
  • tělesná hmotnost – asi 300 g;
  • délka zobáku – až 60 mm;
  • rozpětí křídel – 70-80 cm.
Přečtěte si více
Jak vypadá kousnutí klíštěte v posteli?

Dospělí jedinci žijí v přírodních stanovištích až sedm let nebo více.

Doba rozmnožování

Na konci prvního roku života se již může datl černý rozmnožovat. Období páření u těchto ptáků, stejně jako u většiny ptáků, začíná brzy na jaře. Muž hledá přítelkyni. Ve snaze upoutat pozornost své krásné polovičky vydává zvláštní hrdelní zvuky a hlasitě klepe zobákem na dřevo. Tento svérázný rituál končí vytvořením páru, který se přestěhuje do staré prohlubně nebo se usadí v novém domově připraveném samcem. Zde stojí za zmínku, že ptáci jiných druhů rádi obsazují dutiny, na kterých datli tvrdě pracovali. Majitelé ale nedávají najevo agresi vůči vetřelcům ze svých domovů, ale klidně se pustí do zařizování nového hnízda.

Při kladení vajíček nedělají datli černí podestýlku. Obvykle samice inkubuje 5 vajec a celé období trvá asi dva týdny. Když se mláďata vylíhnou, oba rodiče se zabývají donášením potravy do hnízda. Dělají to střídavě skoro měsíc. V tomto období děti dospívají a stávají se schopnými samostatného života. Než ale potomek hnízdo opustí, rodiče je určitě naučí, jak si získávat vlastní potravu, orientovat se v terénu a další užitečné věci. Když mláďata zvládnou základy dospělého života, rodiče je jednoduše odeženou ze svého území.

Zajímavá fakta

Datel černý je řazen mezi užitečné druhy ptáků, protože pomáhá chránit lesní výsadby před škodlivými brouky. Vzhledem k tomu, že se tito ptáci mohou během svého života pohybovat z jednoho místa na druhé, neocenitelně přispívají k udržení zdraví lesů. Samice začíná inkubovat mláďata, když jsou ve snůšce dvě vejce. Z tohoto důvodu se mláďata rodí v různých časech. Ale hlavním rysem datelů černých je jejich izolace; své příbuzné kontaktují pouze v období rozmnožování.

Video: Datel černý (Dryocopus martius)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button