Odpovedi

Jak dlouho lze vejce skladovat v lednici?

Existují různé přístupy ke skladování slepičích vajec. Některé zdroje píší, že je lze skladovat i při pokojové teplotě. Rospotrebnadzor však důrazně doporučuje používat chladničku. V tomto článku Food.ru pochopí nuance skladování syrových a vařených vajec a řekne vám, jak rozlišit čerstvý produkt od zkaženého.

Jaké jsou výhody vajec?

Vejce jsou bohatá na lehce stravitelné bílkoviny, vitamíny B, A, C, D, E, K, H, PP, fosfor, železo, hořčík, chrom, draslík, sodík, vápník, omega-3. Každý vaječný žloutek obsahuje dva gramy lecitinu, který je nazýván stavebním materiálem pro mozek, játra a nervovou tkáň. Vejce jsou cenově dostupným zdrojem luteinu, který chrání oči před agresivním ultrafialovým zářením a snižuje riziko šedého zákalu. V kombinaci se zinkem, který je také bohatý na vaječné žloutky, bojuje lutein s makulární degenerací, hlavní příčinou slepoty u starších lidí.

100 gramů produktu obsahuje:
proteiny – 12,7 g;
tuky – 11,5 g;
sacharidy – 0,7 g.
Energetická hodnota vajec je 157 kcal.

Jak nebezpečná jsou vejce?

Ve střevech kuřat žijí nebezpečné bakterie salmonely, které mohou skončit na našem stole s tepelně neupraveným masem a špinavými vejci. Salmonella způsobuje salmonelózu, akutní střevní infekci doprovázenou nevolností, zvracením a průjmem. Nemoc je nebezpečná zejména pro seniory, malé děti a osoby s oslabeným imunitním systémem.

V čerstvých vejcích není salmonela. Částečky kuřecího trusu obsahující salmonelu se však mohou dostat na skořápku a poté dovnitř vajíčka. V některých zemích jsou vejce před prodejem ošetřena speciální dezinfekcí. Účinek takového ošetření ale může být právě opačný – můžete narušit přirozenou ochrannou vrstvu na skořápce. Proto je lepší vajíčka umýt teplou vodou a mýdlem těsně před vařením. A vejce s prasklou skořápkou by měla být okamžitě vyhozena do koše.

Rospotrebnadzor nedoporučuje jíst syrová vejce. Nejbezpečnější je vařit je natvrdo, protože nebezpečné mikroorganismy umírají při teplotě 80 stupňů.

Kolik vajec můžete sníst za den?

Jeden vaječný žloutek obsahuje 185 mg cholesterolu, což je 62 % doporučené denní hodnoty. To nestačí. Máte-li zvýšené hladiny LDL („špatného“ cholesterolu) v krvi, je lepší probrat míru spotřeby přípravku se svým lékařem. Rospotrebnadzor doporučuje, aby zdravý člověk snědl jedno nebo dvě vejce denně, toto množství nezvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Jak zjistit čerstvost vajec

Před nákupem věnujte pozornost datu výroby. Vyberte si produkt, který lze skladovat v chladničce nebo na chladném místě mimo přímé sluneční světlo. Zkontrolujte skořápku – měla by být bez promáčklin a třísek.

Tyto podmínky stále nezaručují, že vejce nejsou zkažená. Již doma můžete zkontrolovat čerstvost tím, že vložíte vejce do studené vody: zkažené bude plavat a čerstvé klesne na dno nádoby.

Když rozbijete vejce, věnujte pozornost jeho vůni a struktuře: čerstvé nebude mít žádné cizí pachy, jeho žloutek je pevný a jeho bílek nemá žádný nažloutlý odstín.

Přečtěte si více
Metody množení vlašských ořechů a jejich popis ve formě pokynů krok za krokem.

Vejce jsou obvykle označena “C1” nebo “D3”. První písmeno C nebo D označuje kategorii produktu – stolní nebo dietní. Číslo udává velikost vajíčka:

0 – velké: od 65 do 75 g;
1 – průměr: od 55 do 65 g;
2 – malý: od 45 do 55 g.

Jak dlouho vydrží stolní a dietní vejce

Trvanlivost závisí na druhu vajec. Dietní a konzumní syrová vejce jsou stejným produktem ze stejného kuřete, jediný rozdíl je v tom, že dietní vejce se dlouho neskladují.

Podle GOST jsou syrová kuřecí vejce skladována:
jídelny – 25 dní při teplotě 0. +20 stupňů;
dietní – 7 dní při stejné teplotě.

Při teplotě –2. Vejce při teplotě 0 stupňů lze skladovat až 90 dní. To je možné pouze ve speciálních průmyslových chladničkách, které udržují požadovanou teplotu a vlhkost. Doma musí být přípravek spotřebován do 25 dnů.

Vaječné skořápky jsou zpočátku bílé, protože jsou vyrobeny z uhličitanu vápenatého. Načervenalý odstín mu dodává pigment protoporfyrin: vejce se zbarví ještě ve vejcovodu kuřete. Čím déle tam zůstane, tím je barva sytější. Plemeno ptáka také ovlivňuje barvu skořápky: některá kuřata snášejí modrá nebo dokonce nazelenalá vejce. Pravidla pro skladování vajec nezávisí na jejich barvě.

Jak uchovávat vejce

Rospotrebnadzor doporučuje uchovávat vejce pouze v chladničce. Chcete-li, aby produkt zůstal déle čerstvý, dodržujte tato jednoduchá pravidla:

Vejce nemyjte, pokud je neplánujete hned uvařit. Skořápka má přirozený ochranný film, který lze snadno poškodit houbou a mýdlem.

Nenechávejte vejce na dveřích chladničky. Vzhledem k tomu, že se neustále otevírá, je výrobek vystaven teplotním změnám. Vejce skladujte na jedné z centrálních polic.

Vejce vložte do kartonové nebo plastové nádoby a umístěte je daleko od ryb, masa, cibule a koření. Tovární balení postačí pro skladování.

Vejce vložte do tácu špičatým koncem dolů. Na povrchu skořápky jsou tisíce malých pórů a nejvíce jich má tupý konec vajíčka. Těmito póry vejce „dýchají“ a zůstávají déle čerstvé.

Oranžový žloutek znamená, že strava kuřat má vysoký obsah prospěšných karotenoidů. Z takového vejce získáte maximální porci omega-3 mastných kyselin a betakarotenu. Hlavní je je správně uložit.

Jak dlouho vydrží umytá a uvařená vejce?

Trvanlivost umytých vajec je pouze 12 dní. Aby nedošlo k poškození ochranného filmu, umyjte vejce pouze před vařením.

Vařená vejce s neporušenou skořápkou lze skladovat v chladničce po dobu jednoho týdne. Ale je lepší je sníst co nejrychleji.

Všechna pravidla a čísla uvedená v tomto článku platí pro slepičí vejce. Křepelka vydrží čerstvá o několik dní déle.

Jak poznat, že se vajíčko pokazilo

Zkažené vejce poznáte podle charakteristického zápachu sirovodíku. Vezměte prosím na vědomí, že:
vejce by nemělo mít žádné cizí pachy, ani drobné;
čím je vejce starší, tím je bílek průhlednější, u čerstvých vajec je trochu zakalený – to je normální;

Přečtěte si více
Výběr a použití oleje pro řetězové pily

Vařené vaječné bílky jsou obvykle čistě bílé nebo šedé, což naznačuje, že vejce není čerstvé.

Co se dá dělat?

Kupte si počet vajec, které plánujete sníst v blízké budoucnosti. Žloutky můžete zmrazit a později z nich připravit pěnu. Nedoporučuje se ale bílkoviny skladovat v mrazáku, protože tam ztratí svou nutriční hodnotu.

Vejce jsou univerzální produkt. Přidáváme je do salátů a pečiva, polévek a omáček, nápojů i dezertů a připravujeme vydatné snídaně a zdravé svačiny pro celou rodinu. Jedním slovem, bez vajec se v kuchyni neobejdete. Aby potraviny vydržely čerstvé a uchovaly si své blahodárné vlastnosti co nejdéle, musíte znát pravidla pro jejich skladování. Řekneme vám, jak dlouho lze vejce skladovat v lednici a při pokojové teplotě, jak prodloužit jejich trvanlivost a pochopit, že se vejce zkazilo.

Jak správně uchovávat vejce v lednici

Chladnička je nejlepší místo pro skladování vajec. Téměř vždy je tma, sucho a chlad, díky čemuž se výrazně snižuje riziko zkažení potravin. Optimální teplota, při které se doporučuje uchovávat vejce v chladničce, je od +2°C do +6°C. Nejlepší je však mít je na střední polici nebo na dně chladničky, kde je teplota stabilnější. Není však vhodné skladovat vejce na dvířkách, protože při otevření jsou neustále vystavena teplému vzduchu a přímému slunečnímu záření, což negativně ovlivní jejich chuť a trvanlivost. Vyvarujte se skladování vajec v blízkosti potravin, které mají silný zápach. Například vařená cibule, smažené kuře, mořské plody, farmářský sýr. Skořápka má schopnost absorbovat okolní aroma. Pokud není možné dodržet pravidla pro blízkost produktů, distribuujte všechny produkty se silným aromatem do nádob. Nebo vejce uchovávejte v uzavřeném obalu, třeba i v obchodě – ochrání nejen před cizími pachy, ale i před ztrátou vlhkosti. Vejce před delším uložením do lednice nemyjte. Skořápka má přirozený ochranný film, který pomáhá vejci zůstat déle čerstvé. Jak dlouho vydrží umyté vejce v lednici? Od 10 do 12 dnů, což je polovina trvanlivosti nemytého vejce.

Jak dlouho vydrží syrová vejce v lednici?

Trvanlivost vajec se počítá od data vytřídění. Na toto číslo byste měli vždy dávat pozor, protože čím čerstvější vejce, tím déle vám v lednici vydrží. Podle GOST mohou být syrová slepičí vejce skladována při pokojové teplotě (do +20 ° C) po dobu 14 dnů. Pokud je umístíte do chladnějšího prostředí, například -2°C, budou použitelné 90 dní. Pro usnadnění jsme připravili tabulku, ve které uvádíme, jak dlouho mají být vejce různých druhů skladována v chladničce při +2°C až +6°C.

Typ vejce Doba použitelnosti
kuře (stůl) na 25 dny
křepelka na 60 dny
kachna a husa na 14 dny
Turecko na 7 dny
pštros na 90 dny

Pokud jde o dietní vejce, mají trvanlivost maximálně 7 dní od data balení.

Přečtěte si více
Jak a proč potřebujete řezat drápy želvy - praktické tipy a vlastnosti procesu

Jak dlouho vydrží vajíčko bez skořápky v lednici?

Syrová vejce bez skořápky se skladují mnohem kratší dobu než v celé skořápce. Melange (směs bílků a žloutků) lze uchovávat ve vzduchotěsné nádobě 3 až 5 dní. Jak dlouho vydrží rozbité vejce v lednici? Maximálně dva dny. V tomto případě se po rozbití doporučuje okamžitě odstranit bílek a žloutek z úlomků skořápky a přenést je do čisté nádoby. Pokud se tak nestane, pak v budoucnu při konzumaci takového vejce existuje riziko těžké otravy, protože patogenní bakterie mohou proniknout do produktu přes rozbitou skořápku. Rozbité syrové vejce, i když bylo v lednici nejvýše dva dny, nelze konzumovat syrové – pouze tepelnou úpravu. Můžete ho však přidat do těsta nebo omelety. Můžete také zmrazit rozbité vejce. V této podobě vydrží až 6–8 měsíců.

Jak dlouho vydrží žloutky v lednici?

Žloutky jsou zásobárnou vitamínů a živin. Často se používají při vaření, například při přípravě těstovin carbonara. Ale jak dlouho si po oddělení od proteinu zachovají své vlastnosti? Vaječné žloutky jsou z hlediska skladování dost rozmarné. Rychle schnou i v nádobě se vzduchotěsným víkem. Aby se tomu zabránilo, mnoho hospodyněk nalévá studenou vodu přímo do nádob, kde jsou uloženy. V tomto případě však musí být žloutky celé. Níže uvedená tabulka vám řekne, jak dlouho syrové žloutky vydrží v lednici.

Způsob skladování Doba použitelnosti
v uzavřené nádobě 2 dny
v mrazáku až 12 měsíců

Ale vařené žloutky mohou být uchovávány na polici chladničky po dobu jednoho týdne. Aby v nich nefoukal vítr, zakryjte je potravinářskou fólií.

Jak dlouho vydrží syrové bílky v lednici?

Raw proteiny jsou vynikající přísadou pro různé pokrmy, od nadýchaných pusinek až po jemné suflé. Absolutně je však nelze skladovat při pokojové teplotě. Pouze v lednici nebo mrazáku. Stejně jako žloutky se doporučuje uchovávat bílky pod pevně uzavřeným víčkem. Pokud je dáte do otevřené nádoby, zkrátí se trvanlivost proteinů i na polici v lednici na dva dny.

Způsob skladování Doba použitelnosti
v uzavřené nádobě 3–5 dny
v mrazáku 6–8 měsíců

Neskladujte vaječné bílky na dveřích chladničky. Změny teploty způsobí rychlé znehodnocení produktu.

Jak dlouho vydrží vařená vejce v lednici?

Trvanlivost vajec přímo závisí na způsobu jejich přípravy. Například vařené jsou trvanlivější než smažené. To však neznamená, že vařená vejce musí být v lednici týdny. Čím dříve je sníte, tím je to pro tělo bezpečnější.

Jak dlouho vydrží vařená vejce

Vařená vejce jsou chutným a výživným produktem. Jsou skvělé na snídani, jako svačina nebo jako hlavní surovina do salátu. Ale jak dlouho vydrží vařené vejce čerstvé? Odpověď na tuto otázku naleznete v tabulce níže.

Pivovarský typ Doba použitelnosti ve skořápce Doba použitelnosti bez skořápky
Měkké 3–4 dny 1–2 dny
V sáčku 5–7 dny 3–4 dny
Tvrdě vařené 7–10 dny 5–7 dny
Přečtěte si více
V jakém věku je kohout považován za starého?

Nejlepší způsob, jak uchovávat vařená vejce v lednici, je umístit je do kartonové nádoby nebo je zabalit do papíru.

Jak dlouho vydrží smažená vejce?

Jak dlouho vydrží smažené vejce v lednici? Pouze 2–3 dny. A to za předpokladu, že k tomu nebylo přidáno nic zbytečného. Například zelená cibulka nebo rajčata. Pokud byla vejce vařená s přidáním dalších přísad, neměli byste je nechávat déle než jeden den, a to ani v lednici. Takové pokrmy se velmi rychle kazí.

Jak dlouho vydrží vejce bez chlazení?

Vařená vejce mohou být skladována při pokojové teplotě nejdéle tři dny. Syrové – až 14 dní. Hlavní věcí je držet je mimo zdroje tepla a přímého slunečního záření. Nejlepší je dát ho na chladné a tmavé místo, jako je spíž nebo balkon. Pokud teplota v místnosti přesahuje +25°C, skladování vajec bez chladničky se přísně nedoporučuje.

Jak poznat, že se vajíčko pokazilo

Zjistili jsme, kolik dní lze vejce skladovat v lednici a mimo ni. Jak poznáte, že se vajíčko pokazilo? V první řadě věnujte pozornost vzhledu. Pokud se skořápka na některých místech zabarví nebo změkne, je to neklamné znamení, že výrobek není vhodný. Zkažené vejce může také vydávat silný nepříjemný zápach. Pokud nejsou žádné skvrny ani zápach, ale vejce je podezřelé, protřepejte. Cítili jste, jak uvnitř „šplouchá“ protein? To znamená, že se produkt rozhodně pokazil. Mnoho lidí testuje vejce torzí na rovném povrchu. Předpokládá se, že zkažené vejce se bude otáčet kolem své osy déle než čerstvé. Vejce můžete zkontrolovat tak, že je vložíte do hrnku s vodou. Pokud se potopí, znamená to, že je čerstvý. Pokud vyplave na povrch, pak se rozhodně nevyplatí jíst. Pokud se vyrovná uprostřed, pak je takové vejce staré od 1 do 3 týdnů. Nyní, když jsme zjistili trvanlivost vajec, navrhujeme přejít k přípravě pokrmů z nich. Začít můžete snídaní podle receptů kuchařů „Jezte doma“.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button