Zpravy

Jak nechat dozrát meloun?

Dostávejte jeden z nejčtenějších článků e-mailem jednou denně. Připojte se k nám na Zen a VKontakte.

Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Při správném skladování zůstanou vodní melouny čerstvé až 4 měsíce.

Meloun je oblíbenou letní pochoutkou mnoha lidí. Sezóna rostliny je však poměrně krátká, ale přesto si chcete vychutnat lahodnost na Silvestra. Pamatujte na naše doporučení, abyste měli čerstvé melouny po ruce i v pozdním podzimu a zimě.

Jak vybrat správné melouny

Pokud zvolíte nekvalitní melouny, dlouho nevydrží / Foto: i.ytimg.com

1. Nejlepší je kupovat melouny koncem září-začátkem října a upřednostňovat pozdní odrůdy. Například odrůdy „Chill“, „Gift of the Sun“, „Astrakhansky“, „Volzhsky“, „Striped“, „Popovka“, „Maristo“.

2. Pečlivě zkontrolujte neporušenost vodních melounů. Je důležité, aby nebyly žádné promáčkliny, škrábance nebo jiné poškození, jinak se produkt velmi rychle znehodnotí. Slupka by měla být lesklá a mít výrazné pruhy.

3. Optimální hmotnost melounů je 4,5-5 kg, protože Středně velké melouny vydrží déle.

4. Zkontrolujte suchost culíku. V ideálním případě by kolem ní mělo být svatozář, označující přirozené dozrávání plodu. Pokud žádný není, meloun dozrál ve skladu nebo v obchodě.

5. Klepněte na bobule. Pokud uslyšíte dutý zvuk, meloun je zralý.

6. Pozor na skvrny. Žlutý pruh zůstává tam, kde leží plod a měl by mít malou velikost. Bílé skvrny ukazují na přítomnost dusičnanů.

Kde můžete melouny skladovat?

Místo pro skladování melounů si můžete zařídit jak v bytě, tak v soukromém domě / Foto: svoimi-rukamy.com

Pokud bydlíte v bytě, můžete bobule nechat ve spíži, koupelně, mezipatře, zaskleném balkonu nebo lodžii. Majitelé soukromých domů mají další možnosti – sklep, garáž, půda, letní kuchyně. Výběr místa je však jen polovina úspěchu, důležité jsou také vhodné podmínky. Mezi nimi: dobrá cirkulace vzduchu v místnosti, tma, vlhkost 60-80%, průměrná teplota – +6+8 stupňů. Nedodržení těchto podmínek bude mít za následek hnilobu potravin. Po přípravě prostor přejdeme k nuancím skladování.

Pro skladování vodních melounů je lepší přidělit samostatnou chladničku / Foto: sdelai-lestnicu.ru

V případě, že máte velkou lednici nebo jich několik, můžete v ní melouny skladovat. Nastavte teplotu na +1+3 stupně. Melouny je lepší umístit přes polici z mrazáku, aby nezmrzly. Dbejte také na to, aby se melouny vzájemně nedotýkaly. Rošty nejprve zakryjte měkkým přírodním materiálem v několika vrstvách a teprve potom rozložte ovoce. Čas od času melouny otočte a zkontrolujte, zda nejsou poškozené nebo zkažené.

2. Písek nebo obilí

Umístěte melouny s pískem nebo obilím – není žádný rozdíl / Foto: twizz.ru

Získejte pevnou, vysokou krabici a umístěte ji na chladné a tmavé místo. Položte meloun stopkou dolů a posypte ze všech stran suchým, čistým pískem nebo jakýmkoli zrnem. Nezáleží na tom, jaký materiál použít. Obě možnosti fungují stejně dobře. Ujistěte se, že mezi melouny je volný prostor.

Přečtěte si více
Jak měřit ketózu?

Zakrytí melounů slámou je nejčastější způsob, jak prodloužit čerstvost / Foto: tatmvl.ru

Skladování slámy je jednou z nejlepších možností. Pro majitele soukromých domů bude snazší získat materiál, ale obyvatelé bytů by měli také hledat suché stonky obilnin. Rozložte slámu v silné vrstvě na podlahu nebo na odkládací polici. Navrch položte melouny a ze všech stran je zakryjte suchými stonky. Toto je life hack, který používají zkušení pěstitelé melounů. Jednou za několik týdnů plody zkontrolujte a odstraňte zkažené.

Zavěste provázkové sáčky daleko od topných zařízení a v dostatečné vzdálenosti od sebe / Foto: sad-ogorod.in.ua

Pro tuto metodu je potřeba zabalit meloun do přírodního materiálu, vložit do provázkového sáčku a zavěsit ke stropu. Každé ovoce musí mít samostatný „kokon“. Myslete na to, že taška na provázky bude vážit minimálně 5 kg, proto ji dobře zpevněte. Důležité je také umístit melouny dál od topných zařízení a dbát na to, aby s ničím nepřišly do styku, včetně sebe navzájem.

Metoda je nepohodlná, protože musíte měnit vodu každých 10 dní / Foto: 9ban.ru

Možnost skladování melounů v nepřítomnosti suterénu. Budete potřebovat hluboké kádě, které musí být naplněny vodou o teplotě +15 stupňů. Ponořte melouny do tekutiny a přikryjte nádobu víkem nebo silnou látkou. Nevýhodou této metody je, že voda se bude muset měnit každých 10 dní.

6. Parafín nebo vosk

Vosk lze snadno sloupnout nožem a pod ním bude čerstvý meloun / Foto: i.ytimg.com

Rozpusťte parafín a pomocí štětce jej naneste po celém obvodu melounu. Tloušťka povlaku musí být minimálně 1,5 cm Potraviny lze skladovat při teplotě +4 stupňů. Ošetření voskem spolehlivě utěsní skořápku melounu a chrání ovoce před patogenními mikroorganismy. Ujistěte se, že je vrstva utěsněná.

Meloun v zimě – kus letního potěšení / Foto: i.ytimg.com

Při dodržení všech doporučení zůstanou vodní melouny čerstvé až 4 měsíce. Nezapomeňte ovoce pravidelně kontrolovat a obracet. Takže i na Silvestra můžete cítit chuť léta. Poté, co si vychutnáte meloun, nespěchejte s vyhazováním slupky, ale přečtěte si o 8 způsobech, jak využít „nejedlé“ potravinové peelingy, které jsou skutečně zdravé.

Dnes budeme hovořit o jednom z nejoblíbenějších bobulí všech – melounu. Totiž, co dělat, když jste utrhli nebo koupili nezralé ovoce. Dá se to sníst, v jaké formě, nebo třeba dozraje sám, když bude chvíli sedět? To vše a některé další otázky chci probrat v dnešním článku.

Dozraje natrhaný meloun?

Někdy mohou ti, kteří pěstují melouny na svých pozemcích, narazit na problémy s chladným a deštivým létem. A v takových podmínkách nemusí teplomilné melouny dozrát. V tomto případě, abyste nepřišli o úrodu, musíte sbírat plody, které ještě nedosáhly fáze plné zralosti. A zde vyvstává otázka: může meloun dozrát doma?

Některá zelenina je schopna po utržení dozrát. Tato metoda však bohužel není použitelná pro vodní melouny. Plody získávají charakteristickou sladkou chuť a vůni pouze v přirozených podmínkách v místě pěstování. Dlouhodobému skladování podléhají pouze exempláře ve fázi plné zralosti. Neměli byste se však rozčilovat, sklizeň lze úspěšně využít a existuje mnoho metod.

Přečtěte si více
Co je to vykopávač brambor?

Co dělat s nezralými melouny

Nezralé melouny by se neměly jíst čerstvé. Stávají se vhodnými až po tepelné úpravě. Z melounu můžete vyrobit lahodné a zdravé kandované ovoce nebo udělat džem.

Níže se s vámi podělím o své oblíbené recepty s melounem v hlavní roli.

melounový džem

Jako doplňkovou složku použijeme citron.

K přípravě potřebujeme:

  • 400 gramů dužiny vodního melounu;
  • půl sklenice čisté vody;
  • 800 gramů krystalového cukru;
  • středně velký citron.
  1. Meloun a citron dobře omyjte pod tekoucí vodou.
  2. Meloun oloupejte a odstraňte semínka.
  3. Dužinu nakrájejte na malé kousky. Formulář si můžete vybrat podle svého uvážení.
  4. Umístěte obrobek do hrnce, přidejte čtvrt sklenice vody, přidejte 250 gramů krystalového cukru a vařte na mírném ohni. V důsledku toho musíme zajistit, aby kusy změkly. Věnuji tomu asi 45 minut.
  5. Zatímco se náš meloun vaří, oloupejte citron a vymačkejte šťávu. Tři nakrájené slupky na jemném struhadle.
  6. Na přípravu sirupu budeme potřebovat citronovou šťávu a zbylé množství vody, dále potřebujeme 150 gramů krupicového cukru.
  7. Nastrouhanou kůru nasypte do hrnce, zalijte horkým sirupem a na mírném ohni dále vařte asi půl hodiny. Současně s mícháním přidejte zbytek krystalového cukru, potřebujeme, aby sirup zhoustl.

Pokud plánujete svačinu skladovat na dlouhou dobu, například ji připravit na zimu, měli byste takovou marmeládu vařit alespoň hodinu a poté ji stočit do připravených nádob.

Jak vyrobit kandované ovoce doma

Kandované ovoce je další skvělou možností pro použití nezralého melounu. Kandované ovoce lze použít jako přísady do kaše nebo tvarohu nebo jednoduše jíst s čajem místo sladkostí.

K přípravě zdravé pochoutky budeme potřebovat:

  • středně velký meloun;
  • 800 ml čisté vody;
  • 150 g granulovaného cukru.
  • Meloun důkladně omyjeme a nakrájíme na středně velké plátky.
  • Kousky dužiny a bílých proužků očistíme.
  • Kůry nakrájíme na kostičky.
  • Sirup připravíte tak, že na pánev nasypete krystalový cukr tak, aby vznikla vrstva do centimetru, navlhčete vodou a zahřejte. Je důležité směs systematicky míchat, aby se cukr nepřipálil.
  • Nakrájenou kůru z melounu vařte ve vodě asi dvacet minut a poté ji přidejte do sirupu a na mírném ohni vařte alespoň pět minut.
  • Kandované ovoce vyjmeme a osušíme v troubě při teplotě 50 stupňů a znovu je pět minut povaříme v sirupu. Tento postup je nutné opakovat dvakrát.

Meloun je hotový – vyzkoušejte a vychutnejte si.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button